Den senaste månaden har jag spenderat på ön Rhodos i Grekland. Det är en vacker ö. Den är också full av skandinaver, särskilt svenskar. En månad på Rhodos innebär att man får se en del saker som unga svenska killar gör på sin semester.
En sak de gör är att betala pengar för att stå och slå på en Boxing Machine, där de försöker slå rekord i att slå hårdast omringad av påhejande killkompisar.
En annan sak de gör är att pissa överallt, ibland på varandra av misstag, vilket leder till roliga fyllebråk.
En tredje sak de gör är att de tvingas betala sina killkompisar om de har sex med en tjej som någon annan i kompisgänget redan haft sex med.
En fjärde sak de gör är att våldta tjejer, bli arga på varandra och jaga upp varandra på balkonger för att kasta ut killen som våldtog.
En femte sak de gör är att gå på strippklubb.
Där stannar vi.
Ni kanske tycker att det låter otroligt att svenska killar beter sig så här? Det är dessvärre ingen ovanlighet, varken på Rhodos eller i Sverige. För var sjätte svenska kille har köpt sex. Var sjätte. Det kan vara din pappa, din son, din bror, din kompis eller kanske du själv. I en patriarkal struktur är det inte så konstigt att killar köper sex, och jag tänkte här försöka förklara varför.
Alla ovan fem exempel på vad Helt Vanliga Unga Svenska Killar™ gör bygger på en norm, en norm som förklarar hur en man ska vara och bete sig. Denna hegemoniska maskulinitet finns i en patriarkal struktur, och är svår att ”hoppa över” eller helt sonika göra motsatsen till, om du som kille befinner dig i ett kompisgäng där sådana egenskaper uppmuntras.
Redan från ung ålder lär sig killar ett par saker. De lär sig att kvinnokroppen är allmän och till för alla. De lär sig också att kvinnokroppen kan vara exklusiv honom själv. De lär sig att kvinnokroppen går att köpa. De lär sig att kvinnor kan ägas. De lär sig att om en kvinna säger nej behöver man inte tolerera detta.
Killar som gick in på strippklubbar såg jag varje dag på Rhodos, till exempel den ni ser ovan på bilden (inte min bild for obvious reasons). Inne på strippklubben kan man se tjejer strippa och dansa. De kan betala strippdansare för att få exklusiva saker som en ”lap dance”. En strippklubb är alltså i allra högsta grad en marknad, en marknad där det finns varor och någon som köper varorna. På en strippklubb är en exploaterad kvinnokropp varan, och killen figurerar som köpare. Den kille som lärt sig att kvinnors kroppar går att köpa – och i förlängningen äga.
Det här handlar om maktutövning. En man med pengar lär sig att han kan använda dessa för att ta del av kvinnokroppen. Om en kille är benägen att betala för erotiska danser på strippklubbar ser jag inte en särskilt stor skillnad från att samma kille är benägen att köpa sex av kvinnor. Killen har lärt sig att se på kvinnan som en vara, där prislappen bestämmer om han får en lap dance eller ett samlag. Därmed blir det också legitimerat att våldta denna kvinna, om hon som ”vara” nekar till sex. En vara kan inte neka.
Någon nämnde att det även finns Chippendales. Chippendales är manliga erotiska dansare, men det är inte samma sak som en klubb med kvinnliga strippor. Nu ska jag förklara skillnaden. En kvinna kan inte utöva någon makt mot Chippendales-män, eftersom männen själva har mer makt i en patriarkal struktur. Kvinnan har därmed inte heller möjlighet att objektifiera och avhumanisera den nakna mannen. Han kan aldrig bli ”en vara”, såsom en kvinnlig strippa är för en man. Chippendale-mannen blir därmed ett subjekt som handlar eftersom han innehar makten. En kvinnlig strippa, som är underlägsen hennes köpare (mannen) förvandlas däremot till ett objekt som går att köpa.
När jag ser 17-åriga svenska killar på Rhodos förstår jag exakt hur somliga män fostras till att våldta, köpa sex och misshandla kvinnor. Killar som går på strippklubb är vedervärdiga. Jag hatar dem. Jag skulle aldrig tolerera någon i min bekantskapskrets som gjort det. Ni kanske tycker jag är rabiat. Men lyssna här. En kille som, redan som tonåring, går på strippklubb får en kvinnosyn som inte innebär respekt, tolerans och jämlikhet. Killen får en kvinnosyn som innefattar begrepp som att köpa, äga, utnyttja och ”ha rätt till”. Där är gränsen till att köpa sex eller våldta inte särskilt tjock. Supertunn, skulle jag säga.
