Ni har säkert sett att jag nämner basinkomst då och då, i synnerhet när jag pratar om system som jag vet skulle fungera bättre än kapitalism. Jag brukar säga att mitt fullt realistiska samhällssystem är ett socialistiskt sådant med basinkomst som grundpelare. Här kommer svar på några vanliga frågor och påståenden om basinkomst.
Vad är basinkomst?
Basinkomst är en grundinkomst som alla medborgare får. De får den helt utan motprestation, de behöver alltså inte på något sätt arbeta för att få pengarna. Det kan handla om belopp runt 8000 kronor. Många kommer kunna leva enbart på dessa pengarna, de räcker oftast till mat och hyra och annat nödvändigt man behöver för att överleva.
Om vi inför basinkomst finns det inte lika stor nödvändighet att bibehålla t.ex. a-kassan och liknande försäkringar eftersom människor aldrig kommer hamna i dessa situationer. Basinkomst är en mycket solidarisk idé om att alla människor, oavsett position, situation och möjligheter ges förutsättningar att klara av vardagen rent ekonomiskt. Klassklyftorna minskar avsevärt enbart genom införandet av ett sådant här system.
Denna grundläggande ekonomiska trygghet gör att alla får mer tid över till andra saker än lönearbete, t.ex. att umgås med vänner, fackarbete, politisk aktivism, kultur och så vidare. Vi skulle också få färre stressrelaterade sjukdomar och arbetsskador som följd av att människor inte behöver sälja sin arbetskraft på samma nivå (eller på samma marknad) som idag. Eftersom färre kommer ”lyxkonsumera” kommer vi även se en positiv inverkan på miljön.
Men hur ska detta finansieras?
Det finns olika sätt detta kan finansieras. T.ex. genom inkomstskatter precis som idag (jag kommer till lönearbete längre ner). Eller genom att slopa vissa bidrag och subventioner, som då inte längre är nödvändiga. Man kan också ta ut andra typer av skatter och momsplikt, t.ex. på produktion och konsumtion. Vad vi ibland glömmer bort är att Sverige har fördubblat sitt BNP sedan 1980, så vi behöver egentligen enbart omfördela pengarna vi redan har.
Basinkomst är inget främmande system som aldrig implementerats. I Alaska och Brasilien finns olika former av basinkomst. Andra länder har genomfört pilotprojekt, t.ex. Kanada, Indien, Namibia och USA, samtliga med positiva effekter.
Folk kommer att sluta arbeta!
Det vanligaste motargumentet jag får när jag diskuterar basinkomst är att alla skulle sluta arbeta och att världens ekonomi och produktion skulle kollapsa. Jag tycker att detta är ett väldigt cyniskt sätt att se både på människan och på arbete. Människan vill vara delaktig i samhället, den vill bidra, den vill delta. Det ser vi på alla de som arbetar ideellt för den goda sakens skull, helt utan lön. Det ser vi på alla de som går ner i arbetstimmar för att hinna göra andra saker, som t.ex. politisk aktivism.
För det andra behöver vi ifrågasätta lönearbete som system. Jag tycker det är helt orimligt att människor arbetar 40 timmar i veckan, på arbeten de ibland ogillar för att få en lön som de ska använda för att konsumera saker. Många sliter ut sig, blir utbrända, sjuka. Ibland får man sparken och hamnar i arbetslöshet och utanförskap. Kanske utförsäkras man. Ibland finns det inga jobb att tillgå, trots att grannen jobbar ihjäl sig. Vissa arbetar 60 timmar i veckan medan vissa kämpar för att få ihop sina deltidstimmar på ett vikariat. Vissa går arbetslösa och tvingas in i Fas 3 och andra förnedrande åtgärder. Andra arbetar dygnet runt och har aldrig tid till sina vänner. Hur kan det vara så att vi är rikare än någonsin, men ändå växer fattigdomen?
Lönearbete måste ifrågasättas och därefter struktureras om. Lönearbete kommer finnas, men på frivillig basis och i rimlig nivå. Som exempel 3 timmar om dagen. Arbetslösheten upphör eftersom ingen människa någonsin är utanför systemet, alla är alltid inkluderade – men graden av sysselsättning varierar. Den varierar mellan människa och människa, men också i en människas liv.
Arbeten kommer att försvinna!
Ja, det är mycket möjligt. Många kanske inte skulle tacka ja till att arbeta som telefonförsäljare om de fick 8000 kronor i månaden även utan det arbetet. Många kapitalistiska företag som enbart drivs av vinstintresse, och som inte gynnar människor på något sätt skulle upphöra. Sorry not sorry.
Jag skulle definitivt arbeta även om jag hade en basinkomst, det skulle vara roligt att arbeta just för att jag hade gjort det för min egen, för andras och för samhällets skull – och för pengarnas skull. Jag hade kanske valt att arbeta i någon politisk organisation med deras kommunikation. Jag skulle i perioder arbeta mer för att kunna t.ex. resa någonstans. Arbeten försvinner inte på grund av att basinkomst införs, men vissa arbeten kommer självklart att försvinna.
