Hur kan du hjälpa en ätstörd vän?

Jag får ofta mail från er läsare. Den vanligaste frågan jag får handlar, tyvärr, om tips på hur ni kan hjälpa er vän som har ätstörningar eller som ni tror har ätstörningar. Jag har skickat tipsen till många av er, och publicerar dem nu här så att alla kan ta del av dem. De utgår främst från ett perspektiv där en person tror eller vet att en vän har ätstörningar. Vännen i fråga kanske inte pratar om det, gömmer ätstörningen eller inte vågar söka hjälp.

1
Fråga spontant och avslappnat ”Hur mår du?”. Antagligen kommer din vän blixtsnabbt svara att hen mår bra, överrumplad av din fråga. Kanske vill hen inte prata om det just då, det finns ofta en rädsla och känsla av tabu att prata om det. För din vän kan ätstörningen varit en hemlighet eller en gömd sjukdom i flera år, och att helt plötsligt och oförberett börja prata om det kan vara enormt svårt.

2
Vid ett annat tillfälle kan du säga: ”Du vet att du kan prata med mig om du vill, om hur du mår eller vad som helst.” Även din vän först säger att allt är bra, så börjar hen fundera på sitt mående och hur det egentligen är. Din vän vet nu att du bryr dig och att du kommer lyssna när hen vill prata. Tillit är också viktigt, din vän måste känna att hen kan lita på dig. Oftast är det en rädsla, som ätstörd, att en kommer tvingas börja äta om en berättar för omgivningen. Det gör att många inte berättar, utan fortsätter med sitt ätstörda beteende i hemlighet.

3
Prata inte om mat, träning, vikt, ätstörningar, ätande och kropp med din vän. Det kan kännas påtvingande för din ätstörda vän att någon annan påpekar ätande, matvanor, träningsvanor med mera. Låt din vän göra vad hen känner att hen måste för att orka igenom dagarna, även om det är destruktivt. Det är väldigt arbetssamt att vara ätstörd, och det blir ännu jobbigare om en vän ofta pratar om att en borde börja äta normalt eller sluta vara fixerad vid mat.

4
Se till att någon vuxen tar hand om din vän istället. En vuxen, oavsett om det är en förälder, släkting, vän eller kurator ska se till att din vän får professionell hjälp (om hen inte redan får det). Prata med dem och be dem kontakta ett ätstörningscenter där ni bor. Ett tips är Frisk & Fri, där det finns information om var man kan vända sig.

55
Det är inte ditt ansvar att se till att din vän blir frisk, det enda du kan göra är att förklara för hen att du finns där för att prata, gråta eller kämpa sig ur en eventuell ätstörning. Jag förstår att det är frustrerande, men tyvärr finns det inte så mycket du kan göra mer än att visa ditt stöd och att finnas där för din vän om hen vill prata eller söka hjälp. Det är inte ditt ansvar att ta hand om din vän. Du ska orka ta hand om dig själv också.

9 kommentarer

  1. du är så jäkla vettig alltså.

    Gilla

  2. Sara · september 19, 2013

    Helt fantastiskt! Allt är så himla rätt. Skulle det vara okej om jag lägger upp detta på min blogg, och länkar dig såklart?

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · september 19, 2013

      Absolut! Glad att kunna hjälpa.

      Gilla

  3. Jossan · september 19, 2013

    Du är så klok, kära vän!
    +det är viktigt (som vän till ätstörda) att vara en vän som man kan prata om vanliga saker med också och inte bara vara allvarlig och prata om hur man mår exakt! Pöss

    Gilla

    • Nea · september 19, 2013

      Ja, tror att det är viktigt att komma ihåg! Var på en föreläsning när jag jobbade på en tjejjour, då var det en kvinna som föreläste som var sjuksköterska (hon hade själv haft anorexia) och hon jobbade med ätstörda patienter. Hon sa att det är viktigt att man som kompis kan prata om annat som inte rör sjukdomen, för att det annars kan vara svårt för den som är sjuk att ta sig ur ätstörningen om det blir ens identitet att ha anorexia.

      Gilla

  4. Ping: Hur är det att vara frisk ätstörd? | HEJ BLEKK!
  5. Ping: Q&A: Ätstörningar, del 3 | HEJ BLEKK!
  6. Gabriella · september 19

    Funderar över punkten ”prata inte om ätande”. Jag har en vän som lider av en ätstörning och som har berättat om detta själv för mig. Men vi kan ofta prata om mat med varandra då vi båda har ett intresse för matlagning och då främst vegetarisk och hälsosam mat. Jag vet inte vart jag ska sätta min gräns. Skulle aldrig prata om kroppar eller något vikt-relaterat med henne (och inte med någon annan heller för den delen). Men det där med maten kommer liksom automatiskt, då vi båda har ett intresse för det som sagt. Tycker du jag ska backa när vi kommer in på mat-samtal eller kan det vara något positivt? Vi har t.ex bestämt nu att börja med halv-åtta-hos-mig-kvällar vilket jag tycker känns som ett bra initiativ.

    Gilla

  7. Ping: EDAW dag 5: Att vara frisk från en ätstörning | HEJ BLEKK

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s