Jag fick en fråga på ask.fm som jag vill utveckla svaret på. Frågan löd ungefär: ”Är kapitalism och feminism förenligt?”
Mitt svar är nej. Kapitalism är ett ekonomiskt system som kräver tillväxt och vinst, vilket innebär att företag måste ta till olika medel för att nå önskat resultat. Ett sådant medel är reklam. Reklam kan självklart vara både jämställd och feministisk, men tyvärr är det sällan så. Det beror inte på att reklammakare är elaka människor. Det beror på att företagen tvingas vara elaka företag eftersom de har ett mål att nå för att existera – tillväxt.
Vi kan ta skönhetsindustrin som exempel. Det har undgått få att nylonstrumpor på 1950-talet började tillverkas i sämre kvalitet än tidigare för att det inte var ekonomiskt gynnsamt för företagen när en kvinna kunde använda samma nylonstrumpor i flera år. Alltså försämrades kvaliteten för att öka vinsten. Detta kallas för planned obsolencense. En sådan här logik existerar i ett kapitalistiskt system eftersom det är tillväxt (människors inbillade behov) och inte människors egentliga behov som får styra.
Det största motsättningen mellan kapitalism och feminism går att finna i skönhetsindustrin. Ett företag i en kapitalistisk marknad måste gå med vinst, vilken innebär att status quo är otänkbart. Det är också därför många företag har som företagsidé att få människor att känna sig otillräckliga utan deras produkt eller utan den livsstil deras reklam lovar. En människa som är nöjd utan fler produkter är inget att ha ett kapitalistiskt system. Kapitalism kräver missnöje.
Det är ingen slump att kroppsideal för kvinnor har fluktuerat de senaste hundra året. Från mullig till mindre till mullig igen till smal till stark till underviktig. Olika tider har proklamerat olika kroppsideal, de konstrueras och skapas för att kvinnor aldrig ska kunna vara nöjda med den kropp de har just nu. Varför? För att människor ska köpa deras produkter, så att företagen överlever.
I ett kapitalistiskt system drivs företag av tillväxt och vinst. Denna tillväxt kommer ofta från ett inbillat behov och missnöje. ”Jag måste köpa anti-rynkkräm, då kommer jag inte bli gammal och ful”, ”Jag måste köpa dietdrycker för att kunna gå ner i vikt och känna mig bättre”, ”Jag måste köpa nya nylonstrumpor IGEN?!”.
Kvinnors missnöje och kvinnohatisk reklam kan aldrig gå hand i hand med feminism. Alltså är antikapitalism, för mig, en del i den feministiska kampen.
Wohoo! Word! Fan vad fint med en analys som även innefattar kapitalism och hur det hänger ihop med feminism. Jag kan sakna den sidan av debatten ibland, att det liksom inte kopplas samman. Så tack för att du tog upp det! (Är för övrigt i din stad den här veckan, kanske vi springer på varandra!) <3
GillaGilla
Men företagen kan ju ”feminiseras” lika väl som staten och samhället i stort. Om kunderna kräver det, anpassar sig företagen.
Att kapitalism kräver ett mått av missnöje är väl möjligt, men det rör ju bara feminismen om missnöjet riktas mot ena könet. Om reklam i stället fokuserades mot båda könen vore det ju inget problem rent jämlikhetsmässigt.
Så att kapitalism per definition är oförenligt med feminism är helt enkelt fel.
GillaGilla
Du menar att om företagen betedde sig lika vidrigt mot män så skulle det vara okej?
GillaGilla
Absolut inte.
GillaGilla
Men det är väl också det som är problemet, kapitalismen kan enbart bli mer könsmässigt jämställd om kunderna kräver det, vilket inte är säkert att de kommer göra (förmodligen inte). Plus det som cheamuok skriver.
GillaGilla
Men jag har aldrig påstått att kapitalism skulle vara okej så länge den var elak mot män? Vilket den redan är. Däremot menar jag att feminism i betydelsen ”ett samhälle fritt från förtryck/hierarkier mellan olika grupper (kön, klass, läggning, ras)” inte kommer uppnås så länge kapitalism är det rådande ekonomiska systemet. Jag kan helt enkelt inte se det hända.