Sörj inte, nya företag och industrier skulle blomstra! Vi skulle kunna utveckla nya produkter som hjälper människor, vi skulle kunna utveckla elbilarna och äntligen sluta använda olja. Fler skulle kunna jobba inom vård, skola, omsorg. Färre med reklam, lobbyism, vapen. Och så vidare. Därför ser jag basinkomst som en första reform i införandet av ett socialistiskt samhälle, eftersom vi skulle omfördela resurser och omvärdera lönearbete.
Läs mer på basinkomst.nu, där jag hämtat den mesta informationen. Där kan du också engagera dig.
En annan stor fördel med basinkomst: Klassiskt underbetalda, men mycket viktiga yrken, såsom: Vårdpersonal, lärare och Poliser, hade blivit hårdvaluta. Inte hade någon arbetat så hårt och för så dåliga löner om de inte hade behövt göra det. Förhandlingsläget för denna typ av yrkesgrupp hade förbättrats avsevärt.
GillaGilla
Hm, intressant, detta fick mig att tänka till, ska läsa mer på sidan du länkade!
Håller även med om att jag inte tror att folk skulle sluta arbeta, utan att det faktiskt skulle bli så att folk istället skulle välja jobb som gynnade allmänheten, istället för endast vinstdrivande arbeten.
GillaGilla
Det låter som en underbar idé. Jag hoppas i alla fall att man provar det någon gång i Sverige. Hoppas bara att folk som arbetar med samhällsfunktioner som vård osv vill fortsätta annars ligger vi änn sämre till än vad vi redan gör.
GillaGilla
Sa himla bra och viktig text! Jag haller verkligen med dig och det här är ungefär vad jag vill svara varje gang nagon argumenterar emot. Jag har ett lönearbete om dagarna som tyvärr är inom konsumtion, nagot som jag egentligen varken föresprakar eller vill men bara sa har jag rad att ägna min fritid at politiskt aktvism. Jag önskar att jag kunde jobba med det jag gör pa sidan av för att försörja mig men just nu haller det bara inte.. Tack!
GillaGilla
http://www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/ekonomisktbistand/
Finns redan något åt det hållet
GillaGilla
Du har rätt i att BNP har fördubblats sedan 1980 men KPI har också ökat med ~200% så Sverige är relativt fattigare än 1980.
GillaGilla
Jag vill bara säga att din blogg är så bra. Så viktiga, välskrivna och genomtänkta inlägg! Tack :)
GillaGilla
Åh, vill så gärna att detta ska införas. Det vore så himla värdigt vårt samhälle. Men är det någon skillnad på detta och det som brukar kallas medborgarlön? Eller varierar det bara vilket begrepp en använder? :)
GillaGilla
Väldigt intressant läsning, och bra argumenterat. Det enda jag motsäger mig är att kalla a-kassan för bidrag. Det är inte ett bidrag utan en försäkring.
Småsint av mig att dra upp det kanske, men ord är viktiga och ju färre som talar/skriver om a-kassan som bidrag, desto bättre.
GillaGilla
Bra poäng, ändrar! Tack.
GillaGilla
Hej! Kan du skriva om varför du tycker att socialism är en bättre(/något annat) ideologi än kommunism?
Kommunism är ju en utopi av socialism, så förstår inte hur resonemanget skulle lyda.. skulle du kunna skriva om detta, med hjälp av bl a exempel på situationer? .. Det finns ju självklart olika inriktningar inom socialismen och kommunismen. Eller har jag bara klyddat ihop det? Tack för en asbra blogg :)
GillaGilla
Bra, jag drömmer om en dag när vi har basinkomst och vi kan börja utvecklas till individer istället för maskiner!
GillaGilla
Åh det här är en så spännande och bra ide! Vore ju väldigt kul om människor fick arbeta med det de gillar istället för något de hatar. Jag tänker på skolan, skulle skoldagarna också förkortas? Tänker lågstadiet, vill man ha klasslärare och 5 timmarsdagar för barnen så blir det knepigt om människor bara ska jobba cirka 3 h/dag. Hur tänker du kring det?
GillaGilla
Det går väl att byta av varandra,
precis som sker idag i vissa yrken. Ser inga konstigheter med det.
GillaGilla
Jag tycker verkligen att det här låter jätteintressant! Tycker verkligen att det verkar vara en bra idé. Men jag funderar (kanske bara för att jag är okunnig) om det kommer finnas viktiga jobb som kanske inte lockar särskilt mycket folk, typ städjobb. Kanske är fördomsfull om jag tror att ingen vill jobba med sådant, men det måste väl ändå finnas en del jobb som lockar väldigt många och andra väldigt få? Hur tänker en kring dettta?
GillaGilla
Hej grymma! Du tar upp många viktiga saker och jag håller med dig i vissa, men… Några tankar om varför basinkomst skulle kunna vara problematiskt från ett feministiskt vänsterperspektiv har jag ändå. Det största problemet är om man skulle införa basinkomst idag, inom ramen för ett kapitalistiskt patriarkalt system. Då skulle följande saker riskera att hända (och jag tror att riskerna är överhängande):
- de sociala försäkringssystem vi har idag, som generellt garanterar en klart högre inkomst än 8000 kr/månaden skulle tas bort eller urholkas, vilket skulle göra att de som inte kan men vill försörja sig genom lönearbete skulle bli väsentligt mycket fattigare.
