Högern driver kapitalistiska frågor, inte feministiska

Under söndagens partiledardebatt i Agenda (4/5) ägnades tre minuter åt jämställdhetsfrågan, färre minuter än antalet manliga partiledare som stod i studion. Under dessa tre minuter var det enbart ett fåtal som fick komma till tals. Inom Alliansen var Lööf den enda som diskuterade feminism och jämställdhet.

Ibland får jag frågan om det går att vara höger och feminist. Jag brukar svara att det är möjligt på ett teoretiskt plan, men att en gör det väldigt svårt för sig rent praktiskt. Kanske kontras jag då med att det är bra för feminismen om fler kvinnor kan starta företag, inneha VD-positioner i bolagstoppar och göra RUT-avdrag.

Problemet är bara att det inte är en feministisk fråga att kvinnor kan starta egna företag, det är en kapitalistisk fråga. Många kvinnor varken vill eller kan starta egna företag. Det är inte en feministisk fråga att kunna göra ROT-avdrag, det är en kapitalistisk fråga. De flesta kvinnor gynnas inte av RUT-avdrag, då de flesta kvinnor inte har råd eller möjlighet med RUT-avdrag. Eller vill göra RUT-avdrag för den delen.

Min motfråga blir därför varför en ska rösta på en liberal och individualistisk politik som endast gynnar män och kvinnor som är ungefär som Lööf själv, det vill säga vita och medelklass. Högern saknar klassperspektiv och en intersektionell analys som tar hänsyn till fler faktorer än kön, däribland sexuell identitet, etnicitet, klass m.m. Till syvende och sist är det den vita, rika personen som gör sina RUT-avdrag medan det inte sällan är den rasifierade arbetarklasspersonen som utför tjänsten.

Alliansen gör kapitalistiska frågor till feministiska frågor. Jag känner mig lurad när de får RUT-avdrag och egenföretagande att låta som viktiga kvinnofrågor. Det är ingen feministisk politik, det är så långt ifrån feminism vi kommer. Egentligen är det fullt rimligt att jämställdhetsfrågorna inom Alliansen ser ut på det här sättet, det är ju partier som vuxit fram ur det fria valet, ur ett liberalt synsätt på människan som sin egen lyckas smed. Här spelar klassbakgrund ingen roll, här existerar inte begrepp som förtryck och struktur.

Istället för att fundera på huruvida det är möjligt att vara höger och feminist borde vi fråga oss om vi vill göra det enkelt eller svårt för oss själva. Det är enkelt att vara vänster och feminist, eftersom vänsterpolitiken för en feministisk politik som är bred, inkluderande och djup. Vänsterpolitikens feminism tar hänsyn till klassperspektivet och tycker att den antikapitalistiska kampen går i hand med jämställdhetsfrågan. Högerpolitikens så kallade feminism saknar detta, vilket leder till att deras politik inte heller kan anses vara feministisk.

Söndagens partiledardebatt ägnade mycket lite tid åt jämställdhetsfrågan. Föga förvånande höll Alliansen tyst. Lööf fick någon minut att lobba för sin liberala ståndpunkt i jämställdhetsfrågan: varje kvinnas rätt att starta företag. Kom ihåg bara att det är en kapitalistisk fråga, inte en feministiskt fråga.

7 kommentarer

  1. hemskesven · maj 6, 2014

    Att subventioner för hushållsnära tjänster ökar efterfrågan på främst invandrarkvinnors arbete (eftersom det på gott och ont främst är de som tillhandahåller sådana tjänster) måste ju ses som ett steg framåt för jämställdhet. Sen att det inte kan leda hur långt som helst (lönerna i den sektorn är trots allt låga) är en annan femma, men det är onekligen ett gott steg i rätt riktning.

    Gilla

  2. Erika · maj 6, 2014

    Jag undrar vad du tycker om debattartikeln om F! som ett pro-kapitalistiskt parti (http://www.dagensarena.se/opinion/shora-esmailian-fi-har-illusisoner-om-kapitalismen/)? Tycker du att F! för en lika djupgående feministiskt politik som vänstern?

    Gilla

    • esteterier · maj 6, 2014

      *lägger mig i*
      F! är inte pro-kapitalism. Sverige måste, precis som resten av världen, förhålla sig till kapitalism - vilket tyvärr ibland måste innebära kompromisser, precis som det gör för Vänstern. Vänstern är inte pro-kapitalism, men måste ibland upprätthålla den ändå pga rådande konsensus om hur (väst)världen fungerar. Att F! vill att den kapitalism som finns idag ska bli mer human är INTE samma sak som att F! skulle kämpa för kapitalismens upprätthållande eller att de skulle vara emot dess eventuella nedrustning.

      Gilla

  3. Lisa · maj 6, 2014
  4. Ping: 5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är… | HEJ BLEKK!
  5. Ping: De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är… | HEJ BLEKK!
  6. Ping: Behöver du ett argument snabbt? Kolla hit! | HEJ BLEKK

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s