Jag tänkte reda ut en gång för alla frågan om Sverige är världens mest jämställda land. Jag stöter nämligen på det argumentet lite för ofta för att jag ska kunna det låta gå förbi obesvarat. Så. Är Sverige världens mest jämställda land?
Det korta svaret:
NEJ.
Det längre svaret:
Sverige är inte världens mest jämställda land, hur mycket många än vill låta påskina det faktum. Sverige var en gång i tiden världens mest jämställda land. Så sent som 2006, vill säga. Ungefär samtidigt som det skedde ett stort politiskt skifte i vårt land. Sedan 2008 har Sverige legat relativt stadigt på en fjärde plats.
Det är The Global Gender Gap som gör dessa forskningsrapporter. De mäter jämställdhet utefter fyra kategorier: Politiska möjligheter, ekonomisk medverkan, utbildning/skola och hälsa. Det senaste resultatet är från 2012 och ni kan se det i grafen ovan. Där kan ni också se att Sverige låg på en första plats år 2006 och 2007, men att vi sedan dess fallit till plats 4 och nu legat still där i tre år.
Nästa års rapport ska bli spännande. Med tanke på att nettoinkomsten mellan kvinnor och män 2012 hade ökat med 40 % sedan höggerregeringen tillträdde har jag föga hopp om att Sverige ens kommer lyckas hålla en fjärde plats i nästa års rapport från The Global Gender Gap.
För er som vill gotta ner er i Sveriges exakta förfall är nedan en mer detaljerad tabell. Den visar vilken placering Sverige hade i de fyra olika kategorierna år 2012. Värt att uppmärksamma är att de tre länderna före oss – Island, Finland och Norge – ligger på en första plats gällande utbildning och skola medan Sverige innehar plats 39, sämre än de 10 första länderna i listan.
Jag är trött på argument om att Sverige är världens mest jämställda land. Det är vi inte. Även de länderna som är jämställda, som våra grannländer Island, Finland och Norge har mycket arbete kvar att göra tills full jämställdhet råder. Bara för att man är bäst betyder det inte att det är bra nog. Jämställdhet kommer inte råda förrän de nuvarande politiska, sociala och kulturella strukturerna störtas och ersätts av andra. Det sker inte enbart för att något land kommer på första plats.
Jag kan inte kalla ett land som kartlägger romer, röstar in ett rasistiskt parti i riksdagen, låter gruppvåldtäkter ske, där det finns fler Johan än kvinnor i bolagstoppen, där regeringen säljer ut vår välfärd till reapriser och drar ner skolsystemet i botten för ett jämställt land. Det är inte ett jämställt land. Det är ett land som är på väg långt ner i denna rapport.
Det var dagens politiska lektion. Ingen kan någonsin komma och påstå att Sverige är världens mest jämställda land. Vi är inte det. Och i den här takten lär vi fortsätta falla år efter år om inte ett regeringsskifte förändrar den trenden.
Fan vad bra skrivet! Äntligen kan jag med säkerhet argumentera emot sådana påståenden om att Sverige är mest jämlikt i världen. Tack för det.
GillaGilla
Tack! <3
GillaGilla
Det finns mer att ta av i dessa siffror. De svenska ligger stabila, medan siffrorna för island, finland och norge fullkomligt exploderat. Det är som om den svenska utvecklingen upphört, men de tre som nu ligger på topp har gjort en enorm spurt. Hur?. Om den nu minskar får vi se 2013 men just nu tror jag vi faktiskt har att lära från våra grannar. Notera också de danska siffrorna. Viss ökning men ändå långt efter.
GillaGilla
Ja, de har blivit bättre. Ska bli intressant att se om Norges siffror kommer sänkas i och med deras regeringsskifte nu.
GillaGilla
Sannerligen! För att inte tala om vi kanske snart har en andra(!) rasistisk högerextrem tidning som finansieras med skattemedel. Senare den här månaden tas beslut om Fria tider ska få presstöd och det ser ut som de lär få det. :(
GillaGilla
Fyyyyy :((
GillaGilla
Fast romer och välfärd har ingenting med jämSTÄLLDhet att göra, du blandar ihop det med jämLIKhet (som jag tror är det rapporten behandlar). Jämställdhet har endast med jämlikhet mellan könen att göra. http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4mst%C3%A4lldhet
Men väldigt bra rapport att kunna visa upp när folk påstår annat!
GillaGilla
Jämställdhet är mellan kön, absolut. Jag tror dock att den senaste tidens intågande av allt mer konservativa, rasistiska och nationalistiska åsikter i svensk politik påverkar på ett intersektionellt plan – man måste ta hänsyn till mer än kön. Jämställdhet är för mig jämställdhet mellan mer än bara kvinnor och män. Uttrycket behöver breddas.