- a-kassesystemet skulle urholkas och det skulle leda till att fackens makt skulle försvagas kraftigt. De flesta är med i facket för att det också innebär ett medlemskap i a-kassan och det innebär att medlemsantalet skulle sjunka drastiskt om man inte längre behövde vara medlem. Försvagade fack = försvagad arbetarmakt, försämrade arbetsvillkor och ytterligare möjligheter för arbetsgivaren att pressa löner.
- trycket på kvinnor att stanna hemma med barn eller gamla skulle kraftigt öka. Det finns ju redan idag något som inte är alltför olikt basinkomst och som vi feminister är kraftigt emot: vårdnadsbidrag. Jag tror också att det i dagens samhälle skulle innebära att grupper av kvinnor som redan är marginaliserade i samhället och står långt från arbetsmarknaden inte skulle ägnas samhällets resurser till att få den plats som innebär att de på lika villkor kan vara del av en dynamisk demokrati.
Det här är tre tunga argument som jag tycker talar för att vi bör drömma om ett system med basinkomst/medborgarlön efter att vi har avskaffat kapitalismen och patriarkatet. Jag tror dessvärre inte att det är ett steg på vägen mot att avskaffa de systemen, för de ändrar inte i grunden ägande- och maktförhållanden i samhället. För att nå dit vi båda vill skulle jag istället förorda:
- sex timmars arbetsdag så att vi får mer tid på arbetsgivarnas bekostnad (istället för på andra skattebetalares)
- mindre byråkrati och mindre hårda krav för att få ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd/socialbidrag) så att det kan fungera som den grundtrygghet det är tänkt att fungera som
- bättre arbetsrättsliga villkor, så att ingen behöver jobba på skitjobb med skitlön.
Kram! /Mirjam
GillaGilla
Och vilka driver den frågan?
http://press.piratpartiet.se/2014/08/19/piratpartiet-arbetsloshet-ar-en-myt-infor-medborgarlon/
GillaGilla
Homofoba, transfoba, omedvetna om feminism, klass mm. Men visst. De driver frågan. Som många andra :)
GillaGilla
http://www.rfsl.se/halsingland/2014/07/29/piratpartiet-bast-pa-hbtq-politik-enligt-rfsls-valrapport/
RFSL verkar inte hålla med dig. Visst finns det väl rötägg som i alla rörelser men vi ska väl inte generalisera, eller hur?
Det vore roligt om du ville skriva något om upphovsrätt, med tanke på din utbildning och hur du tänker kring kapitalism. Min gissning är att din hållning är i linje med PPs, det vill säga för ett avvecklande.
GillaGilla
Japp det stämmer.
GillaGilla
I Alaska har denna basinkomst varierat mellan 331 och 2069 dollar per ÅR. Det är ju en viss skillnad mot 8000-10 000 kronor varje månad. Finansieringen ställer jag mig fortfarande mycket tveksam till.
GillaGilla
9517000 personer i Sverige. Du skriver att ALLA ska ha medborgarlön, på 8000 kr varje månad. Det innebär att staten då ska GE bort 76 136 000 000 (76 miljarder 136 miljoner) kronor. VARJE MÅNAD. Var ska dessa pengar komma från? Skatten staten ska få in är idag 1 450 miljarder https://www.skatteverket.se/omoss/omskatteverket/beskattningsverksamheten/skattefelet.4.7856a2b411550b99fb7800085636.html och ja, 76 miljarder i månaden under ett år är 913 632 000 000 (913 miljarder 632 miljoner).
Det innebär då att med nuvarande skattesystem skulle vi ha kvar ungefär 500 miljarder till samhället efter att medborgarlönen betalats ut. 500 miljarder för att driva skolor, sjukhus och kommunala arbetsplatser. Bygga vägar, bygga ut kollektivtrafik, bygga skolor. Finansiera kultur, fritidsgårdar, kvinnojourer. För dessa 9,5 miljoner invånare. Vet du vad det är på ett år? 52 537 kronor per person. 52 537 kronor per person, för skola, omsorg, vägar, kultur, och så vidare.
Lycka till med det.
GillaGilla
Tror inte att icke-vuxna ska räknas in i den summan och då stämmer inte ditt räkneexempel så värst bra Realist.
GillaGilla
haahhaa :)
GillaGilla
Om alla hade basinkomst skulle folk inte arbeta ihjäl sig=mindre belastning i sjukvården, mindre kriminalietet=mindre belastning för polisen osv. Bara några (räkne)exempel
Förresten är det inte så många som går HELT utan pengar i Sverige idag, det är bara det att de antingen måste jobba ihjäl sig för sin inkomst, (som jag anser ofta är för hög) eller ta ut försäkring. De inkomsterna skulle lätt kunna omformuleras som basinkomst till alla
GillaGilla
word sistah!!
GillaGilla