Bästa bilden är Supersnippans eget val.
Supersnippan är facebooksidan som startade för 3 år sedan och som nu har över 30.000 anhängare. Det är en av mina personliga favoriter på facebook, en feministisk frizon med dagliga tips och pepp. Supersnippan är också superhemliga, ingen vet ännu vem som ligger bakom konton. Men jag har fått den stora äran att göra en intervju med Supersnippan crew, vilket är så coolt eftersom de är mina idoler.
Vilka är ni genier egentligen? Kom ut!!! Vi är nyfikna!
– Hej Michaela, hej blekk, hej alla som vill läsa! Ni är så himla fina och bäst allihopa! Vi som driver Supersnippan är två ungdomsvänner som älskar kvinnor och kvinnors historia. Vi kan kalla oss H & K. I dag bor vi i Stockholm och drömmer om ett samhälle där alla är feminister. Det är en genialisk dröm, tycker vi, men mest av allt önskar vi att drömmen var verklighet. Hur som helst gör vi vårt bästa för att sprida lite feministiskt ljus över det patriarkala samhället. Oftast med hjälp av vår Facebook-sida, men det börjar även bli mer och mer sidoprojekt tack vare den. Det är jättekul, men vi kommer nog trycka i garderoben lite till.
Okej då. Varför bestämde ni er för att starta en Facebooksida?
– Framförallt för att få utlopp för vår tagline ”They’re always talking about history, what about herstory?”. Vi var/är trötta på att förväntas vara nöjda hela tiden. Vi ville, och vill fortfarande, ha förändring!
– Förändringen för oss, gällande Supersnippan, började en tidig höstkväll för cirka tre år sedan, en kväll ungefär som denna och vi hade varit vid Stockholms Universitet och spelat badminton. Vi behöver inte gå in på några detaljer om matchen, vem som vann och så vidare, men några dagar tidigare hade det varit val och vi hade lagt våra röster på Feministiskt Initiativ. Därifrån var steget kort, vi kände att vi ville göra något mer. Det kanske låter banalt, att starta en sida på Facebook, och det är ju ingen hemlighet att vi inte var särskilt många först… Men vi sådde ett frö, tog hand om det och titta vad fint det blivit.
Hur kommer det sig att ni kallar sidan för just Supersnippan?
– För att snippan är super!
En av anledningarna till er popularitet tror jag har att göra med att ni blandar allvar med pepp. En bra frizon från all sexism, pro ana och antifeminism som cirkulerar på andra sajter. Varför tror ni själva att fått så många likes och hängivna anhängare?
– Vi har som sagt drivit sidan i snart tre år och det har gett oss tid att växa med ansvaret i lagom takt. Nu är det rätt kul att tänka tillbaka på hur vi satt hemma och i princip firade varje ny like som var från en person vi inte hade en privat relation med. Det kändes ungefär som om vi satt en straff i en VM-final. Men det känns fortfarande som en vinst varje gång en person väljer att följa Supersnippan, det ger så himla mycket energi att ni uppskattar det vi gör. Det tar mycket tid och kraft att driva sidan, men vi gör ju det här för oss allesammans och ni gör det värt det.
– För oss har det alltid varit viktigt att Supersnippan ska få vara just en frizon och att det finns en blandning av högt och lågt, vitt och brett. En ska inte behöva ha läst 30 poäng genusvetenskap för känna att det är okej att bidra med sina åsikter. I vår gemenskap är alla som har en bra inställning välkomna, och vi har ju också lärt oss så himla mycket av alla smarta och roliga människor som delar med sig av sina erfarenheter, tankar och åsikter. Sedan är det jätteviktigt för oss att det måste få vara roligt att vara feminist och det är viktigt att skratta ibland för att orka ta kampen. Annars är det lätt att det känns som en bara är omgiven av mörker – det är vi inte! Det finns massor av underbara människor överallt och vi är oerhört glada och stolta över att så många av dem hänger på Supersnippan och stöttar och peppar varandra varje dag. En stor eloge till er!
Vilka feministiska frågor ligger er närmst om hjärtat?
– Sexuella övergrepp och prostitution, fast vi tycker att allt som vi postar är viktigt. Världen ser ut på så många olika sätt och därför gör våra inlägg också det. Supersnippan är i mångt och mycket en spegling av samtiden och då blir det ofta att vi behandlar flera olika ämnen under samma dag.
Kärlek är en annan sak, hur kan en hata på kärlek? Varför ska en massa andra människor ha en åsikt om vi, du, eller någon i ett annat land väljer att ha relationer som inte bygger på heteronormen? Det finns ett citat som formulerar essensen av det så klockrent: ”I went to Subway today to get my favorite sandwich. The man infront of me ordered a diferent sub. I got really pissed because he didn’t get the same thing as me, even though it didn’t affect me in any way.
