Svar på Q&A #4

Skärmavbild 2014-04-23 kl. 11.36.22

Hej! Tack för alla era frågor, ni är så himla bra! Jag har en fråga till er som ni gärna får svara på i detta kommentarsfält: Vad tycker ni bäst om att läsa om här på bloggen? Är det något ni saknar, eller som ni vill läsa oftare om? Puss!

Jag känner att jag har stora brister gällande kunskaper kring trans och queer (svårt att veta begrepp, innebörd m.m. när en inte har någon kunskap). Det är svårt att fråga och veta vem en ska fråga om sådant som kanske är självklart för andra. Har du skrivit något inlägg om detta specifikt, har du tips på länkar som jag kan kolla in och läsa och lära av? - Frida

RFSL har en jättebra begreppslista, kolla särskilt in orden cis, trans och queer. Du hittar listan här.

Vad tycker du om programmet Biggest loser? Varför? - Linn

Jag avskyr alla typer av sådana program, eftersom det ofta blir lyteskomik, dvs. vi hemma i tv-soffan förväntas skratta åt deltagarna, inte glädjas med deras framsteg. Samma sak med Supersize vs. Superskinny. Det finns liksom inbyggt i programmet att vi förväntas ”äcklas” av vissa kroppar, som fatshame på speed. Vidrigt!

BfAY9h8CQAM46P0

Min pojkvän är mer liberal och individualistisk än mig. Har du något tips på hur jag kan förklara förtryck för honom? Jag kan liksom inte ställa om och försöka se världen ur hans ögon för att göra en begriplig förklaring. - Honungsbi

Kolla in den här bilden (bild av @dreadnallen på twitter) om intersektionalitet, den tycker jag ger en bra beskrivning på olika former av förtryck. Utgå från den och ge ett par exempel, som vad det innebär att vara t.ex. kvinna + gay + rasifierad = fler förtryck än ett.

Du kan dra en liknelse om en löpbana, jag fick höra den av någon och gillar den! Säg att alla människor står på en löpbana. Inom vänstern så erkänner man att alla har olika förutsättningar beroende på t.ex. kön, klass, funktionshinder att springa lika fort, samt att alla inte ens börjar springa från samma ställe. Inom högern säger man att alla börjar på samma ställe och kan springa lika fort, att klass, kön osv inte spelar någon roll utan att det är upp till var och en att vara sin egen lyckas smed.

Jag känner mig helt efter som fortfarande inte riktigt fattat detta med ”riot”. Vad betyder det/vad står det för? - M

Riot betyder ungefär upplopp eller uppror. Ordet riot har historiskt sett använts inom många feministiska rörelser, mest känd är Riot Grrrl-rörelsen i USA på 1990-talet. Nu senast Pussy Riot i Ryssland. För mig är ”riot” motstånd, progressivitet, framsteg! ”Riots not diets” är också en vanlig slogan! Vi ska göra uppror, inte marginaliseras (fysiskt och mentalt).

Vilken feministisk film/bok kan du tipsa om? - Malin

Om jag bara ska tipsa om en vardera, så gillar jag filmen ”10 orsaker att hata dig” och Nina Björks ”Under det rosa täcket”. Här kommer två listor med massor av böcker och filmer!

· Feministisk film: http://hej.blekk.se/2014/02/28/era-tips-pa-feministiska-filmer/
· Feministisk litteratur: http://hej.blekk.se/2013/07/14/lista-med-feministisk-litteratur/
· Här finns några av böckerna som pdf: http://hej.blekk.se/2013/09/11/bocker-till-er/

Vad strävar du efter inom politiken? När började du engagera dig inom politiken? - Hanna

Alltså egentligen tycker jag att politiken i Sverige som den ser ut idag, dvs. blockpolitik, är rätt värdelös. Men om jag ska svara på vad jag strävar efter just nu, så är det ett rödgrön regering med F!. Vad gäller Alliansen hoppas jag att främst SD och KD åker ut. Det hade varit min fullt realistiska drömregering. I en utopi vill jag dock slopa blockpolitiken.. Jag är inte partipolitiskt engagerad, men jag ser min politiska engagemang (som aktivist, skribent mm) som lika viktigt. Jag började intressera mig för politik relativt sent, kanske när jag började studera på högskolan och var runt 20 år?

Kan inte du visa alla dina tatueringar och berätta vad de betyder för dig? - Rebecka

Oki! Mitt kvinnotecken är rätt uppenbart vad det står för. :)

Detta är min första tatuering. Den betyder ingenting, jag ville bara ha något färgglatt på armen.

