Face swaps förklarar hur vi konstruerar kön


Brad Pitt och Angelina Jolie med utbytta ansikten.

Har ni sett alla dessa face swaps av kändisars ansikten? Vid en första anblick är de humoristiska och roliga. Vi fnissar. Men jag inte låta bli att slås av hur bilderna visar på den uppenbara skillnad samhället gör i kön.

Varför fnissar vi när vi ser en ”manskropp” med ”kvinnoansikte”. Varför fnissar vi ännu mer när vi ser en ”kvinnokropp” med ”mansansikte”? Vi fnissar för att vårt samhälle gör en sådan stor skillnad i vad det innebär att besitta en manskropp med mansansikte gentemot att besitta en kvinnokropp med kvinnoansikte. Dessa bilder kan ses som ett bevis på hur kön konstrueras idag.

Bilderna visar på den skillnad det innebär att leva upp till normen ”kvinna” gentemot normen ”man”. Ingen kan komma och säga att män och kvinnor har samma ramar att förhålla sig till när de försöker införliva könsnormer. Brad Pitts ansikte är rynkigt och osminkat, ögonbrynen är orörda, han har påsar under ögonen. Brad Pitts ansikte på sin egen ”manskropp” är norm; det är accepterat, det är till och med vad samhället anser attraktivt. Det är inget fel med att vara en man i 50-årsåldern och se ut så här, allt är precis i sin (genus) ordning.

Men när Brad Pitts ansikte sätts på en kvinnokropp märker vi hur vår perception av kön förändras. Helt plötsligt blir allt komiskt, som en teater. Om Brad Pitt faktiskt vore en kvinna, hade hans ansikte inte uppnått normen ”kvinna”. En kvinnas ansikte kan aldrig (enligt norm) se ut som Brad Pitts, vilket vi kvinnor märker när vi går ut utan att sminka, noppa, kräma och kråma. Vi får frågor om vi mår bra, om vi är trötta, sjuka eller bara lata. Vi lever inte upp till förväntningen av ”kvinna”. Brad Pitts ansikte på Angelina Jolies kropp gör denna konstruerade genusordning tydlig.

För utan allt det där sminket, arbetet, noppandet, operationerna. Utan allt det där som krävs för att leva upp till normen kvinna, så är vi alla lika. Men vi blir inte bemötta lika. Vi har inte samma förutsättningar att bli accepterade och respekterade.

Det är en världsskillnad på vad det innebär att kunna uppnå normen ”man” och vad det innebär att kunna uppnå normen ”kvinna”. Det är vad vi, sorgligt nog, får bevis för i och med dessa face swaps.

9 kommentarer

  1. Maria Ramnehill (@Transfeminazgul) · april 16, 2014

    Ni fnissar åt face swaps för att ni är transfober. :)

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · april 16, 2014

      Utveckla gärna om du vill.

      Gilla

      • Maria Ramnehill (@Transfeminazgul) · april 16, 2014

        Vi fnissar åt Brad Pitt i klänning oavsett hur välsminkad han är. Som vi fnissar åt Jonas Karlsson i Cockpit, åt Monty Python i drag, åt Dustin Hoffman i Mrs Doubtfire och på samma sätt som vi fnissar åt Christer Lindarw i after dark.
        Vi fnissar åt att det tabubelagda könsöverskridandet gör oss nervösa, och vi fnissar när en man sänker och förnedrar sig själv med feminina attribut. (OBS att jag naturligtvis inte tycker att femininitet är förnedrande men patriarkatet gör det. Det är därför trans-män och trans-kvinnor möter olika slags förtryck.)
        Alltså jag tror inte att du har fel! men jag tror att transmisogyni är ett lager till i analysen. Det är varför vi inte fnissar åt Angelina Jolie i smoking.

        Gilla

      • HEJ.BLEKK.se · april 16, 2014

        Ja, det håller jag med om. Vad jag tycker är slående är att vi fnissar ”mer” år Brad ”som kvinna”, för att det är så långt utanför normen kvinna? Dvs cismän tillåts ändå ”fixa sig” i viss mån, medan ciskvinnor inte får gå ut ”utan att fixa”. Så tänker jag i alla fall. Men å andra sidan håller jag med i att vi säkert ofta fnissar mer åt transkvinnor än åt transmän (vi som i samhället). Så ja, det ligger mycket transfobi bakom.

        Gilla

  2. ett ritstift i din rumpa · april 16, 2014

    det här har inte direkt med ditt inlägg att göra (fast nog ändå delvis…), men jag måste bara tipsa om boken ”Gaga feminism : sex, gender, and the end of normal” av J. Jack Halberstam, ifall du inte har läst den :)

    Gilla

  3. hannalo · april 16, 2014

    Hej!

    Jag har ett önskemål/tips till dig!
    Det finns en film vid namn ”the to do list” som handlar om en ”pryd” tonårstjej som bestämmer sig för att skriva en lista över sexrelaterade grejer hon ska göra innan hon börjar college. Den utspelar sig under 90-talet och jag tycker verkligen den är skitrolig.

    Den är ju tyvärr ganska heteronormativ och innehåller som de flesta andra filmer en del sexistiska skämt och kommentarer. Men jag tycker att det är få gånger det görs filmer med kvinnors sexualitet som utgångspunkt och där det porträtteras på ett sådant lättsamt och roligt sätt.

    Skulle inte du kunna recensera den här filmen? Vill jättegärna veta vad du anser om den, för jag är kluven.

    Gilla

  4. Erica · april 16, 2014

    Hej HejBlekk! Här är en liten film jag fann intressant och ändå välgjord, jag tycker att den fyller sitt syfte när det gäller att visa på hur olika kön framställs i reklam (badshortsen kunde dock varit mindre i sista filmen). http://youtu.be/2SrpARP_M0o

    Gilla

  5. L · april 16, 2014

    När jag såg bilderna tänkte jag mest på att dom är snygga till och med om man ”byter kön” på dom. Lite ”allt klär en skönhet”, möjligen att Brads skäggstubb är lite udda ihop med klänning. De manliga versionerna av reklambilderna i tidigare inlägg var ju däremot klockrena!

    Gilla

  6. det är så himla uppfriskande att få lite nya perspektiv på saker och ting, vilket du lyckas med väldigt ofta Michaela. har själv inte riktigt tänkt på det här när jag fnissat åt face swaps. men du har så jäkla rätt. är ju helt sinnes.

    Gilla

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s