This is what people sound like when they say gay marriage affects them.”
Hur gör ni urvalet av vad ni publicerar på er sida? Ni får ju 1000 tips om dagen!
– Först och främst vill vi säga tack till ALLA som bidrar. Det betyder så jävla, jävla mycket för oss, ni anar inte! Supersnippan är ju faktiskt ett crowdsourcat community, utan er skulle vi inte ha lika mycket att hänga i granen. Vi vill också säga att vi gör vårt bästa för att svara på era meddelanden, men tyvärr räcker inte tiden alltid till.
– Vad som kommer upp beror på olika saker; dels vad som diskuteras i medier i övrigt, vad vi är på för humör privat och hur mycket tid vi har. Det går alltid snabbare att lägga upp en bild än att tipsa om en lång artikel då vi alltid själva vill hinna sätta oss in i det vi lägger upp.
Jag själv måste moderera bort en del kommentarer på bloggen, för att behålla platsen som en frizon. Hur gör ni med kommentarer som strömmar in, modererar ni bort opassande kommentarer eller blockerar användare? Och isåfall, vad har ni för riktlinjer?
– Personer som återkommer bara för att vara elaka mot andra har inget att göra på Supersnippan. De som uppriktigt undrar och vill lära sig saker är självklart välkomna och vi är glada över att det nästan alltid blir så bra diskussioner i kommentarsfälten.
– När hot och trakasserier förekommer (vilket är väldigt sällan) tar vi bort det, men vi har inga direkta riktlinjer utan går på magkänsla. Det är ofta väldigt självklart vad som passar och inte. När det blir flera hundra kommentarer på en post kan det dock bli svårt att hålla ordning i realtid. Vi har inte möjlighet att sitta vid datorn hela tiden och övervaka, vi har ju våra ”vanliga liv” att leva också. Om det är någon som verkligen är ute och cyklar så händer det att vi får mail från följare som uppmärksammar oss. Det hjälper och gör det lättare att plocka bort opassande kommentarer snabbare. Vi uppmanar alla att alltid hålla god ton när de kommenterar på vår sida.
Hur hanterar ni kompisar och folk i er omgivning som inte är feminister? Argumenterar ni sakligt för en feministisk ståndpunkt eller blir ni otåliga, rabiata och arga som jag?
– Det beror på, om det inte är någon som är genuint intresserad av att föra ett vettigt samtal orkar vi oftast inte diskutera. Vi vet var vi står och en behöver inte ta fajten överallt, hela tiden. Det betyder inte att en är mindre feminist för det och det är viktigt att komma ihåg. Annars är det såklart kul och givande att prata om feminism om det är någon som är nyfken, men inte så insatt. Tyvärr finns det många skeva uppfattningar om vad feminism är och går ut på. Det är tråkigt att det finns människor i dag som inte vill kalla sig feminister för att de tycker att ordet har en dålig klang och därför inte vill förknippas med det, även om de påstår sig stå för allt som feminismen står för. Det finns mycket historia i ordet också som inte får glömmas bort. Kvinnor har till exempel inte ens haft rösträtt i 100 år i Sverige, i dag tjänar kvinnor inte lika mycket som män och så vidare.
Jag håller med, något av det tråkigaste jag vet är när folk vill urholka ordet feminism eller ersätta det med t.ex. ”jämställdism”. Vad tycker ni om det feministiska klimatet i allmänhet i Sverige idag? Både IRL och cyberspace? Kan man prata om en fjärde vågens feminism där så kallad ”onlinefeminism” spelar en stor roll?
– Vi börjar med ett rungande JA på sista frågan! Efter Fittstim och den backlashen som blev efter ett tag, tycker i alla fall vi, att det har börjat ordna upp sig igen. Systerskapet känns starkt, även om hatarna hörs. Sedan beror det nog mycket på var en bor någonstans. I större städer är det antagligen lättare att kalla sig för feminist än vad det är i mindre städer. Vi får många mail, ofta från unga tjejer, som känner sig utanför eller inte vet hur de ska ta diskussioner med skola, föräldrar, kompisar och så vidare för att de är just feminister. Vi försöker peppa dem så mycket vi kan, men känner oss ofta otillräckliga på grund av tidsbrist. Men Unga Feminister är en toppenorganisation som verkar växa sig allt större och det gör oss så himla glada. Så tips om du är mellan 13 och 26 år – hör av dig till dem och kolla om de finns i närheten av där du bor! Feminist är liksom det bästa en människa kan vara och det är coolt att vara feminist! Det visar ju på att du har en sund uppfattning om andra människor och världen vi lever i.
