Kroppen är politisk

Katy Perry.

Ni har säkerligen läst om debaclet kring Karl-Johan Karlsson krönika ”Så sjuka är unga tjejers drömmar”. Där försöker journalisten ge en ”nyanserad” bild av ätstörningsproblematiken. Han träffar helt fel. Varför? Det har bland annat Idealrevolution, Julia Skott och Tankesmedjan redan skrivit om.

Jag tänkte också skriva om varför Karlsson gör fel, men ur ett annat perspektiv. Det jag fastnade för var inte urbota idioti som att tjejer blir ätstörda för att de är lättpåverkade och gillar ”fashion”. Utan hur Karlsson viftar bort ätstörningar som en tjejsjukdom och därmed trivialiserar den. Hur han gör ätstörningar till en individuell sjukdom och inte en kollektiv sjukdom som beror på bakomliggande strukturer.

Det första Karl-Johan Karlsson gör är att dra en gräns mellan kvinnor och män, mellan privat och politiskt. Det gör han när han skriver om hur han vanligtvis inte ägnar sig åt ”kvinnoideal, Heidi Klum och fashionistor” utan brukar skriva om politik, ”förtroendevalda och Reinfeldt”. Mellan raderna skriver han att ”kvinnofrågor” är oviktiga, bör lämnas ifred, är privata, triviala och meningslösa medan andra frågor som främst inkluderar makt, pengar och politik är viktiga.

Här blir det tydligt hur kroppsideal och kroppen aldrig fått vara politisk. Den har alltid varit privat, kvinnans eget projekt som enbart rör henne. Hon rör sig i en sluten sfär, opåverkad av normer och strukturer och hon ska inte låta någon annan ta del av hennes ”projekt”.

Karl-Johan Karlsson frågar ”för vem” tjejerna bantar. Egentligen har han redan svarat på sin egen fråga – i Karlssons värld bantar tjejerna för ”sin egen skull”. När kroppen är privat, kan ju inte heller kroppen rymmas i andra rum än det egna.

I min värld bantar tjejerna för patriarkatet, för normer, för strukturer, för kroppsideal. I min värld bantar tjejerna för politik, för media, för andra. De bantar bort kroppen – för att få plats in i det offentliga rummet. Kroppen är allt annat än privat.

Vidare, fortsätter Karlsson, är ”showen en intern angelägenhet, kvinnor emellan”. Förutom hur vidrigt det är att använda uttrycket ”show” när man pratar om en psykisk sjukdom som har högst dödlighet i världen, så understryker han återigen hur ätstörningar är ”internt”, individuellt och något som sker ”kvinnor emellan”.

Är det därför denna ”show” genomsyrar vårt samhälle på olika nivåer, tränger sig igenom film, media, nyhetsrapportering, sociala medier och musik? När flertalet artiklar om Heidi Klum, som Karlsson tidigare nämnde, rapporterar om vad hon äter? På vilket sätt är ätstörningar en intern angelägenhet när precis alla lägger sig i hur kvinnors kroppar ser ut?

När Lotta Frithiof på UNT frågade mig vad som krävdes för att ätstörningarna i Sverige skulle bli färre pratade jag om att ätstörningar måste sluta viftas bort som en tjejsjukdom. Tjejer är överrepresenterade bland ätstörda, och i med detta tas heller aldrig ätstörningar på allvar på politisk nivå. Jag poängterade också att ätstörningar måste ses som en sjukdom som drabbar ett kollektiv och inte en individ. Kollektivet drabbas för att vi har destruktiva samhälleliga normer och strukturer.

Karlssons lösning på det hela är att tjejer ska ”sluta plåga sig själva”. Han tror att tjejerna väljer en tillvaro fylld av ångest, bantning, kräkningar, dieter, laxeringsmedel, sömnlösa nätter, långa träningspass. Han tror att varenda tjej som är ätstörd har valt det själv och i sin ensamhet fortsätter med kroppsprojektet.

Detta är varför jag tycker om att tala om termen ”kroppspolitik”. Kroppen är inte privat, den är politisk. Det är synd att Karl-Johan Karlsson fortfarande är kvar gamla tankesätt. Tänk om kroppsideal, ätstörningar och kvinnor skrivits om på samma seriösa, allvarliga, politiska vis som det Karl-Johan Karlsson vanligtvis skriver om.

There are 30 comments

  1. jennifer

    ”I min värld bantar tjejerna för patriarkatet, för normer, för strukturer, för kroppsideal. I min värld bantar tjejerna för politik, för media, för andra. De bantar bort kroppen – för att få plats in i det offentliga rummet. Kroppen är allt annat än privat.” Alltså, SÅ JÄKLA RÄTT. Du är så galet bra.

  2. Klara Pettersson

    Bra skrivet! För att inte glömma hans avslutning heller, där han måste berätta ur mäns synpunkt hur kvinnor ska se ut, och att vi ska anpassa oss efter männens vilja.

    ”Hela showen verkar vara en intern angelägenhet, kvinnor emellan. Vi män står vid sidan av och skakar på huvudet. Det är kanske är dags att fler av oss kliver upp på catwalken och förklarar att vi inte tänder på hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden.”

