Visst vore det underbart att störta patriarkatet?

Ofta säger män att de minsann också diskrimineras. Och det är sant. Vad de däremot inte förstår är att de diskrimineras av patriarkala strukturer, precis som kvinnor förtrycks av patriarkala strukturer. Vi tar några exempel av när män menar att de blir diskriminerade.

1. Män utsätts för mer våld
Det är sant. Män slår män, och anledningen till detta är maskulinitetsnormer i en patriarkal struktur, där man premierar egenskaper hos män såsom mod, styrka och till viss del våld. Kvinnor utsätts också för våld av män, nästan alltid av män de känner. Män som slår män gör det ofta med okända. Kvinnor slår ej kvinnor, någon sådan norm ryms inte i en patriarkal struktur.

2. Män förlorar ofta vårdnadstvister om barn
Det är sant. Anledningen är att man i en patriarkal struktur ser mannen som den som arbetar och försörjer familjen, och kvinnan som vårdaren, den som ger omsorg och tar hand om barnen.

3. Män förväntas ha vältränade kroppar
Till viss del sant. I en patriakal struktur, återigen, så kopplar man samman hegemonisk maskulinitet med styrka, handlingskraft m.m. Dessa normer börjar dock luckras upp, och man ser allt oftare män som förstår att kroppen inte behöver vara på ett visst sätt för att uppnå normen ”man”.

4. Män objektifieras!
Det är inte sant. Många menar att till exempel en sådan sak som ”Ladies Night” eller när en manlig artist står utan tröja på scen är lika objektifierande som när kvinnor gör det. Det är inte sant. För i en patriarkal struktur är mannen överlägsen kvinnan, och kan därmed inte utsättas för strukturell sexism, och deras kroppen är inte objektifiering såsom kvinnans. På grund av sin överlägsenhet porträtteras dessutom den lättklädde mannen ofta som ett aktivt, handlade subjekt till skillnad från kvinnan som är motsatsen, dvs. passivt objekt. Mannens kropp tillhör honom själv, han får vara det handlande subjektet, medan en kvinnas kropp och hennes sexualitet aldrig tillhört henne själv.

5. Män får färre föräldradagar
Det är sant. Tyvärr har vi inte individuell föräldraförsäkring än, och när människor själva får dela upp vårdnaden av barn så går alltid kön före lön, oavsett om kvinnan tjänar mer än mannen. Återigen refererar jag till kvinnan som den som ska vårda och mannen den som förväntas försörja familjen i en patriarkal struktur.

6. Män får aldrig visa sina känslor
Det är inte sant. Män får visa hur mycket känslor de vill. Det är inte så att män föddes med två tårkanaler färre än kvinnor, eller att kvinnor är superkänsliga varelser som gråter oftare än man bör. Det handlar om att män fostras i en patriarkal struktur, med tillhörande maskulinitetsnormer, till att inte gråta, bli ledsna och upprörda. Arga får de bli, då refererar jag tillbaka till punkt 1. Och på 1700-talet i Sverige ansågs det faktiskt supermanligt att grina!

I mina exempel kan män bli diskriminerade på olika sätt. MEN KOM IHÅG! De blir det av exakt samma anledning som kvinnor förtrycks – av patriarkala strukturer och de könsnormer som tillhör den strukturen. Medan kvinnorna är de som blir slagna av män, våldtagna, får mindre betalt, blir objektifierade – ett systematiskt förtryck – kan män diskrimineras av patriarkala strukturer, fast på lite andra sätt.

En man kan däremot inte systematiskt förtryckas av en kvinna i en patriarkal struktur, eftersom kvinnan inte innehar någon makt, utan sitter på en underlägsen position. Förtryck är när en part som innehar makt utövar denna makt på en svagare part, själva kärnan i en patriarkal struktur. En man kan förtrycka en kvinna i en patriarkal struktur, och en man kan av själva strukturen bli diskriminerad.

Dessutom måste man se det ur ett intersektionellt perspektiv, där den vita medelklassmannen innehar den främsta makten. En vit, hetero medelklassman kan utöva förtryck mot en man med invandrarbakgrund, en HBTQ-man, en disabled man eftersom de innehar olika maktpositioner. Så ja, män kan diskrimineras. De kan till viss del förtryckas, men inte av kvinnor. Kvinnor kan dock diskriminera män, t.ex. vit kvinna mot gaykille, även om detta inte är något som sker systematiskt. Män har i en patriarkal struktur makt och bör använda denna makt för att förändra strukturen. För både kvinnor och mäns skull.

Så nästa gång en man säger ”Men det är synd om mig också!” kan du helt enkelt svara: ”Ja, du har rätt – VISST VORE DET UNDERBART ATT STÖRTA PATRIARKATET?!”