Du satte just ord på vad jag tycker är så vidrigt med strippklubbar, som många ser som en harmlös, ”kul” grej. Nu vet jag hur jag ska förklara när folk frågar varför jag blir så illa till mods! Du är grym!
GillaGilla
Tack Sofie! Håller med, det kan aldrig vara en ”kul grej”. Det är inte okej även om man är en full 17-åring på semester eller en vuxen man.
GillaGilla
Himla bra!
Det är därför det är helt fel att tillåta strippklubbar i Sverige och bilar med strippreklam. Förbjud!
GillaGilla
Jag var i Bulgarien på ”festsemester” med mina tjejkompisar för en massa år sedan när jag var sjutton. jag och två andra tjejer var sjutton, de övriga tre var arton. Att vi ens fick åka för våra föräldrar är jag fortfarande helt mållös av, men iväg for vi och eftersom att vi alla hade pojkvänner hemma åkte vi inte dit i syftet att ligga eller träffa killar, utan vi ville bara åka till ett billigt ställe för en tonårings plånbok där vi kunde sola på stranden och dansa på nätterna.
Det var fruktansvärt. Det här var 2007 och Sunny beach var just då ständigt i tidningarna Aftonbladet och Expressen om hur ungdomarna betedde sig där, alla våldtäkter, fulla människor. Vi hade jätteroligt också, faktiskt, som nära vänner boendes tillsammans i en liten lägenhet men kvällarna ute var hemska ibland. Skandinaviska killar, svenskar och norrmän mest, tog sig mer friheter än vad de lokala bulgarerna gjorde (som vi, tyvärr, var mest misstänksamma mot först). Vi ville bara gå ut och dansa på stranden. Folk tog på oss, kramade våra bröst, lyfte upp oss och bar iväg oss, tafsade på dansgolvet, svor åt oss när vi sa nej, följde efter när vi flyttade på oss. Helt fruktansvärt. Alla dessa killar var skandinaver och inte äldre än tjugo. Kallade oss horor när vi inte var intresserade, kastade saker efter oss, osv, jag kan fortsätta i all oändlighet. Jag har upplevt tafs och annan skit på krogar i Sverige också, men aldrig på samma sätt som det var där i Sunny beach. Vad fan händer med killarna när de reser utomlands? Är det då deras rätta sida kommer fram eller vad… ?
GillaGilla
Blir äcklad, verkligen och väldigt illa berörd av Emilies berättelse ovan. Gick själv på stan för ett tag sedan då jag knuffades in i ett bråk, de verkade slåss för att de tyckte det på något sätt är en rolig grej att göra. Fick springa därifrån. Ett tips är att läsa boken ”Med uppenbar känsla för stil” av Stephan Mendel-Enk som belyser många problem med mansrollen i samhället. Det är så många killar som beter sig som skit, särskilt i gäng, vilket får mig att tro att det grundar sig i någon tvivelaktig gruppdynamik, där alla står och hejar på varandra. Obehagligt och den synen, dessa roller, är något vi verkligen måste komma ifrån. Som du skriver så är gränsen mellan att exempelvis köpa sex och att våldta väldigt tunn.
GillaGilla
Jag funderar på: du skrev tidigare ett inlägg om hur kvinnobröst är objektifierade och nu skriver du även om hur en naken kvinna aldrig kan vara ett subjekt utan alltid är ett objekt i en patriarkal struktur. Om vi då funderar på lösningen på detta problem: hur kan en då som kvinna motverka denna norm av kvinno-objektifierande (t.ex. genom att inte ha bh osv.) utan att bli själv bli objektifierad? Ojoj, rörig kommentar, hoppas du fattar och svarar! Love
GillaGilla
Hej! Ja, det är svårt. Strukturen måste förändras i grunden för att en kvinnokropp inte ska vara sexualiserad. Ett första steg är ju att männen slutar objektifiera kvinnor genom sexism, kommentarer etc.