GillaGilla
Hej.blekk: ”Däremot menar jag att feminism i betydelsen ”ett samhälle fritt från förtryck/hierarkier mellan olika grupper (kön, klass, läggning, ras)”” - Fast det är väl inte riktigt det feminism betyder.. ?
GillaGilla
Jag håller ofta med dig i dina inlägg men inte i detta. Att kapitalism och feminism aldrig kan gå hand i hand anser jag är fel. För tillfället kan det vara svårt att se ett samband mellan feminism och kapitalism men med feminismen kan det sambandet i framtiden blomstra. Vi konsumenter måste inse att samhälle och företag inte är två skilda världar utan att de faktiskt går hand i hand. Vi konsumenter har som Åsa Påsa skrev ett enormt ansvar precis som företagen har ett enormt ansvar och tillsammans kan de påverka varandra. Just nu har företagen övertaget men det går mer och mer mot att konsumenterna tar över. Kolla bara på reklamera och vad de gör med sexistisk reklam. Det är fantastiskt!
Du tar även upp strumpbyxor som exempel och nu för tiden finns det väldigt bra strumpbyxor. Det handlar bara om att man måste prioritera rätt samt att som konsument lägga ner lite research kring produkten för att hitta rätt (vilket inte alls är svårt med internet).
Du tar även upp skönhetsindustrin. Här är det väldigt viktigt att informera konsumenter om feminismen och dess budskap tycker jag. På det sättet kan vi konsumenter enkelt välja bort fel produkter. Jag hajade till förut under tidigare inlägg när du skrev att du köpt smink från Sephora.se när du i ett tidigare inlägg kritiserat företaget för infantiliseringen av kvinnor. Vore intressant att höra dina egna tankar kring detta.
Kan varmt rekommendera filmen the Naked Brand (går att se här: http://www.bloomberg.com/video/the-naked-brand-the-future-of-marketing-wTo1reeNTNugBjR1Qj~gnA.html). Framtiden ser ljus ut både för feminismen och kapitalismen.
Tack för en superbra blogg :)
GillaGilla
Företag och konsumenter, visst, de förra kommer alltid att värna vinsten och ögontjäna de senare, så det är möjligt att de mest blatanta sexistiska uttrycken inom reklam och marknadsföring försvinner. Tyvärr glömmer du arbetarna. För problemet med kapitalism är att den tillåter vilken resursfördelning som helst. Män äger mer och arbetar mindre (hushållsarbete inräknat, så klart), kvinnor äger mindre och arbetar mer, klyftorna ökar dessutom. För en feministisk rörelse som har ekonomiskt oberoende för kvinnor som ett mål borde således kapitalismen inte framstå som en ideologisk bundsförvant.
Utöver det, se till kapitalismens övriga vänner, de borgerliga partierna. Där hittar du de som vurmar för RUT-bidrag, huvudlös privatisering och nedskärning av det offentliga (där majoriteten av de som arbetar är kvinnor), legalisering av surrogatmödraskap och prostitution. Lägg till det ett whooping ointresse för de sociologiska frågeställningar kring strukturer och maktordningar som feminism utgår ifrån.
Det vore en ytlig, anti-intersektionell feminism som enbart såg till vita cis-kvinnor i medelklassens potentiellt ”mysiga” relation till kapitalismen.
GillaGilla
helt rätt!<3
GillaGilla
Riktigt bra skrivet, lättförståeligt och oh so true!
GillaGilla
Intressant! Tycker du att feminismen är förenlig med högerpolitik överhuvudtaget?
GillaGilla
Inte nödvändigtvis, men jag tycker en gör det svårt för sig själv om en jobbar feministiskt men röstar höger. Sjävklart bättre att någon är feminist och höger än inte feminist alls, men jag tror att feministiska mål absolut nås snabbare när en vänsterpolitik drivs.