GillaGilla
No country approaches gender equality at a level that would indicate true equality has been attained. So yes to the point that there is always a need to fight for greater equality. However, elbowing over top ten is pretty pointless especially when it’s based on a scoring method that must have a margin of error at the very least (let alone room to debate how these factors are valued or measured.)
So, no, Sweden isn’t no. 1. But as an earlier comment points out, it’s regularly among the top and that is something worth while. Because despite a rough economic recession, Sweden succeeds economically AND continues to lead Europe and even its neighbors towards pursuing more and more equality.
Yes, it has work to do. And yes, the educational system needs a whole lot of review, but Sweden has been on track for a long time and will continue to do so.
GillaGilla
Politiska möjligheter, ekonomisk medverkan, utbildning/skola och hälsa. Man kan säkert göra bra mätningar inom dessa områden kopplat till jämställdhet, men det känns samtidigt som ett ganska etnocentriskt perspektiv mätt med ett västerländskt ideal. Ett land som har en annan kulturell bakgrund och historia och därmed kanske saknar eller har ett annat politiskt eller ekonomiskt system eller utbildningsmöjligheter ska mätas med samma mått som exempelvis Sverige? Njaa.. jag vet inte, det känns inte så nyanserat eller mätt utifrån den verklighet och värld man lever i. Något som påverkar mig som tjej dagligen är de skönhetsideal och den sexism som bombar mina ögon. Vart mäts det?
GillaGilla
Det handlar om kulturell och social jämställdhet. Svårare att mäta och innefattas inte i rapporten. Min erfarenhet är att Sverige inte direkt är top notch på de områdena heller.
GillaGilla
Du uttrycker att det är negativt att Sverige faller i rankingen. Det är väl ingen tävling? Är det inte bra med positiv utveckling i grannländerna? Dessutom skriver du om förfall även fast Sveriges siffror är stabila. Så låga betyg på den här framställningen. Värdet på dina yttranden sjunker kraftigt när du framställer något på det här viset.
GillaGilla
Intressant länk, tack för den. Det verkar som Sverige sticker ut med en ”Enrolment in tertiary education” kvot, female to male ratio, på 1,54 (sidan 324 i rapporten). Där behövs helt tydligt åtgärder.
GillaGilla
Vad föreslås för ändringar för att få ett mer jämställt land? -Att man exempelvis inför kommunism så kan vi alla vara lika?
Nämen allvarligt talat, skulle man göra så som många förslår här (att utföra åtgärder) så är detta inte något som kommer att återspeglas i siffror förrän om 15 år, såvida man förstås inte inför ännu mer kvoteringar och det är ju självklart positivt och ger bra förutsättningar för samtliga företag att utvecklas. Istället för att sikta på bäst person på rätt plats vilket bidrar till starkare företag och mer pengar i rörelse.
GillaGilla
”…såvida man förstås inte inför ännu mer kvoteringar och det är ju självklart positivt och ger bra förutsättningar för samtliga företag att utvecklas. Istället för att sikta på bäst person på rätt plats vilket bidrar till starkare företag och mer pengar i rörelse.”
Okej antar att du är sarkastisk eller nåt. Men om du vet något om hur det fungerar när man ska tillsätta ”rätt person på rätt plats” så hade du vetat att det ofta inte sker genom öppna rekryteringsprocesser. Inte ens till välbetalda jobb där det är väldigt viktigt att man har rätt person på rätt plats. Det är ofta på informella sätt, till exempel kontakter, som många får jobb. Det blir svårare för personer som har rätt kvalifikationer och är väl lämpade för det aktuella jobbet men som inte har rätt nätverk att hitta jobben. Att det inte finns en seriös rekryteringsprocess gör också att rekryteringen blir mindre rationell och att man går mer på känsla. Och ofta känns det bra att välja en kandidat som är lik en själv, vilket inte behöver vara den som är bäst lämpad för tjänsten.
GillaGilla
Problemet med ”rätt person på rätt plats” är ju att den gynnar män, inte för att män generellt har bättre utbildning utan för att män är just män. Det är därför vi har fler Johan som är ”rätt för” bolagstoppen än vi har kvinnor som är det.
GillaGilla
Intressant att se att ett land som Sydafrika är rankad högre än t.ex. Kanada, Storbritannien och Australien…
GillaGilla
Men när ett land som irland ligger uppe på plats fem så börjar man ju tvivla på om de kategorierna räcker för att mäta hur jämstäldt ett land är….
GillaGilla