21 kommentarer

  1. Elina Pahnke · juli 20, 2013

    JA.

    Gilla

  2. jemym · juli 20, 2013

    Jag saknar intersektionalism och vänsterperspektiv.

    ”Patriarkala strukturer” är specifikt det oproportionerliga individuella ansvar en pojke tilldelas för sig själv och andra. Detta ansvar tilldelas redan i barnsben av kvinnor och män. Det är en diskriminering som lett till stora och omfattande problem. Både kvinnor och män ingår i att skapa detta system och ge denna förväntan, genom sina antagelser om kvinnors och mäns natur som åtskilda ting.

    ”En man kan däremot inte systematiskt förtryckas av en kvinna i en patriarkal struktur, eftersom kvinnan inte innehar någon makt utan sitter på en underlägsen position. Förtryck är när en part som innehar mer makt utövar denna makt på en svagare part, själva kärnan av en patriarkal struktur. En man kan förtrycka en kvinna i en patriarkal struktur, och en man kan också av själva strukturen bli diskriminerad.”

    Detta är ett patriarkalt påstående. Resonemanget tilldelar ”pojkar” en makt de inte har medan det också underskriver flickor och kvinnors makt medan de heligförklaras som vilje och maktlösa barn utan egen agentur. Hela paragrafen är ett exempel på både en genuskonstruktion och patriarkal struktur. Det är så här pojkar och män diskrimineras, av kvinnor och utav män. För ”eget ansvar” och hyperinflation om den personliga ansvaret är en diskriminering, ett utelämnande, ett avskrivande av en person som social varelse med känslor och behov. Det är också till sist ett resonemang som hör hemma långt högerut politiskt.

    Gilla

    • enfeminista · juli 20, 2013

      Du säger att inte pojkar har den makt som beskrivs i texten, vad grundar du det på?
      Och när du säger att det är både kvinnor och män som diskriminerar, har du till viss del rätt - i och med att alla mer eller mindre bidrar till den patriarkala strukturen. Ett barn har inte ansvaret att förändra det - men vuxna kan motarbeta det. Förstår inte din poäng med att en skulle bortse från individers sociala behov, tolkar det som att en inte borde behöva arbeta emot förtrycket för att en ska slippa vara avvikande? Något jag inte håller med om. Självklart ligger inte hela ansvaret på individnivå, men samtidigt kan en inte bortse den makt en faktiskt har.

      Gilla

      • jemym · juli 20, 2013

        Sverige är mångkulturellt, inte monokulturellt vilket innebär att vi har parallella sociala miljöer med olika genuskonstruktioner. Genus konstrueras när kön förklaras (t.ex. ”pojkar har makt”). Utan belägg för förklaringen, belägg som är stabilt över åtskilda subkulturer, så är påståendet (”pojkar har makt”) en social konstruktion, specifik för uttalandens egen subkultur. Jag avfärdar den som sådan. Som feminist är jag även mån om att konstruktionen ”flicka” uppstår som spegelkonstruktion då ”pojke” definieras, så påståendet ”pojkar har makt” konstruerar samtidigt ”flickor saknar makt” (hen saknar agentur, självständighet, intention, ergo hon är underställt barn). Båda dessa antaganden är traditionella, könsstereotypa och heteronormativa antaganden. Det är också så här patriarkat primärt konstrueras, dvs i åtskillnad av ansvar där en pojke antas skall prestera genom förmåga/kompetens/makt och en flicka skall vara passiv och mottagande.

        ”Maskulint genus”, som primärt innebär en stark betoning på den manskroppade individens agentur, egenansvar, ansvar (erhållet ur dennes påstådda ”makt”) är liberalt. Det betonar starkt individen som avskalad från sin sociala situation (skillnader i uppväxtförhållanden, börd, socioekonomisk status, stress, psykopatologi, sociala situation etc). Det är detta som gör maskulint genus så destruktivt eftersom människor är sociala varelser med sociala behov och som lever i sociala sammanhang. Då pojken som produkt av den sociala omgivningen, tolkas som självgående och mäktig pg.a. kön, läggs för stort ansvar på en person endast på grund av dennes könstillhörighet, en last ingen skall behöva bära baserat på ett attribut dennes föddes med.

        Gilla

      • enfeminista · juli 20, 2013

        Förstår faktiskt inte riktigt vad du menar. Ja, det finns olika kulturer, men vad jag vet är alla patriarkaliska på ett eller annat sätt. Och ja, att pojkar skulle ha makt och flickor vara passiva är en social konstruktion som jag (och bloggaren, om jag uppfattat det rätt) är emot - att avfärda den är inte att avskaffa den. När man pratar i generella termer går det inte att vara specifik, men faktum kvarstår att män förtrycker och kvinnor blir förtryckta. För att motverka det får man ändra spelreglerna, både på ett individuellt och ett strukturellt.