GillaGilla
Tack för dina tankar! Har själv klurat på det och håller med dig.
GillaGilla
Har du sett dokumentären Miss Representation? Den tar upp hur reklam och media i allmänhet påverkar kvinnors möjligheter att uppnå makt i samhället. En av de bästa dokumentärer jag sett på länge.
GillaGilla
Kapitalism är frivilligt utbyte av varor/tjänster mellan två eller flera parter.
Inget annat.
Att sedan reklammakare och vissa företag tar till en del otvivelaktiga metoder för att marknadsföra sig har definitivt ingenting med kapitalism att göra. Det har mer med dina fördomar om kapitalism att göra.
(Håller du inte med? Läs min första mening igen, och försök läsa in något tvång där. De tvång du hittar i övrigt är fördomar.)
Sen kan man väl dra det ett steg till. Att om ingen är beredd att ställa upp som fotomodell för något som kan anses stötande, så kommer ingen reklam att bli gjord. Men om två parter frivilligt kommer överens om utbyte av tjänster eller monetära medel, så blir det av.
Människors taskiga bild av sig själva har inget med kapitalismen att göra. Om någon mår dåligt av reklamen har det med mottagaren att göra. Inte kapitalismen.
Du har en bra blogg, men lite mer informerad bör man vara innan man slänger ur sig sånt här.
(Jo, jag förstår att du röstar vänster och i alla generationer har blivit itutad att kapitalism är något ont. Kliv förbi dina fördomar och se vad som egentligen är ultimat frihet. De flesta problem du finner med kapitalismen är egentligen politik som snedställer konkurrensvillkoren.)
GillaGilla
Du väljer ordet ”frivilligt”, påstår att det inte finns något tvång och tycker man det så har man missförstått kapitalism? Jag tycker du har missförstått kapitalism. Den handlar om att få företag att gå runt. Det finns många olika sätt att påverka konsumenter att handla - förpackningsdesign, särskild musik, särskild doft och så vidare. Sublimering kallas detta. Detta är inte frivilligt.
Anledningen att folk finns att köpa till tvivelaktiga saker har ju även bakomliggande faktorer, personens mående, personens uppfattning om vad som är rätt i ett samhälle, kan ju också påverkas. Exempelvis så kallade tjejtidningar vars rubriker om ”så här gör du!” lockar tanken att det finns ett rätt sätt att göra saker, när en sedan misslyckats läggs skulden på en själv och inte tidningen.
Du hade ingen bra kommentar, och lite mer informerad bör man vara innan man slänger ur sig sånt här.
Hur kan det vara rätt att köpa något bara för att man kan? I dagens Sverige har företagen fått friare händer, det har enbart lett till fler utsatta.
GillaGilla
Hej. Tänkte mest informera dig Helena att subliminal marknadsföring endast har bevisats fungera om konsumenter redan innan själva kontakten med subliminala stimulin, känner ett behov som måste stillas genom konsumption. Känslan av att ha ett behov att stilla är nyckeln till subliminal marknadsföring. Så helt ofrivilligt är det inte heller.
GillaGilla
ooooch Simba, när vi tänker ett steg längre, hur skapas dessa behov?
GillaGilla
Haha, aww, en kränkt nyliberal försöker lura oss att kapitalism bara är enkel byteshandel. Att reklam där alla medverkande deltar frivilligt är harmlös (fast det egentligen innebär att det offentliga tapetseras med sexistiska budskap). Och att den som mår dåligt över reklamen som kapitalismen genererar får skylla sig själv. Fräscht.
Sedan går du vidare med lite nedlåtande beröm innan du avrundar med att på fördomsfullaste möjliga vis be någon att, ja, just det, lägga undan fördomarna. Så tokigt det kan bli.
GillaGilla
Hehe japp, du sa det lite kortare och kärnfullare. Kan bara hålla med!
