Processed with VSCOcam with f2 preset

Mina feministiska favoriter

En stor del av mitt feministiska uppvaknande har jag böcker att tacka. Det var när jag var runt 20 år som jag läste något om feminism. Sedan något mer. Och något annat. Jag gick till stadsbiblioteket i Göteborg och tänkte: ”Hm, det finns något här som jag inte vet om, men som jag vill förstå. Det känns i magen att det är något som är fel, men jag kan inte sätta fingret på vad det är.”

Det var som att så många av mina tankar föll på plats när jag började läsa feministiska böcker, att mina tankar fann sin givna plats i huvudet. Vilka böcker läste jag då? De kommande åren? Och vad läser jag just nu? Här är mina feministiska favoriter.

Något av det första jag läste var Linda Skugges Akta er killar, här kommer gud och hon är jävligt förbannad från 2003 vilket var en perfekt introduktion för mig. Jag blev arg – den allra bästa av reaktioner! Efter att jag läst den, sökte jag mig ännu längre tillbaka i tiden och fann Nina Björks klassiker Under det rosa täcket från 1996. Den problematiserade, förklarade och gav svar. Trots sina år på nacken kändes den aktuell, och Björk skrev utifrån saker jag förstod: modetidningar, filmer och populärkultur. Men den gav mig även en ingång till en helt ny begreppsvärld: feministisk teori. Ilska blandades med mina första stapplande steg att försöka formulera feministiska tankar. För ett par år sedan läste jag Nina Björks Lyckliga i alla sina dagar: om pengars och människors värde från 2012, en fantastisk bok om kapitalism, arbete, klass och feminism.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Jag återgick till ilskan och läste Valerie Solanas SCUM-manifestet från 1967 (den finns att läsa på nätet här). Jag skrattade och skrattade och var ledsen och var arg och skrattade lite till. Den var så hänsynslös i sitt språk. Hänsynslös i sina lösningar. Hänsynslös i sina idéer. Det kändes som att Solanas vågade säga allt det där jag höll inom mig. Förmodligen den period i mitt liv jag varit som mest ”trött på killar, ni suger fett mycket, idioter!!!”

Förordet till den svenska utgåvan av SCUM-manifestet är skrivet av Sara Stridsberg. Därför blev det naturligt att läsa Stridsbergs roman Drömfakulteten från 2006. Det är en fiktiv och poetisk berättelse om Valerie Solanas liv. Jag var som begeistrad i denna bok. Äntligen fick jag läsa något som utgick från mina tankar, mina upplevelser, min begreppsvärld.

Sedan var jag redo att börja ta mig an fler historiska, ideologiska verk och läste Simone de Beauvoirs Det andra könet från 1949. På så sätt fick jag också en inblick i filosofiska begrepp som existentialism. Jag är osäker på om jag läst hela tegelstenen, jag tror mig minnas att jag hoppade över delarna om ”den gifta kvinnan” eftersom jag överhuvudtaget inte kunde relatera till det.

Rosalind Miles bok Kvinnorna och världshistorien från 1990 gav mig förståelse för kvinnans historia. Miles går igenom kvinnans plats i offentligheten, privatlivet, arbetslivet, religionen och politiken sedan världsbegynnelsen. En typiskt bra och matnyttig bok som historieundervisning i skolväsendet alltid bör inkludera. Den här boken var också viktig för mig ur ett religiöst perspektiv, det var här jag började formulera min ateistiska hållning.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Lena Gemzöes bok Feminism från 2014 är en av de senaste böckerna jag läst. Den vill jag rekommendera som en introduktion till feministisk teori. Gemzöe förklarar, lättillgängligt och enkelt, olika feministiska rörelser och grenar som radikalfeminism, queerfeminism och socialistisk feminism. Fanny Ambjörnssons Rosa: den farliga färgen från 2011 är ett annat nyare exempel. Ambjörnsson skriver om normer och färgkodning – mycket intressant, i synnerhet för en formgivare som jag.

Ätstört: en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt från 2012 är min favoritbok. Förmodligen för att den talade på ett direkt sätt till mig som f.d. anorektiker. Den problematiserade mina upplevelser, satte dem i ett strukturellt perspektiv, drog paralleller till feminism och gav mig svar som jag tidigare inte själv hade förmått formulera. Den samlar olika historier, somliga relaterar jag till mer än andra, men överlag rekommenderar jag alla att läsa boken. När jag läste boken kände jag mig ledsen över att det inte finns fler sådana här beskrivningar och porträtteringar, varför är tematik kring ätstörningar och självskadebeteende aldrig en självklar del inom populärkulturen?

Processed with VSCOcam with f2 preset

Jag har precis läst klart Amy Poehlers Yes Please från 2014, som faller någonstans i genren ”handbok för kvinnor” och självbiografi. Vad finns det inte att älska med Poehler? Hon är en typisk sådan person som ligger så himla långt ifrån min egen personlighet (spontan och bara helt ”härlig”) men som jag blir smått förälskad i. Bridget Jones är en annan sådan person. Nu ligger Poehlers bästis bok i min hylla och väntar på att bli läst, Tina Feys Bossypants.

Just nu läser jag klassikern Skönhetsmyten från 1990, mer känd som The Beauty Myth. En bok av Naomi Wolf som skriver om det mest intressanta jag vet – kropp, utseende och ideal. Detta sätts i ett politiskt och historiskt perspektiv, där Wolf menar att skönhetsideal är konstruerade för att förminska kvinnan och stoppa hennes frigörelse.