Dessa betyder inget direkt, men noterna på hjärtat är från låten ”Everyday is like Sunday” med Morrissey.

Den här gjorde jag förra året. Det är ”Sleepwalker”, en bild tagen från bandet Sigur Rós (mina favoriter) sleeve i albumet ”Untitled”.

Vilka är de tre viktigaste anledningarna till att feminism behövs, enligt dig? - Anna

1. Kvinnor har inte rätt till sin egen kropp, det måste förändras. Varje dag våldtas 100 kvinnor i Sverige, och rätten ifrågasätter ofta kvinnorna, istället för förövarna.
2. Kvinnor tvingas mot sin vilja in i prostitution, trafficking, sexhandel m.m. Även surrogatmödraskap räknas in här, då det i allra högsta grad är handel med kvinnors kroppar.
3. Patriarkatet behövs störtas för allas skull, även männens. De lider också av patriarkala strukturer fast på andra sätt än kvinnor. T.ex. att de inte ”får” visa känslor, att det bygger på en machokultur, att de ska äga och köpa kvinnors kroppar.

Men egentligen finns det tusen anledningar som alla är viktiga. Arbete + lön är en annan stor faktor där kvinnor ständigt missgynnas och förtrycks.

Har du slutat tro helt på kristendomen? Eller ber du fortfarande eller liknande typ? - E

Ja, jag identifierar mig idag som ateist.

Vilka/vilket är ditt favoritcitat? - Malin

“Here’s to the crazy ones.
 The misfits. The rebels. The troublemakers.
The round pegs in the square holes.
 The ones who see things differently.
They’re not fond of rules.
 And they have no respect for the status quo.
You can praise them, disagree with them, quote them, 
disbelieve them, glorify or vilify them.
About the only thing you can’t do is ignore them.
Because they change things. 
They invent. They imagine.
They heal. They explore. They create. They inspire.
They push the human race forward.
Maybe they have to be crazy.
How else can you stare at an empty canvas and see a work of art?
Or sit in silence and hear a song that’s never been written?
Or gaze at a red planet and see a laboratory on wheels?
While some may see them as the crazy ones, we see genius.
Because the people who are crazy enough to think they can change the world,
 are the ones who do…”
- Jack Kerouac

Det är ju lite cheesy, men jag älskar det. Jag brukar läsa den när jag inbillar mig att jag är tokig. Så blir jag övertygad om att jag istället är genial.

Var kommer namnet Hej BLEKK ifrån? - Fanny

Blekk är ett ord jag valde helt random när jag började frilansa som grafisk formgivare. Bloggen blev hej.blekk.se eftersom jag redan köpt domänen blekk.se. Så det finns ingen intellektuell tanke bakom blekk, hehe. :)

Undrar vad du tycker om parlamentarism som politiskt system? Om du inte tycker att det är bra, vad tycker du då är alternativ i sådana fall? - Nea

I en utopi ser jag ett socialistiskt, eller kommunistiskt samhälle. I en övergångsperiod behövs antagligen någon form av kommitté för att styra upp detta. Parlamentarism är ett okej system, men ingen dröm direkt.

Min mamma brukar alltid prata om ”när du får en flickvän” till min lillebror och brukar också alltid anta att främmande människor är hetero. Jag har försökt påpeka att det är väldigt heteronormativt och att hon inte borde göra såna antaganden varken om främmande människor eller min lillebror, men då svarar hon att de flesta ju ändå är hetero som att det på något sett gör det okej att utgå från att alla är det tills motsatsen bevisas. Hur ser du på det här argumentet och hur tycker du att en borde bemöta det? - Kajsa

Förklara att det för henne kan vara obetydligt, men att det kan vara livsviktigt för den som blir felaktigt antagen för hetero. Det är inte lättsamma saker, dra en liknelse till ett annat förtryck som hon kan relatera till. ”Hur skulle du känna om jag antog att..” ”Hur skulle du känna om jag skämtade om…”

Vilket är ditt idealsamhälle? - Malin

I ett idealsamhälle är givetvis alla hierarkier och klasskillnader utsuddade. Vi har också hittat ett annat system än lönearbete, t.ex. medborgarlön. Människor skulle få förkovra sig utifrån förmåga och intresse. Min utopi skulle antagligen likna ett socialistiskt samhälle med gemensamt ägande. Det skulle vara mindre globaliserat, men öppnare gränser länder emellan.