    Kokar av ilska när jag läser detta.

    1. HEJ.BLEKK.se

      Japp. Avskyr när diskussioner om ätstörningar, tjejers kroppar, ideal etc handlar om MÄNS preferenser. Som om det vore intressant över huvud taget? Det är inte män tjejer bantar för, that’s for sure.

  3. Agnès

    Superbra inlägg! Jag avskyr också att han uppmuntrar kvinnor att sluta banta för att ”nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen”, som han skriver i sin krönika. Som om vi borde sluta banta för männens skull och inte för vår egen.

  4. Linda

    Jag blir så glad av att det finns så skarpsynta människor som också kan se texter på ett litet annorlunda sätt än jag. Jag hade aldrig riktigt reflekterat över det så vilket gör mig lite rädd för mig själv..Därför jag så gärna läser din blogg!

  5. Helene

    Ätstörningar behöver inte handla om utseende över huvud taget. Det kan handla om en känsla av att ”ta kontrollen”. Om man t.ex. upplever en bristande kontroll inom ett visst område/flera områden i sitt liv, så kan känslan av maktlöshet bli så pass stor att man väljer att skapa sig en falsk kontroll. Mat och kropp är konkret och enkelt till skillnad från andra saker som t.ex. ens personlighet. Det är enklare att ändra sitt utseende än att ändra sin perosnlighet, eller att ändra någon annans åsikt om en själv. Det kan också handla om att straffa sig själv och skapa en fysisk smärta som fördunklar den psykiska smärtan. Det är väldigt komplicerat helt enkelt och kan bero på många olika saker.

    1. Elise

      Mycket bra att du tar upp detta, vilket är något jag försöker förmedla till omgivningen. Skulle helst vilja att folk förstod att det INTE, någonsin, handlar om utseendet. Det är ett självdestruktivt beteende, ett symptom på en smärta. En skulle likväl kunna skära sig, bränna sig, osv. Men en person väljer att ta kontroll - att hantera smärtan - genom att sluta äta. En annan väljer att skada sig. Osv. Vi måste börja se ätstörningar som ett symptom på något mycket värre, snarare än något så ”banalt” som utseendefixering. Det har sällan det ens har med det att göra. Jag talar utifrån min egen erfarenhet, men jag talar även för alla mina patienter. Aldrig någonsin mår patienten - på riktigt - BRA av sin viktnedgång (vilket någon som t.ex ”bara bantar” gör). Detta eftersom det inte är där det skaver egentligen.

    1. HEJ.BLEKK.se

      Den här diskussionen ska inte handla om vad killar gillar för kvinnokroppar, i min åsikt. Något jag inte heller behandlar i min analys av Karlssons text. Helt ointressant vad män tycker.

  6. Fanny

    Läste hans krönika efter att ha läst ditt blogginlägg. Måste börja med att säga att jag ser vad du menar, håller med om vad du säger om hans krönika. Kokar av ilska. Men något mer jag reagerade på att han ”uppmanar männen att säga att de inte tycker det är snyggt att vara så smal”.

    Kan någon stava till nervärdering, förnedring, patriarkat, förtryck och förlöjligande. Ingen skulle någonsin komma på att kvinnor ska säga till en man som tränar för mycket än vad som är hälsosamt att kvinnor inte tycker han är attraktiv. Irriterar mig något så fruktansvärt att han tror att det ska hjälpa!!!

  7. Johanna Af Apel

    Åh, SÅ bra vinkling och svar på hans högst vidrigt problematiska krönika. Tack för att du är bäst, as always.
    <3

  8. Maxi

    Svinbra skrivet som vanligt!! :)
    PS Jag hittade en youtube kanal med världens… asså var ska man börja. Jag undrar varför vissa kvinnor känner så? För vem är det de måste vissa att de inte är feminister?

    http://www.youtube.com/user/WomanAgainstFeminism?feature=watch

    Och jag skrev en gång innan om kvinnans nakenhet i media. Om man är starkt eller en offer för PR-stunt? Som jag fortfarande undrar över.

    <3

  9. Diana

    På Femkollektivet (facebook) så var den en som la upp en länk, varpå jag hittade detta som är så jävla bra rent utsagt! http://baretobush.tumblr.com/post/62913266101/the-reality-of-nude-photos-alright-so-this-is-a och http://baretobush.tumblr.com/post/67379186963/how-breasts-can-look-a-little-while-back-i-made och här är startsidan http://baretobush.tumblr.com/

  10. Cassie

    Åh vad bra skrivet. Håller med dig om allt. Blev så sjukt upprörd när jag läste hans inlägg. Hans motivering till att ätstörda tjejer ska sluta vara ätstörda är heller inte något i stil med, att de skulle må bra då psykiskt och fysiskt, utan att killar tycker om ”kurviga tjejer med smala midjor” , NÄNÄ han bidrar inte alls till allt som gör att människor drabbas av ätstörningar.

    Tack för detta inlägg, vill bara säga att dina blogginlägg har hjälpt mig att inse att jag måste bli frisk från mina ätstörningar, gång på gång.

    Du är grym!!!

Kommentera här. Läs gärna min kommentarspolicy om du är osäker på vad som är okej i en feministisk frizon.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s