Intersektionalitet vs. kyriarki

gw

Här kommer beskrivningar av samt exempel på två uttryck: kyriarki och intersektionalitet.

- Kyriarki -
Kyriarki är ett koncept om kombinerade förtryckande system. Det är idén om att kapitalismen, patriarkatet, white supremacy, heternormativitet, cisnormen, teokrati och andra system är sammankopplade och påverkar, stödjer och influerar varandra. Ordet kyriarki kan använder när du refererar till denna idé men vill slippa lista alla förtryckande system.

Kyriarchy” ser jag användas då och då på engelska, men aldrig på svenska. Jag undrar varför, eftersom det är ett awesome ord. Kanske har jag någon ordkunnig läsare som vet?

Exempel: Jag talar ofta om hur patriarkala, postkoloniala och kapitalistiska strukturer samverkar och påverkas av varandra. Då skulle jag kunna skriva kyriarki istället.


Bild av @dreadnallen på twitter.

- Intersektionalitet -
Intersektionalitet är idén att vi alla kan ha privilegier i vissa av dessa nämnda system (ovan) och samtidigt vara förtryckta i andra av dessa system. Eftersom alla system påverkar och influerar varandra korsas våra förtryck och privilegier. Detta innebär att vi alla upplever olika förtryck beroende på kombinationen av klass, etnicitet, funktionshinder, sexualitet, ålder, könsidentitet m.m.

Exempel: Jag kan säga att jag förtryckt i egenskap av kvinna och arbetare, men privilegierad i egenskap av cisperson och vit. Det är att använda intersektionalitetsbegreppet. De system jag refererar till är då patriarkatet, kapitalismen, cisnormen och etnicitet. Det är att använda kyrarkibegreppet.

Lästips: Den här uppsatsen tar upp båda begreppen ur ett anarkistiskt perspektiv.

Gillar ni att diskutera eller reda ut olika begrepp, i så fall: vilka fler?

7 kommentarer

  1. Fredrika · juli 21

    Jag skulle gärna se begreppet cultural appropriation utrett.

    • HEJ.BLEKK.se · juli 21

      Bra förslag!

  2. Saga · juli 21

    Men om du är priviligierad som vit är det väl snarare vithetsnormen du blir gynnad av, inte etnicitet? Snarare att du i egenskap av ”etnisk svensk” som du gynnas av att tillhöra den etniska majoriteten? Eller har jag missförstått saker?

    Jättebra inlägg, kyriarki är ett jättebra ord som borde bli mer etablerat i svenskan :)

  3. Rikard · juli 21

    Varför ordet kyriarki inte används mer: det är relativt nytt och har därför inte hunnit få fäste ordentligt, den engelska termen myntades år 1992.

    Håller med om att uttrycket är användbart så,precis som du gör via detta inlägg, hoppas jag att folk fortsätter sprida det :)

  4. Emma · juli 21

    Hej! Jag tänkte bara säga att jag verkligen uppskattar att du skriver om olika begrepp, då jag är 15 år och tycker att alla begrepp är lite förvirrande och nyligen har hittat feminismen, så det uppskattas verkligen!

  5. Hej! Vi har delat detta inlägg på Facebooksidan ”Feministiska bloggar”. http://www.facebook.com/feministiskabloggar
    Sidan är till för att sprida feministiska inlägg till fler. Hoppas ok! :)

  6. Niklas Olaison · juli 21

    Jag kan tänka mig flera anledningar till att ordet inte slagit an på svenska. Dels kommer det från teologin och det är en egen liten värld utan så mycket kopplingar till den breda feminismen, dels betyder det egentligen bara ”herravälde” så det är ett lite dumt ord (jag gillar inte onödiga nyord).
    Mer sakligt tänker jag att det är problematiskt att föra in alla former av förtryck under en hatt, även om det kan vara praktiskt ibland. Det är kanske en smaksak, och jag har själv funderat på att börja använda ordet mer (inspirerad av Elisabeth Schüssler Fiorenza som myntade det) utan att komma fram till någon definitiv slutsats.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s