Det var mina feministiska favoriter. Jag hoppas att jag lockat fram den där kluriga läslusten!

Saknas på bild: Varat och varan – prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan av Kajsa Ekis Ekman, Can’t buy my love av Jean Kilbourne.

14 kommentarer

  1. Vicachu · 15 dagar sedan

    Jag skulle definitivt rekommendera ”Feminism Is For Everybody: Passionate Politics” av bell hooks. Väldigt saklig och med ett brett intersektionellt perspektiv. Även ”Flickan och Skulden” och ”En Riktig Våldtäktsman”, båda av Katarina Wennstam.

    Liked by 1 person

  2. Ludvig Lindblom (@internuts) · 15 dagar sedan

    Tack för tipsen.
    Flera av dem är jag bekanta med, eller har redan läst, men jag satt faktiskt senast i går och letade efter fler böcker om just feminism och genus, så det här inlägget hade grym timing.

    Likt Vacachu så rekommenderar jag också Katarina Wennstams ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman” (som jag faktiskt läst igen respektive läser igen precis nu).

    Jag vill också rekommendera ”Women, Race and Class” av Angela Davis. Grym bok om feministisk teori ur ett intersektionellt perspektiv.

    Liked by 1 person

  3. Ludvig Lindblom · 15 dagar sedan

    Reblogga detta på Ludvig Lindblom och kommenterade:
    Lite lästips från HEJ BLEKK.

    Liked by 1 person

  4. Lena · 15 dagar sedan

    Åhh the beauty myth!!! <3 <3 <3 <3

    Liked by 1 person

  5. Amalia · 15 dagar sedan

    Hej!! Handlar inte om inlägget men: jag undrar hur du tänker runt mat som härstammar från djur? Äter du kött? Varför/varför inte? Finns ju många anledningar till att skippa det (djurrätt, miljön och ens egen hälsa). För de som inte är på lästa: Här är en lista med olika bra dokumentärer om ämnet: http://essentialvegan.co.uk/movies-documentaries/

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · 15 dagar sedan

      Skrivit en del om det! Sök ”veganism”, ”vegetarian”, ”vegan” på bloggen så hittar du de inläggen. :) Är själv vegetarian.

      Gilla

  6. Emma · 15 dagar sedan

    tack, snalla! mkt bra tips! det blir sommarens lasning det.
    free the nipple klipp om du missat eller kanske bara var jag: https://www.youtube.com/watch?v=say51RGgMFk

    Gilla

  7. Elin · 15 dagar sedan

    Kul att se att du tipsar om ”Ätstört”. Jag har inte träffat nån som läst eller känner till den. Den drabbade mig hårt. Återkommer till den här boken ofta (började även internet-stalka Ulrika Dahl där ett tag! ;)). Det är första gången jag förstått ätstörningar från ett strukturellt håll och den innehåller så många intressanta perspektiv. Den handlar inte bara om ätstörningar utan alla som kan känna sig fången i kropp/kön/norm kan känna igen sig och jag rekommenderar den verkligen också! Håller med dig när du säger att du saknar fler porträtt och berättelser som dessa i populärkulturen. Själv blev jag så tagen av den här boken att jag ville göra en film med utgångspunkt från några av berättelserna, men fick tyvärr inga pengar av Filminstitutet (tyvärr var de flesta som jag pratade med ganska ointresserade av ämnet, tror de flesta tänker, oj, oj, vem vill se sånt där ledsamt?), så jag får se hur/om jag går vidare med det.
    Tack för övriga bra tips!

    Gilla

  8. Ellinor · 15 dagar sedan

    Tack för tips! Jag vill rekommendera Egalias döttrar som är skriven av Gerd Brantenberg. En roman som handlar om hur det hade varit om vi levt i ett matriarkat, ex. med killar som äter p-piller och bär Pehå (penishållare)!

    Gilla

  9. Matilda · 14 dagar sedan

    Jätte bra lista som vanligt.

    +1 på SCUM- manifestet, så jävla bra. Borde i min mening vara del av läroplanen i sverige.

    Gilla

  10. Sara · 14 dagar sedan

    Hej, vilka bra tips! Om du inte har läst Det kallas kärlek rekommenderar jag den varmt, en studie om hur unga, heterosexuella par utan barn som lever tillsammans förhåller sig till varandra och om deras under- respektive överordning. Läste just ut Bitterfittan också och tyckte den var rätt befriande! Jag bor utomlands och här tror alla att feminister är lesbiska mördare som vill slakta alla män och vägrar se samhällsstrukturerna som vi omges av… Skulle VERKLIGEN behöva bra lästips (bloggar, sidor, böcker, allt!) på engelska så att jag kan få dem att förstå hur ”verkligheten” ser ut och varför feminism är så viktigt! Har du några tips?

    Gilla

    • Matilda · 10 dagar sedan

      Jessica valentis twitter är bra

      Gilla

  11. Hanna · 12 dagar sedan

    Åh jag vill läsa alla de böckerna! :D För mig var det liknande när jag upptäckte feminismen, plötsligt fick jag ord på allt som bara varit känslor som legat i bakgrunden i många år, såå befriande! :D

    Gilla

  12. elise · 11 dagar sedan

    ätstört <3 så fruktansvärt jävla bra bok. bästa jag läst på år och dar. vill rama in flera sidor av den, i fucking guldramar.

    får även instämma i tipset ovan: egalias döttrar <3 <3 <3

    TACK FÖR MÅNGA BRA TIPS! blir en grym lässommar.

    Gilla

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s