GillaGilla
Hej! Bra text. Viktig text. Dock vill jag, som 20-årig tjej, berätta att jag, (som kvinna, oj, kvinna!) gärna hade gått på strippklubb. Jag tycker inte att det är nödvändigt att det existerar i världen, men jag har inget emot dem ifall allt går rätt till på stället. På många sätt, de flesta sätt, är det väl omoraliskt med strippklubbar, men samtidigt.. De jobbar ju där. Det är deras jobb. Det finns säkert jättemånga av dessa tjejer som tycker om att vara där. Att utmåla kvinnor till offer ständigt tror jag inte hjälper jämställdheten så mycket i längden. Att alltid utmåla flickor, tjejer och kvinnor till offer gör oss också till offer. Det är som att vi kvinnor inte hade haft egna val och en egen styrka. Vi bestämmer över vårt eget öde, i många fall. Det är bara min åsikt. :)
GillaGilla
Tror inte jättemånga tjejer trivs med att behaga män. Många gillar det för att de inte ser så många andra vägar, eller inte förstår underliggande strukturer.
GillaGilla
Jag vet att detta är en gammal post, men som både strippa och råfeminist ville jag besvara den här kommentaren. Hoppas du fortfarande tycker det är ett intressant ämne!
Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb. Det är lätt, flexibelt, och jag tjänar tillräckligt för att göra saker jag tycker är viktiga/roliga. Jag har tidigare jobbat på café och i affär för väldigt mycket mindre. Folk frågar mig ibland om jag inte tycker mitt jobb är kränkande, men jag känner helt ärligt att det är mer kränkande när folk skriker på mig för att deras kaffe inte är rätt och de behöver någon att ta ut sina frustrationer på, och jag tjänar under en hundralapp i timmen efter skatt.
Jag är väldigt medveten om maktstrukturer i samhället. När någon säger att jag inte vet hur förtryckt jag är känner jag mig kränkt. Samma sak kanske har hänt dig någon gång om du till exempel bär smink - säger någon då till dig att nej, du gillar egentligen inte att bära smink, det är bara patriarkatet som får dig att tro det pga du måste behaga män, känner du dig väl inte respekterad? Jag tycker att en av de mest ofeministiska sakerna man kan säga till en kvinna är att hon inte egentligen vet vad hon vill, så det är bäst att hon lyssnar på vad någon annan säger. Det är ju inte så feminister borde bete sig!
Självklart är strippklubbar misogyna ställen - vi lever i ett misogynt samhälle! Många verkar tro att samhället fungerar som så att köper en man middag, drinkar, presenter till en kvinna är hon skyldig honom sex. Strippklubbar fungerar på samma sätt, fast istället för presenter får vi pengarna direkt (och vi har inte sex med männen! Då är det ett annat slags etablissemang). Genom att få pengarna istället för några drinkar får vi också makten tillbaka. Vill jag ha en drink köper jag den själv, men vill jag hellre ha något annat bestämmer jag det. Strukturer i samhället måste förändras så att män inte tror att de kan köpa en kvinnas uppmärksamhet, men jag tror att det är naivt att börja med strippklubbarna.
Hoppas detta kan få dig att tänka till! Tack och hej.
GillaGilla
Jag kanske kan exemplifiera? Den manlige vaktmästaren är inte rädd för att gå hem en kväll. Den kvinnliga avdelningchefen kan när som helst bli trakasserad, går hon ensam är hon livrädd och går hon i ett folktätt område kommer någon ropa något efter henne eller kanske ta på henne. Hon är hela tiden medveten om var hon rör sig, riskerna med att gå ner i tunneln här eller svänga in på den här mörka gatan, och går med 112 intryckt på mobilen så att det bara är att klicka ring om något skulle hända. Varje. Jävla. Kväll.
GillaGilla
Hm, Michaela, jag tycker kanske att du gör det lite lätt för dig i resonemanget om Chipendaldes (eftersom alla män inte är överordnade alla kvinnor). Däremot är det mycket riktigt så att Chipendales inte är varor, snarare idoler eller konstverk. Att de dansar sexigt är väl lite mer som när typ Beyonce dansar sexigt, för att de äger villkoren för när och hur det ska vara sexigt? Men på en strippklubb ligger det i sakens natur att betraktaren bestämmer, genom att lägga fram pengar, vad som ska göras.
Kanske inte den mest solklara parallellen, men är du med på hur jag menar?
GillaGilla
Jonte:
För det första, två ont gör inte ett gott. Att män också råkar illa ut i en patriarkal struktur tar inte bort det faktumet att kvinnor råkar illa ut.
Sedan har feminister väldigt lång tid tagit hänsyn till andra maktfaktorer så som ras, klass etc. när man pratar om förtryck. När två eller fler kategorier av maktstrukturer möts så kallas det intersektionalitet.