– Och vi säger att systerskapet känns starkt, men det är ju kanske inte en helt objektiv bild. Vi är ju ändå mitt uppe i det varje dag, för oss känns systerskapet självklart. Så är det tyvärr inte överallt. Det är så oerhört viktigt att tjejer peppar och backar upp varandra! Om någon vågar säga ifrån på något som känns fel, sitt inte och håll med i tystnad, hon hör dig inte. Vi behöver stå vid varandras sida, för även om en vet att en gör rätt känner en sig snabbt så himla liten och ensam när en inte får något medhåll. Då kan det tyvärr bli så att en inte orkar nästa gång, men shit, alla gånger du orkar, det är så viktigt och det gör skillnad! Även om du inte kan förändra allt på en gång, men små steg är också rörelse. För att citera Mary Anne Radmacher: ”Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow.”
– Att ha bra feministiska förebilder är också viktigt, och det känns som att det finns många såna i dag. Där spelar internet verkligen en stor roll, vi kunde inte konsumera feminism särskilt mycket när vi var i nedre tonåren på grund av avsaknaden av internet. En timme efter klockan 18 var det som gällde ungefär, och då hängde en på Lunarstorm…
Supersnippan har blivit blockerad av Facebook fertalet gånger. Facebook menar att t.ex. toplessbilder på kvinnor inte hör hemma där. Vad har ni att säga om detta? Hur kan vi förändra hur Facebook värderar hatinlägg, kränkningar och vad de kallar innehåll av sexuell karaktär, tror ni?
– Det är svårt eftersom när vi väl kommenterat så har vi blivit avstängda. Och straffet blir längre för varje gång vi blir ”dömda” av Facebook för att ”sprida pornografiskt innehåll”. Suck. Vi har tappat så mycket kraft då vilket tyvärr har gjort att vi har börjat anpassa oss. Facebook kanske skulle påstå att vi lärt oss våran läxa, men helt ärligt, det är ju så skevt. Det är skevt och det speglar samhället. Amma sitt barn eller publicera en barbröstad bild i en feministisk kontext: Fel. Att posa utmanande så länge inte bröstvårtan eller dylikt syns: Heeelt okej!
– Och att kränkningar och hatinlägg klassas som humor och därför inte plockas bort… en blir ju uppriktigt ledsen och bestört. Det är svårt att veta vad en ska göra dock, Facebook sitter på sådan oerhörd makt. Det känns ju lite konstigt att använda dem som verktyg när de har en sådan till synes antifeministisk inställning. Samtidigt – keep your friends close, and your enemies closer. För oss är det enkelt att använda Facebook, vi ser tydligt vad vi får för spridning och kan enkelt hålla kontakt med bra människor.
– Det finns ju specifka sidor på Facebook vars syfte tjänar till att stänga ner sidor där sexism, hatinlägg och kränkningar förekommer. Vi får väl organisera oss där, för det hjälper inte särskilt mycket när enskilda personer anmäler en bild eller en sida, tyvärr.
Vad är er allra bästa peppvardagstips för unga feminister? Har ni några kloka tankesätt eller principer ni själva lever efter?
– Var snäll mot sig själv, alltid! Om du är det är det lättare att vara snäll mot andra och få snälla relationer. Ett annat tips är att göra den ultimata feministiska playlisten med låtar som gör dig glad och pepp. Det går att hämta så himla mycket kraft från musik och vad du lyssnar på kan verkligen påverka ditt humör. Och slutligen, umgås med människor som har bra värderingar och vettiga åsikter. Har dina vänner inte det så kommer de hämma din utveckling. Hitta ett sammanhang som får dig att må bra och där du får skratta högt och ofta. Det är du värd.
Förutom er egen facebook-page, finns det någon annan bra feministisk favoritsida på facebook?
– A girls guide to taking over the world, Bang, Femtastic, Feminist Frequency, Feministiskt Initiativ, Fittjournalen, Genusfolket, Gudrun Schyman, Hej Blekk, Idealrevolution, Kvinna till Kvinna, Tjejsamlat, Unga Feminister, 33 Anledningar. Vi har säkert glömt flera, ni får ursäkta oss.
Är det något annat ni vill tillägga i denna intervju?
– Vi tycker att du är jävligt bra, tack! Och tack till alla Supersnippor och Supersnippan-lovers, you make our day – every day. Massa kärlek, H & K.
Mitt mest ödmjuka tack detsamma. Tack för ert fantastiska arbete, all feministisk pepp och för att jag fick göra intervjun med er!
heja supersnippan! Haha trodde det var Celine Dion pa bilden forst!
GillaGilla
Kärlek till både Supersnippan och HejBlekk för all feministisk pepp i vardagen ni bidrar med!
GillaGilla