Jag är en tjej som går i nian och undrar vad jag som elev kan göra rent konkret för att lyfta fram och hjälpa förtryckta grupper. Jag är ganska blyg, så helst inga tips som innebär att hålla tal eller liknande - Nina

Du kan kan låta andra komma till tals i klassrum, då inte killarna utan de som aldrig annars får ordet. Ni kanske kan föreslå temadagar i skolan där fokus kan vara t.ex. feminism, klassbegreppet eller liknande. Du kan också engagera dig politiskt, i Unga Feminister eller ett annat ungdomsförbund eller förening. Du kan voluntärjobba på en tjejjour. Eller blogga! Det är roligt. :) Det räcker att bara vara sig själv, är du redan medveten om strukturer som dessa, så kommer det märkas oavsett vad du väljer att göra.

Har du pojkvän/flickvän/sambo/särbo eller är du singel? - Sofie

Jag har en sambo som heter Martin och vi är förlovade. Han är min bästa kompis!

Jag har tänkt på att det ofta bland många unga feminister finns ett stort intresse för kläder och smink och en egen norm för hur en ska se ut som skiljer sig från mainstreamnormen. Hur ser du på detta? Tänker du att det är problematiskt eller ett eget kreativt uttryck? - Nea

Jag tycker det är fantastiskt, och uppmuntrar alltid folk att vara kreativa i sitt eget uttryck och med sin identitet. Det är ju ett slags identitetssökande, men också ett identitetsstatement. Tatueringar, hårfärg, piercingar, klädsel m.m. har fått mig mycket mer säker på min identitet och i min självkänsla. LÖVE IT.


Jag är femton år gammal och har aldrig haft problem med ätstörningar, men jag ju som tjej alltid förväntad att vara liten och nätt. Jag var hemma hos min farmor för ett tag sen och hon hade en ”vän” där, en gammal, konservativ gubbe. Min farmor frågade mig om jag ville ha en bulle, men jag sa nej av den enda anledningen till att jag var proppmätt. Då sa gubbjäveln: ”det är bra det! Tjejer ska vara små dom. Oss gubbar kan det få vara lite på!” Och så skrattade han. Jag visste knappt vad jag skulle säga, så arg och ledsen blev jag. Han antog DIREKT att jag bantade, för tjejer ska vara så smala. Jag tycker det är ett utmärkt exempel på hur gammaldags och trångsynta många fortfarande är. - Tyra

Styrkekramar till dig! Du kan glädjas åt att konservativa gubbjävlar börjar dö ut.

Vad har du för färg på tandborsten? - Erika

Jag har en sån där extra mjuk pga borstar så hårt, så det fanns liksom inte så mycket färger att välja på. :( Vit och blå, typ fotbollslagsfärger, boooooring.

Jag gjorde en lista över huruvida jag har haft mera fördelar eller nackdelar med att var flicka och kvinna i mitt liv, och kom fram till att jag har gynnats av att vara kvinna. Den största orsaken till det är att jag är finländare och som kvinna inte behövt göra värnplikt, vilket jag hade tvingats till om jag vore man. Jag upplever att finska män förtrycks i minst lika hög grad som kvinnor, men förstås på annat sätt. Så därför vill jag inte kalla mig feminist eftersom feminismen så vitt jag förstått utgår från att kvinnan är underordnad mannen. Det stämmer i vissa kulturer men inte i Finland. När jag läste om jämställdismen insåg jag att jag hellre kallar mig feminist och sedan förstod jag inte längre varför så många fortfarande kallar sig feminister, eftersom jämställdismen försöker bekämpa alla könsorättvisor, både de som gynnar kvinnor och de som gynnar män. Så jag tycker inte feminismen behövs längre, det är viktigare att se på orättvisorna ur båda könens synvinkel. Vilken är din motivering till att du är feminist och inte jämställdist? - Anna

Feminismen är en ideologi som försöker bekämpa alla typer av förtryck (sexism, homofobi, rasism, ableism, funkofobi mm) eftersom feminismen är en intersektionell ideologi. Feminismen försöker störta patriarkatet, och på så sätt bekämpar feminismen könsorättvisor både för kvinnor och för män, då alla lider av patriarkatet fast på olika sätt.