Att du har blivit utsatt för ett övergrepp gör inte att hela teorin om patriarkala strukturer fallerar, de teorierna är väl underbyggda och det finns många evidens för att de stämmer(kolla in lönestatistik m.m.).
Jag beklagar att du har råkat ut för något sådant och jag förstår att det är traumatiskt, jag tycker du ska anmäla det till polisen när sådant sker. Tyvärr lever vi i en patriarkal struktur som dikterar för kvinnor och män hur vi ska vara och förhålla oss till varandra, jag misstänker tyvärr att du kommer bli utsatt för löje om du anmäler, eftersom patriarkala strukturer dikterar att du inte ska ha känt dig utsatt i ett sådant lägga och att du ska ha kunnat försvara dig som ”en riktig man”. Jag behöver kanske också påpeka att detta inte är mina åsikter utan är normer och föreställningar i samhället som kommer av en patriarkal samhällsstruktur. Jag tycker inte att du ska backa och inte anmäla på grund av det, då blir det snarare ännu mer viktigt att du faktiskt gör det, för din egen skull och för alla andra män som blir utsatta för övergrepp som känner att de inte kan anmäla p.g.a. mansnormer.
När man ser det intersektionellt är det klart att kvinnor och män kan ha olika roller i olika situationer, tyvärr är detta bara i vissa situationer, strukturellt sätt är kvinnor fortfarande förtryckta av män.
GillaGilla
Ang. sexuell attraktion och sexualisering så tycker jag de är helt olika saker. Attraktion handlar om en enskild människas attraktion för en enskild människa, sexualisering kan visserligen vara en enskild individs sexualisering av en enskild individ, men skillnaden ligger i hur mycket av ett subjekt en tillåter den andre vara, jag tänker att när man är attraherad av någon så är det hela den personen och/eller möjligheten att lära känna, om ens bara för stunden, den andra människan, en tillåter den andre att ha egna åsikter preferenser och viljor. Vid sexualisering så är den andres vilja, person och känslor inte så viktiga utan den andre är till för att tillfredsställa dig/ dina ögon. Nyfikenheten och ”attraktionen” ligger inte i att den andra människan är intressant utan den andre blir då till för att tillfredsställa något slags egoistisk själv-centrerad sexualtitet.
Jag tycker inte kopplingen mellan köpa sex och ta sex är särskilt lång, båda handlar om att äga en annan människa för en stund. Din analogi till bilar och bilstöld tycker jag är lite konstig med tanke på att bilen är en sak medan den prostituerade eller den som blir våldtagen är en person. Det går inte jämföra en person med en sak.
Visst finns det de som gillar att vara prostituerade och det går att se det som en affärsuppgörelse, men det är inte oproblematiskt så länge vi lever i en patriarkal struktur där ena parten(kvinnor) redan är exploaterade och förtryckta. Det är heller inte oproblematiskt när vi lever i ett sådant samhälle där normer kring sex och vad som är fint sex respektive fult tabubelägger så mycket.
GillaGilla
Så här Jonte;
Det är naturligtvis inte okej att din chef tafsade på dig. Det intersektionella perspektivet intresserar sig hur olika maktordningar samverkar. Kön är inte den enda positionen vi människor blir intvingade i och måste förhålla oss till. Som anställd är du i beroendeposition till din överordnade chef, du är i just det avseendet underordnad henne.
Vitas kolonisering och förtryck av svarta samt västvärldens exploatering av tredje världen försätter, utifrån den hierarkiska ordningen, de sexköpande kvinnorna i Gambia i överordnad position.
De här exemplen förstås inte bäst på individnivå. De får istället sin tyngd genom att man utforskar hur det ser ut för stora mängder människor och skapar sig en mer övergriplig bild av världen. Det gör att man kan urskilja strukturer som kan ha en förtryckande verkan såväl på gruppnivå som för enskilda individer.
Du tydliggör själv en samhällelig struktur när du beskriver hur män exempelvis förväntas ta mer riskfyllda jobb. De gör det inom den patriarkala struktur som kräver att män ska vara starka och aktiva (se även Michaelas: http://hej.blekk.se/2013/07/20/visst-vore-det-underbart-att-storta-patriarkatet/). Att framställas som stark och aktiv kan inrymma både negativa krav och befrielse och frihet När kvinnor konstitueras som mannens motsats blir hon istället svag och passiv. Det minskar hennes handlingsutrymme.
