Vad är genusdualism?

Ibland pratar jag om ”genusdualism”. Vad menas med det egentligen? Lena Gemzöe skriver om genusdualism i sin bok ”Feminism”. Där radar hon upp olika egenskaper som anses vara s.k. ”feminina” och ”maskulina”. Dessa egenskaper är alltid varandras motsatser – det är det som är genusdualism.

En man är vad en kvinna inte är. En kvinna är vad en man inte är. Genusdualism är i grunden en extremt polariserande syn på människan. Män och kvinnor (de enda som finns inom genusdualismen) förväntas vara totalt olika, så till den grad att de tillslut blir det. Det är en binär och ignorant syn på kön, och gynnar inget annat än ekonomin.

Genusdualism genomsyrar i stort sett alla industrier, och i förlängningen reklambranschen som marknadsför deras produkter. Man brukar tala om ”market segmentation” (se videon ovan). Market segmentation är att dela upp stora grupper konsumenter i mindre grupper. Ett sätt att dela upp dem är via kön. De tjänar pengar på att dela upp en stor grupp konsumenter i (minst) två grupper – kvinnor och män.

Marknaden profiterar på genusdualism, dvs. att övertyga kvinnor och män att de är varandras motsatser. De tjänar pengar eftersom kvinnor och män nu tror att de behöver konsumera olika produkter beroende på deras (binära) kön, alltså behöver man två uppsättningar av allt.

Du som lever i ett heteroförhållande behöver två olika rakhyvlar, två olika hudkrämer, två olika duschcreme, ja till och med två olika tandkrämer. Du som har en dotter och en son måste köpa två olika uppsättningar leksaker från t.ex. LEGO (som tidigare var genusneutralt, men nu har produkter specifikt för tjejer).

Exempel: Det finns ingen anledning för människor att använda olika rakhyvlar (oberoende av var de på kroppen de används), men ändå designas och marknadsförs rakhyvlar olika beroende på vem de är ansedda för.

Rakhyvlar för män fokuserar på effektivitet, svarta och blå färger, ord som ”real” och ”strong”. Rakhyvlar för kvinnor fokuserar på mjukhet, len hud, rosa och lila färger, ord som ”divine” och ”goddess”. Rakhyvlar för kvinnor brukar dessutom vara aningen dyrare. Egentligen är alla rakhyvlar vassa blad på en pinne, funktionen är densamma – den tar bort hår. På vår hud. Som är likadan. It’s not rocket science.

Förslag på bättre rakhyvlar hade varit neutrala förpackningar med rakhyvlar som är formgivna utefter hårets grovhet/längd/tjockhet. Rakhyvel mjukt hår, rakhyvel grovt hår.

Exempel: Dessa teförpackningar såg jag i mataffären nyligen, te för män och te för kvinnor. YogiTea marknadsför te som något som innehar ”egenskaper”, trots att te aldrig är mer än bara torkade blad du doppar i vatten. De här förpackningarna är inte så tydligt uppdelade, men YogiTea tycker ändå att en uppdelning är nödvändig.

”Men’s Tea” är skrivet i ett hårdare typsnitt än vad ”Women’s Tea” är, som är skrivet i en mjuk, snirklig handstil. Den för män har röd/bruna färger medan den för kvinnor har rosa/lila. Ingredienserna skiljer sig en aning: män får chili, kvinnor får kamomill. En man är hård, en kvinna mjuk.

Marknadsuppdelningen är inte endast till för att vi ska köpa olika produkter i stunden. Själva produkterna är laddade med en massa värdeord och lärdomar, för att vi ska förstå. Hur kvinnor är – mjuka, fina, lena, rosa, fluffiga. Hur män är – hårda, mörka, starka. Denna kunskap genererar mer pengar för marknaden i framtiden, då vi konsumenter redan lärt oss alla deras ”sanningar”.

Förutom att berätta hur kvinnor och män är, befäster de mansnormen. LEGO producerade från början leksaker som var till för både tjejer och killar. Idag riktar de, via marknadsföring, original-LEGO till killar och det nya ”tjej-LEGO” till tjejer. ”Manliga” kläder kan användas av kvinnor, men ”kvinnliga” kläder kan inte användas av män – mansnorm.

Mansnormen är starkt sammankopplad med misogyni, transmisogyni, homofobi och nedvärdering av femininitet. Eftersom en man ska vara hård, stark och mörk kan han inte vara mjuk, rosa och fluffig.