Jag är feminist, eftersom jag tror att samhälleliga strukturer skapat en maktobalans. Det är ett väldigt intrikat system som konstant missgynnar specifika grupper som arbetarklass, rasifierade, funktionshindrade och hbtqi-personer. Och kvinnor. Feminismen använder verktyg för att förklara, men framförallt försöka störta, denna obalans så att alla människor oavsett ursprung och kapacitet har exakt samma rättigheter och möjligheter. Här har du en förklaring på varför det heter feminism: http://hej.blekk.se/2013/06/26/varfor-det-heter-feminism/

En kompis på facebook länkade till den här videon idag och jag kände bara hur trött jag blev. Jag är tyvärr inte så duktig på att argumentera, men jag skulle gärna vilja ha ett par bra argument på varför feminism behövs, typ konkret.. Kanske dum/lite svår fråga men jag blir så frustrerad och jag är ju inte lika inläst på ämnet som du (även om jag försöker läsa på så gott jag kan) - Karin

Asså, människor som förnekar att vi har strukturer om ojämställdhet är sjukt tröttsamma, och du måste inte utbilda dem om du inte orkar och vill. Men om du ändå känner för att göra något, så kommer här lite länkar och tips.

· Om att Sverige inte är jämställt: http://hej.blekk.se/2013/09/23/ar-sverige-varldens-mest-jamstallda-land/
· Om hur män också lider av patriarkatet: http://hej.blekk.se/2013/07/20/visst-vore-det-underbart-att-storta-patriarkatet/
· Här är en bra video om mäns våld: http://hej.blekk.se/2013/05/07/tips-om-mans-ansvar-for-mans-vald/
· Här har jag omvänt sexism mot kvinnan till ett förtryck av mannen, för många är det en ögonöppnare till varför feminism behövs, män i synnerhet behöver läsa om hur de skulle vara för dem att leva i förtryck för att överhuvudtaget FATTA att kvinnor är förtryckta: http://hej.blekk.se/2013/12/19/ja-da-vore-det-omvand-sexism/
· Varför det heter feminism: http://hej.blekk.se/2013/06/26/varfor-det-heter-feminism/

Det finns många konkreta exempel: Kvinnor tjänar mindre än män (85 % av deras lön), kvinnor utsätts för våld i hemmet av män (1 av 4), kvinnoyrken värderas lägre, vid en våldtäkt ifrågasätter rätten offret (kvinnan) istället för förövaren (mannen) mm.

Vad tycker du om automatiserat barnafödande? - Linnea

Det är inget ämne jag särskilt är insatt i, men jag brukar läsa Fannys inlägg om detta. Jag ser både för- och nackdelar med det, och kan inte pin pointa exakt vad jag står i frågan.

Vad har du för favoritställen i malmö? Butiker, matställen, whatever - Ellie

Jag håller på att göra en Malmöguide just nu, där jag ska tipsa om massa sånt här! :) Men kortfattat är det mesta kring Möllevångstorget (på bilden) mysigt, det är också där jag bor!

Vad är egentligen bra att svara när en vän klagar på att fettet fladdrar, låren är alldeles för stora eller att hen har gått upp i vikt under lovet? ”Du är jättefin! Inte alls tjock!” är något som nästan automatiskt hoppar ur munnen. Men hur bra är det? Bekräftar jag inte då att det hade varit dåligt om hen varit tjock? - Hanna

Som du påpekar är det inte bra att säga ”jättefin, inte tjock” i samma mening, precis som att det inte är bra att säga ”smal och fin”. Det bekräftar bara att det endast finns en kroppstyp som är eftertraktad, attraktiv och acceptabel, den smala. Du skulle kunna svara t.ex.: ”Varför tror du det? Varför känns det så? Om nu så är fallet, spelar det någon roll? Jag ser inte att du gått upp i vikt”, utan att lägga fokus på att personen är ”fin” eller dylikt. Coolt av dig att ens fundera på dessa frågorna!

9 kommentarer

  1. Helen · april 24

    Du gör mig SÅ GLAD!!!! TACK!!!

    Gilla

  2. Mikaela · april 24

    Du är grym!