När vi själva inte känner igen oss i de strukturer som sägs gälla blir vi provocerade och ifrågasätter. Du har ju som man blivit utsatt för att någon tafsar på dig. Den verkligheten delar du med 56 % av kvinnorna i Sverige. Och av kvinnorna i åldern 18-24 år och 25-34 år har nästan 2/3 blivit sexuellt trakasserade (Slagen dam, 2001).
Arbetstagare är underställd arbetsgivare och medarbetaren sin chef. Dock är bara en tredjedel av cheferna är kvinnor (Ledarnas chefsrapport, 2011). Och chefens chef är fortfarande man.
Och vi vet inte att den manlige vaktmästaren inte är eller har mindre anledning att vara rädd. Det vi kan veta är att han inte blivit uppfostrad med att alltid vara försiktig när han ska gå hem, tänka på hur han rör sig, vad han har på sig och vilket alkoholintag han gjort. Vi vet att han inte kommer behöva bevisa att han inte ville bli nerslagen.
Hoppas du fått svar på några av dina frågor.
GillaGilla
Du kan ju kolla in hur historien för kvinnor och andra förtryckta kategorier har sett ut, mycket av det som varit lever kvar och att inbilla sig att läget nu är jämställt tycker jag är naivt.
Gällande lönestatisttik är det intressant att titta på hur löner förändras när olika kategorier träder in i olika arbetsområden, som när fler kvinnor började arbeta som lärare sänktes lönerna, eller rättare sagt, den förväntade löneökningen över tid uteblev.
Jag vill också förtydliga att intersektionalitet där man tar hänsyn till klass ras funktion sexualitet etc är något som get en statisk hirarki. Det är sådana som samverkar och förändras i olika situationer också, du kan vara överordnad i vissa situationer men underordnad i andra, du kan vara överordnad gällande vissa ”egenskaper” men underordnad i andra. När man pratar om intersektionalitet är det sällan personliga egenskaper man talar om, begreppet tillhör en diskurs gällande politiska maktkategorier. Bara för att du har starkt självförtroende innebär det inte att du har politisk makt för att du tillhör en viss kategori, är du däremot vit så har du vissa privilegier jämfört med andra hudfärger, är du dessutom vit man så innehar du privilegier som inte delas av andra kön.
GillaGilla
Fråga: Jag diskuterade här om dagen med två personer om strippor, prostitution och porr. Jag är emot handel med människokroppar, och där tycker jag prostitution och strippklubbar hamnar, men anser inte riktigt att porr är samma sak. Det menade dock dom. Och jag kan liksom inte förklara (förstå?) varför jag tycker det är olika saker, delvis för att jag inte funderat så mycket kring det. Känner mig nu lite dum som hävdar saker men inte kan komma med ett tydligt argument. Vill gärna ha liksom lite respons och tankar på detta, från någon är insatt, som du, och som har vettiga åsikter, som du. Är pornografi lika illa som prostitution och strippklubbar (menar självklart porr där alla parter är med på allt som sker)?
GillaGilla
Tycker det är en bra fråga. Jag tycker inte pornografi per se är illa. Jag har skrivit tidigare inlägg om porr, där jag menar att porrfilm är en bra sak, men att porrindustrin ibland är skadlig. Däremot tycker jag aldrig att strippklubbar och prostitution är bra, oavsett om ”tjejen vill strippa”.
Om du är intresserad av sådana här frågor rekommenderar jag verkligen Kajsa Ekis Ekmans bok ”Varat och varan” som handlar om just prostitution, handel av människor etc.
GillaGilla
Tack för boktips, ska läsa och krossa dem i nästa diskussion vi har om det! Vill fråga, fast jag vet att du inte vill ha en utbildningsblogg; varför anser du att det är dåligt även om tjejen vill? Jag håller med, men kan inte riktigt säga varför. Det gjorde inte mina vänner, och vill gärna ge dem ett snabbt svar på tal!
GillaGilla
Jo! Jag gillar att diskutera genus med feminister, men inte biologi med antifeminister. ;)
Jag tror inte att någon har ett helt fritt val när man lever i ett system fullt av olika strukturer och normer. Det är alltså omöjligt att veta om tjejen hade valt att strippa om det inte var för att hon lever i en patriarkal struktur. Jag säger inte att tjejen inte kan göra egna val, men frågan är hur hennes val hade sett ut om hon getts andra alternativ eller levt i ett annat samhällssystem?
GillaGilla