GillaGilla
Får jag fråga dig om du verkligen tror att människans olika ”behov” är något nytt i samband med kapitalismen? Tror du verkligen att människan bara har haft ”behov” så kort tid? Människans besatthet av att alltid ha mer har alltid funnits och kommer aldrig försvinna, inte ens i ett kommunistiskt samhälle. Och sist jag kollade så är det just människans ”behov” som är grunden i att vi hela tiden lär oss mer och utvecklar vårat samhälle. Utan människors ”behov” skulle inte ens feminism existera, eftersom att feminismen bygger på kvinnors (och också mäns) vilja att skapa ett jämställt samhälle.
GillaGilla
Jag skrev nyss om ungefär samma sak fast med lite annan vinkling:
http://www.kultureliten.nu/om-feminism-och-hogerpolitik/
GillaGilla
Du hittar väl så mycket stereotypa könsroller i traditionell socialistisk agitprop också. Allting marknadsförs och har alltid gjort det, det är inget som är exklusivt för en kapitalistisk samhällsordning. Du fokuserar på skönhetsindustrin (marginell del av den kapitalistiska ekonomin). Företagen som säljer skräpmat och vill säga att det är lugnt för dig att käka precis vad du vill (se ex delicato) är många många fler. Värst på att ge dåligt samvete är ju för fanken staten med sina kostråd, systembolag, varningsetiketter och konsumentupplysare. Finns massa företag som säljer feministiska produkter för att människor efterfrågar det, svårt att se hur något annat än kapitalism kan se till att möta en sådan efterfrågan.
GillaGilla
Går att se på flera sätt, går lika gärna att hävda att kapitalism och feminism är fullt förenliga med tanke på att det främsta sättet att sprida sina åsikter, oavsett vilka dessa åsikter är, är via internet, som sker med paddor, smartphones och datorer, alla dessa direkta resultat av kapitalismen.
GillaGilla
Sen finns det dem som resonerar så här med väldigt bra grunder: https://www.facebook.com/jeffrey.albert.tucker/posts/10151919761556198
GillaGilla
Men för guds skull, att anklaga hela det kapitalistiska systemet för att vara kvinnofientligt på grund av en analys av just skönhetsindustrin är så trångsynt att man blir mörkrädd. Att döma ut ett helt ekonomiskt system baserat på en så oerhört smal fråga är otroligt oinformerat och får dig att låta fruktansvärt subjektiv.
Och jag vet att den lägsta formen av kritik är när man rättar någons grammatik, men jag kan tyvärr inte ta dig på så särskilt stort allvar när du inte ens brytt sig om att rätta meningen ”Det största motsättningen (…)”. Ledsen.
GillaGilla
Kapitalismen, i den mån den skapar välstånd och ekonomisk trygghet för alla är förenlig med feminismen. I den mån den inte gör det, är den inte det. I ett samhälle där människor befinner sig i ekonomisk otrygghet och utsatthet minskar möjligheterna att göra livsval baserade på egna moraliska bedömningar och preferenser. Istället tvingas många välja mellan sin försörjning och att göra det man innerst inne vet är rätt. I stor utsträckning leder detta till ett ‘race to the bottom’ vad gäller nivån av moral, etik och medmänsklighet i samhället där samhällets generella nivå hamnar långt under vad de flesta individer egentligen är kapabla till.
Det ‘fria valet’ är ett fantasifoster. I själva verket gör vi varje dag val baserade på en mängd mer eller mindre tvingande faktorer av vilken vår överlevnad och försörjning inte är att underskatta. Visst, man kan ju alltid välja att svälta eller bli bostadslös. Men på vilket sätt är det frihet? Både frihet och trygghet ökar med tjockleken på plånboken. Nyliberalen likställer ett val mellan svält och prostitution med ett val mellan att åka till Dubai eller New York på semester. Jag har lite svårt att se att detta skulle vara förenligt med feminismen.
GillaGilla
Vilka partier är kapitalistiska? Är socialdemokraterna kapitalistiska? Jag har sökt men de skriver ju inte :P
Kram och tack för bästa bloggen!