        Hur tänker du är en bättre infallsvinkel? Ska det inte finnas ett individansvar alls angående förtrycket? Hur motverkar man det bättre? (Uppriktiga frågor)

        Gilla

  3. Oskar · juli 20, 2013

    Ja det vore det. Helst redan till frukost imorgon. En bra start på dagen. Och på världen.

    Gilla

  4. Johanna Af Apel · juli 20, 2013

    Åh du är så himla grym!! Fan vad fint att ha hittat din blogg. Jag sitter på ett kontor och har så otroligt lite att göra sedan ett par veckor tillbaka, det har betytt mycket för de stillastående timmarna här att ha hittat dina texter att dyka in i. Tack! <3

    Gilla

  5. Ping: Nästa gång någon fäller en sexistisk kommentar, här har du svaret | HEJ BLEKK!
  6. Mikusagi · juli 20, 2013

    Jag börjar följa din blogg nu, det här var jättebra. Även om jag också saknar ett intersektionellt perspektiv.

    Gilla

  7. Jakob · juli 20, 2013

    En bra text, men att påstå att kvinnor inte kan förtrycka män i en patriarkal värld stämmer dock inte (enligt min mening). Maktförhållanden bestämmer som sagt vem som kan förtrycka vem, men maktförhållanden kan lätt variera inom individuella relationer och subb-kulturer; så som en arbetsplats (saker som fortfarande existerar, och ofta tar hänsyn den patriarkala strukturen). Därmed hade ett mer korrekt påstående (enligt mig) varit t.ex ‘det patriarkala samhället stärker maktpositioner; som i sin tur gör att män kan förtrycka.’

    Gilla

  8. Ping: Ja, då vore det omvänd sexism | HEJ BLEKK!
  9. Jossan · juli 20, 2013

    En invändning: Att män förlorar vårdnadstvister är inte diskriminering. De flesta män som förlorar vårdnadstvister gör det för att de använt våld mot mamman eller att de inte tagit samma ansvar för barnen under förhållandet, kanske knappt något alls. Om de skulle få vårdnaden lika ofta skulle de inte bli bedömda efter sina meriter eller insatser och det vore verkligen diskriminering mot kvinnor. Den dagen män tar samma ansvar för barnen och slutar slå ”sina” kvinnor kommer de få vårdnaden lika ofta.

    Gilla

  10. magnus · juli 20, 2013

    jo kvinnor kan visst diskriminera män, klart dom kan, att skiva så är enbart och kommer alltid enbart vara ett sätt att avsäga sig sitt ansvar och sina egna ( sitt köns ) privilegier , ja ni kvinnor har privilegier för att ni är kvinnor , hur mycket det än förnekas

    Gilla

    • Nath · juli 20

      Snälla, förklara hur kvinnor kan diskriminera män enbart för deras kön. En vit kvinna kan absolut diskriminera t.ex. en svart man. Men då är han diskriminerad för sin hudfärg, inte för sitt kön.
      Så om du kan redogöra för vilka kvinnliga privilegier du anser att det finns samt på vilket sätt män är diskriminerade ska jag försöka bemöta dina åsikter med respekt, hur dumma dom än är

      Gilla

  11. Ping: Svar på Q&A #4 | HEJ BLEKK!
  12. soldatensbarn · juli 20

    När jag läste titeln trodde jag att texten skulle handla om att man tyckte synd om västvärldskvinnor på bekostnad av alla andra kvinnor men ack så fel jag hade! Så fin text, tack för att du skriver så bra grejer!

    Gilla

    • soldatensbarn · juli 20

      Ah kommentera fel inlägg! Hoppas du förstod ändå :)

      Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · juli 20

      jag lägger in den ;) tack!

      Gilla

  13. Ping: 5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är… | HEJ BLEKK!
  14. Ping: De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är… | HEJ BLEKK!
  15. Sara · juli 20

    Håller med det du säger men dock känner jag i att göra en förändring i detta måste vi vara medvetna om hur patriarkatet är och hur det sätt ut. Men att säga att en kvinna inte kan diskriminera en man så ger man efter till att kvinnan då står under mannen. Vad händer och vi kvinnor också försöker lyfta upp oss själva till den nivån att vi är likvärdiga. Att visar vi oss utmanande är vi stolta över vår kropp inte att mannen har rätt till den. Ansvar ligger hos mannen i förtryckandet ja. Men det finns ett ansvar i oss hur du ser dig själv och de är därefter man ska vara. En god människa. En stolt person för ditt inre och yttre oavsett vad du väljer att klä dig i för kläder. Förtryck mot kvinnor från kvinnor borde vi också ta upp för set är definitivt en del av patriarkatet.

    Gilla

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s