Genusdualism förklarar konceptet att en man är vad en kvinna inte är, och vice versa. Så om en man inte är hård, är han mjuk. Han förlorar då också sin maskulinitet och blir… ja, vadå? Att vara ”kvinnlig” är att vara svag, mesig, fjollig – nedvärdering av femininitet. Alltså kommer de flesta män inte köpa en rosa rakhyvel för ”gudinnor”.

Den enda som tjänar på det här är marknaden. ”Marknaden” är ingen elak gubbe som suttit och bestämt det här, det är en utveckling som pågått under många årtionden. En syn på människan och dennes roll i samhället, där flera olika system påverkat varandra. T.ex. sociala och kulturella strukturer (patriarkat) och ekonomiska system (kapitalism).

Genusdualism bidrar till en snäv, binär och förtryckande syn på kön. Men den gör att vi blir goda konsumenter i ett kapitalistiskt system. Marknaden är glad när vi tror att män och kvinnor är två väsenskilda varelser som måste ha två olika rakhyvlar. Marknaden är glad när vi handlar. Helst två uppsättningar.

10 kommentarer

  1. Marie · november 10

    Ang yogitea; håller personligen helt med om att det är onödigt med uppdelningen kvinna och man på dessa teer.
    (Däremot så har de olika örterna i teerna olika egenskaper på de tre olika doshorna vata, pitta och kapha som finns i alla människor. Men det handlar ju om andra saker) Mvh ayurveda-nörd.

    Gilla

  2. Emelie · november 10

    Hahaha jag och pojkvännen köpte chips idag på Hemköp och vi stod länge vid chipshyllan och funderade på vad vi ville ha. Då kommer en manlig försäljare fram och erbjuder sig sin hjälp. Hans förslag: chipotel och chilli till honom på 300g och en liten påse på 40g med saltade chips till mig. Hahaha, trodde jag skulle dö. Jag var väldigt road men kände mig samtidigt för att vara jobbig och irriterande, så frågade därför om han kunde rekommendera en manlig och kvinnlig drink. Sedan skinka, ost, mjölk, jordnötter osv. Vi struntade i chipsen till slut.

    Gilla

    • Kim · november 10

      Helt sinnessjukt! Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det känns ju som ett skämt eller ett vad som gått snett. Hoppas han skämdes efteråt..

      Gilla

  3. Madeleine · november 10

    Angående ordet gudinna är det också en sen uppfinning för att nedvärdera kvinnor. Förut kallades alla sådana högre entiteter gudar, rätt och slät. Guden Athena tex. Bra att du lyfter detta ämne, vill gärna lära mig mer!

    Gilla

  4. Evelina · november 10

    Det är så väldigt snävt, och enformigt. Att en formas till antingen det ena eller det andra, och att samhället hela tiden försöker hålla en inom ramen. Tänker dock mest på hur fruktansvärt det nog är för de som inte identifierar sig med varken det ena eller det andra, eller hur transpersoner hålls inom ramen för allt det de upplever sig inte vara. Så glad att jag inte bara blint följer längre, att jag har tagit till mig kunskap och ifrågasätter sånt här. Eller, att jag ens ser det för vad det är, liksom.

    Gilla

  5. Mathilda · november 10

    Fast just huden skiljer sig åt mellan könen, männen har tjockare hud och ofta grövre hårväxt. Vette sjutton om de verkligen behöver annorlunda rakhyvlar dock

    Gilla

  6. Hanna · november 10

    little game - en musikvideo om genusdualism :)

    Gilla

  7. Ping: Kvinnors intressen blir okej först när männen har godkänt det | SpeLinnea
  8. sparklinq · november 10

    Har ingen koll på vaken genusteorier eller vata-pitta-kapha, men jag köper ett av yogis ”kvinnoteer” för dess medicinska egenskaper, den innehåller nämligen örter som lindrar symptomen för min endometrios och jag praktiskt taget knarkar det teet vissa dagar i månaden. Kan tänka mig att åtminstone de andra kvinnoteerna också är utformade för deras funktion för det kvinnliga reproduktions/hormonsystemet, så namnet behöver inte eller inte enbart vara en referens till genus. (Sedan kan man ju diskutera hur effektiva dessa örtteer generellt är för det de påstår sig göra, men det är en helt annan fråga..)

    Gilla

  9. Ping: Vill ni veta vad genusdualism är? | Feministdelegationen

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s