GillaGilla
Inga partier säger rakt ut att de är kapitalistiska (förutom att vissa högerpolitiker säger att de är kapitalister). Men om man läser partiprogrammen skiner ofta kapitalism eller antikapitalism igenom. Sedan finns det gråskalor. MP och S har tex inget emot vinster i välfärden, vilket jag ogillar. Det är att tumma på tillväxtkritik och antikapitalism. V är enligt mig de enda aktiva antikapitalisterna. Fi är aningen mer liberala i sin ekonomiska politik. Hela högerblocket gillar kapitalism (marknadsekonomi) som ekonomiskt system: http://sv.wikipedia.org/wiki/Marknadsekonomi
V har en bra beskrivning av socialism, klassamhälle m.m. här: http://www.vansterpartiet.se/material/partiprogram
Kul att du läser och gillar! :D Kram!
GillaGilla
Tack så jättemycket för det svaret!
Kram <3:D
GillaGilla
En syn att kapitalism inte fungerar för att reklam för kosmetika kan vara ”anti-feministisk” saknar en hel del perspektiv. Kosmetikafabriken skulle inte ens finnas utan kapitalismen, och det är också mycket annat som skulle saknas.
Kapitalismen handlar om att kaptial tillskjuts för att skapa företa, som skapar jobb, och för att fok investerar kaptital är en förutsättning att de också ska få ta ut vinst.
I ett samhälle utan kapitaism får man förlita sig på att staten skapar verksamheter, ingen annan än staten utvecklar idéer och staten fördelar resurser efter eget tycke, inte efter vem som vill och kan betala.
Börja med att läs på om kapitalismen, som alltså är nästan hela världens finanssystem, och förutsättningen för utvecklingen för vår innovation, vårt entreprenörsskap, vår industriutveckling, de flesta av våra jobb och därmed också det som är nödvändigt för att finansiera vår välfärd.
Om man i det samhället inte hittar plats för den feminism som innebär jämlighet mellan könen så har vi större problem än jämlikheten i sig.
GillaGilla
Den reklam som produceras styrs av vad folk är intresserade av och tycker är viktigt. Därför styr egentligen hela vårt land hur reklam kommer se ut, genom att på olika sätt uttrycka sina åsikter. Nu när feminism blivit mycket uppmärksammat kommer självklart de som gör reklamen ta hänsyn till detta - eftersom feminister inte kommer vilja köpa deras produkter om de i reklamen gör något antifeministiskt.
Därför kan kapitalism och feminism visst gå hand i hand, kapitalism styrs av vad folket vill ha. Folket styr utbudet genom att själva välja vad de vill konsumera eller kritisera och marknaden styrs därför av folkets åsikter.
GillaGilla
Du har inte tänkt på att det är du själv som bestämmer hur mycket du vill ta åt dig av reklamen? Vem är det som säger att reklambilderna är det rätta? Vi lever i 2015 och jag tror att många har insett att det är inte möjligt att alla ska se ut och vara på ett visst sätt, för isf hade mänskligheten för länge sedan gått under. SJälvklart är det ett problem att ungdomar(främst) mår psykiskt dåligt av reklam och stereotyper, men just därför är det väl viktigt att vi fortsätter i samma riktigt visa att det är OKEJ vara vara olika på andra sätt genom att klä sig olika, yttra sig olika.
Jag och ingen annan tror jag vill leva i ett samhälle där ingen får sticka ut från mängden eller yttra sig hur man vill. Därför förespråkar jag kapitalismen som har tagit länder ur kommunism, icke-demokrati och frötryck mot yttrandefriheten. Du förespråkar ett socialistiskt samhälle där vi alla ska vara lika, hur går det egentligen ihop?
Jag ser problemet med reklam och stereotyper, men jag tycker att man istället för att dölja detta problem genom att förbjuda reklam(kapitalism/demokrati) bör arbeta för olikheter, yttrandefrihet och jämlikhet. Då blir allas röster hörda.
GillaGilla