IMG_5907 kopia

Vet du vad ”power posing” är?

IMG_5907 kopia

Amy Cuddy forskar om socialpsykologi, mer specifikt om icke-verbal kommunikation. Icke-verbal kommunikation är all typ av kommunikation där du inte pratar. Som exempelvis hur du går, står, sitter, gestikulerar och använder din kropp. I ett Ted Talk med Amy Cuddy delar hon, under 20 minuter, med sig av vad hennes forskning kommit fram till de senaste åren.

Cuddy upptäckte för ett tag sedan att hennes universitetselever använde olika kroppsspråk i klassrummet, att de tog olika mycket plats och betedde sig på olika sätt. Så långt inga nyheter, eller hur? Men Cuddy blev intresserad av huruvida din icke-verbala kommunikation kan förändra din hjärna – sättet du tänker och hur du känner dig.

Att det motsatta hållet stämmer, att din hjärna påverkar din icke-verbala kommunikation, är redan fastställt. Om du är ledsen har du ett annat kroppsspråk än om du precis vunnit VM i snabbast på tangentbordsskrivning-tävlingen som jag fortfarande väntar på ska hända.

Men kan du lura din hjärna att du är mer kraftfull, har mer makt och högre självkänsla genom hur du använder icke-verbal kommunikation? Cuddy, och några kollegor, gjorde en del experiment med försökspersoner, som självklart var ovetande om premisserna.

Så här gick det till: Ena hälften av personerna fick stå i, något Cuddy kom att kalla, ”high power poses” under 2 minuter. Andra hälften fick stå i ”low power poses” i 2 minuter.

Före och efter mättes tre variabler:
・Testosteronhalt. Testosteron styr din känsla av makt, dominans och kontroll. Ju högre testosteron, desto större känsla av makt.
・Kortisolhalt. Kortisol är ett stresshormon och påverkar hur väl du kan hantera stress. Ju lägre kortisolhalt, desto bättre stresshantering.
・Benägenhet att ta risker eller spela högt.

body-language-power-poses

Men vad är då en high power pose? En power pose är ungefär som… en snubbe på tunnelbanan. Brett och stort och mycket av allt, alfahanna-aktigt. Low power poses är att t.ex. korsa benen, ta sig på nacken, kura ihop sig, ta så lite plats som möjligt.

Cuddy påpekade att hon under åren sett tydliga skillnader mellan hur män och kvinnor rör sig, sitter, står och går. Det är ett socialt inlärt beteende och min personliga åsikt är att vi bör mötas någonstans på mitten.

Jag blev förvånad av resultatet av detta, mycket korta, experiment:
・Hos de som stått i high power poses i så lite som 2 minuter (!) hade testosteronhalten höjts. Kortisolhalten hade sänkts. Slutligen var de mer benägna att tro på sig själva, spela högt och ta risker.
・Hos de som gjort low power poses i 2 minuter hade testosteronhalten sänkts, kortisolhalten höjts och de ville inte vara med i några riskspel.

Anledningen till att jag kom in på det här var för att @springskor twittrade om män som breder ut sig på tunnelbanan och sa det viktigaste i allt det här, vilket även Cuddy kommit fram till: Hur du står, sitter och går påverkar det mesta i ditt liv. Det var också @springskor som tipsade om videon, tack!

Om power posing i 2 ynka minuter höjer ditt testosteron och sänker ditt kortisol – hur tror du då att en man som går klädd i kostym och som ägnar större delen av dagen åt power posing (både privat och på arbetsplatsen) känner sig? Den känner kontroll, makt och dominans såklart!

En sådan simpel (rent teoretiskt, inte i praktiken) sak som att ta mycket plats på tunnelbanan styr dina hormoner. Din kropp känner att du med självklarhet ska vara där, du känner dig kraftfull och i kontroll.

Cuddy underströk att – och jag passar på att göra detsamma – lösningen inte är att vi alla ska gå omkring som världens mest burdusa alfahannar och gorma runt.

Däremot ska du vara medveten på hur du sitter, när och varför. Testa att byta position. Inför stressfulla situationer som t.ex. en arbetsintervju rekommenderade Cuddy att du går in på toaletten och sträcker på dig lite. Lurar hjärnan att du är kraftfull. För den går på det: din självkänsla höjs och ditt stresshormon sänks. Jag tycker det är så himla häftigt!