    Gilla

  3. Johanna Af Apel · april 24

    Alltså du är så bra!!! På alla möjliga hundra sätt. Jag känner igen mig i den sista frågan, fast omvänt. Jag vet att jag har många privilegier utifrån att jag stämmer in i vissa utseendenormer, och ibland har jag fått kommentarer som ”åh du är så smal och fin” ”hur gör du för att hålla dig så smal och fin” osv. Blir så väldigt obekväm av kommentarer som dessa, dels eftersom mitt eget privilegium i detta jäkla patriarkat belyses och att det blir så tydligt vilken norm det är som styr. Och att min kropp eventuellt kan få andra att känna missnöje. Ännu mer paradoxalt eftersom jag själv inte har någon alldeles okomplicerad relation till min egen kropp. Och vad svarar en i en sådan situation liksom? ”Ååh men gud TACK” är ju inte riktigt något alternativ. Jag vill ju inte spä på ”smal & fin”- normen, men vill inte heller få personen som kommenterat att känna sig dum, när hen förmodligen tror att hen säger något snällt. Men antar att det är ungefär som du skriver i ditt svar på sista frågan, att det är klokast att typ ställa frågor? ”Varför måste smal vara samma sak som fin, eller fin samma sak som smal”? Känns som en fånig fråga ur privilegieperspektiv, men det känns viktigt att ta diskussionen från det hållet också så att säga. <3!

    Gilla

  4. hanna · april 24

    Till Anna från Finland.
    Jag är också från Finland och kan inte alls hålla med dig om att män och kvinnor är jämställda här. Tvärtom så är vi nog mera efter än t.ex Sverige när det kommer till jämställdhet. Visst, vi slipper värnplikt, men fler kvinnor misshandlas och mördas i Finland och vi har sämre lön än personer med penis. Jag bor numera i Sverige och kan säga att jag blir mycket mer förminskad av män i Finland än vad jag blir i Sverige. I Finland är det även mer konservativt och homofobiskt, samkönat äktenskap är ju för bövelen inte ens lagligt.

    Gilla

    • Anna från Finland · april 24

      Hej Michaela, tack för svaret! Jag läste inlägget du länkade till och jag förstår nu att du vill kalla dig feminist eftersom du anser att kvinnor förtrycks mer än män. Det håller jag inte med dig om. Jag tycker inte man kan jämföra förtryck, t.ex. har ju kvinnor i genomsnitt mer makt än män i hemmet (kvinnor bestämmer över 80% av de gemensamma inköpen) och trots att män i genomsnitt har mer makt t.ex. i arbetslivet tycker jag inte att man kan värdera den makten högre. Därför tycker jag inte att kvinnor är mer förtryckta än män. Det finns ju inte längre några större skillnader i lön, enbart i inkomst, vilket beror på att män jobbar mer än kvinnor och att kvinnodominerade branscher har lägre lön. Men det är inget jämställdhetsproblem eftersom en sjukskötare får lika usel lön oberoende av om hen är man eller kvinna.

      Hanna- jag har aldrig påstått att män och kvinnor är jämställda i Finland! Absolut inte. Och som du skriver finns det stora problem med rasism, homofobi och dylikt, men det har inte med jämställdhet att göra utan med jämlikhet. (Vilket inte gör problemen mindre viktiga, men jämställdhetsproblem är det inte.) Men som jag redan skrev så är ALLA män diskriminerade i Finland i och med värnplikten, medan alla kvinnor inte är det, själv har jag nästan aldrig haft en nackdel av att vara flicka eller kvinna. Jag har heller aldrig sett en utredning som visar att kvinnor i Finland har lägre LÖN än män. Inkomsten är lägre, av samma orsak som i Sverige, men lönen per timme är lika. Så vitt jag vet har man inte i Finland gjort någon liknande kartläggning som Miljongranskningen i Sverige. Den visade ju att de oförklarade löneskillnaderna mellan könen är 0.7% vilket är så lite att det inte är mycket att orda om. Av dessa 0.7% var en del män som hade lägre lön än en motsvarande kvinna.

      Gilla

  5. Lisa L · april 24

    Hejhej! Tänkte bara säga att det faktiskt inte är Kerouac som är upphovshen till citatet… En inte helt ovanlig missuppfattning. Det är faktiskt en gammal reklamtext från Apple, från den enorm framgångsrika kampanjen ”think different” http://en.wikipedia.org/wiki/Think_different

    pöss!

    Gilla

  6. Klara · april 24

    Hur går det med Malmöguiden? :)
    Jag flyttar dit 1 juni och är pepp på att få läsa dina tips!

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · april 24

      oh, den är på G! ska snart ta mig tid att skriva klart. kul att du flyttar hit! :D

      Gilla

  7. ..... · april 24

    Johannas kommentar <3 ditt inlägg <3

    Gilla

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s