En sak jag funderar på är hur den här forskningen enbart utgår från kroppar utan funktionsvariabler. Man tar för givet att alla KAN göra power poses. Men det finns många som inte kan det, rent fysiskt (om man t.ex. sitter i rullstol) eller mentalt (om man t.ex. är rädd för att bli attackerad).

Se gärna hela videon med Amy Cuddy här, och dela med dig av vad du tycker i kommentarsfältet.

18 kommentarer

  1. C · januari 14

    Använder power poses ofta i mitt jobb, sen 6 månader tillbaka då jag såg Amys klipp. Funkar asbra. Det mest intressanta tycker jag är delen i klippet då hon pratar om hur andra människor upplevt personer som gjort power poses innan en arbetsintervju eller vad det nu var. Att de upplevdes som glada, lugna, välformulerade. Som att de var mer sig själva. DET ger mig en känsla av makt för jag vet ju att jag rockar om jag bara får vara mig själv och slippa nervositeten. :)

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · januari 14

      Bra grej! :)

      Gilla

  2. BabyFratelli · januari 14

    Vad intressant! Jag tänker precis som du säger att tanken inte är att alla ska gå runt och vara power-iga douches hela tiden, utan att en mer kan se det som en möjlighet bara att VETA ATT DET KAN FINNAS en annan position. Som en kan använda som verktyg på ett ansvarsfullt sätt liksom. Också viktigt att tänka på att det är en position som inte alla har möjlighet till såklart. Skrev om en liknande grej i relation till selfies här: https://fratellibaby.wordpress.com/2014/12/17/med-grodperspektivet-som-vapen/

    Gilla

  3. Johanna Af Apel · januari 14

    Superintressant. Tänker ju på och använder mig mycket av den här kroppsmedvetenheten i mitt skådespeleri där det hela tiden handlar om att medvetandegöra vad en förmedlar genom sin kropp och därigenom kunna göra medvetna val. Men det är ju verkligen spännande att det har rent biologiska konsekvenser. Också en slap in the face på alla biologister som hävdar att biologi är något statiskt när den, vilket exempelvis denna forskning visar, i själva verket är högst rörlig och påverkbar. <3!!

    Gilla

  4. Frida · januari 14

    Bra, jag ska tänka på det här jag blir fotad

    Gilla

  5. Johanna · januari 14

    Kan inte detta förklara varför män har mer testosteron än kvinnor? Om vi kvinnor skulle socialiseras till samma kroppsspråk skulle det då vara någon stor skillnad på våra testosteronnivåer?

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · januari 14

      Är verkligen ingen expert på testosteron, men alla har testosteron i olika grader, som du säger. Så här står det på wikipedia (obs, transexkluderande språk):

      ”Testosteron är framför allt ett prohormon hos kvinnor, men det har också en aktiv roll som hormon. Hos menstruerande kvinnor är nivåerna som högst runt ägglossningen (dagarna 8-18) och som lägst precis innan menstruationen och strax efter. Fertila kvinnor har högre nivåer testosteron än kvinnor som passerat klimakteriet. Hos kvinnor ökar testosteron muskelmassa, ökar den sexuella aktiviteten och lusten, och ökar muskelstyrkan.”

      Håller med om att det vore intressant att veta mer om hur det vore om alla hade samma nivåer.

      Gilla

      • Odenetheus · januari 14

        Huvudförklaringen till varför män har mer testosteron än kvinnor är därför att den manliga kroppen (jag är stereotyp/biologifokuserad här) är designad för att skapa mycket mer testosteron. Könshormonet i fråga har också massa extra funktioner hos män, vilket är värt att minnas.

        Jag själv äter testosteronhämmande medicin (av olika orsaker) men är en cisman. Jag kan säga att om alla män tvingades göra det skulle världen vara en väsentligt mindre aggressiv och sexistisk plats, med nackdelen att alla män skulle sova 12-14 timmar per dygn och alltid frysa, samt generellt ganska apatiska. Skillnaderna för mig mellan de perioder när jag har medicinen och inte har den är väldigt stor, och beteendeskillnaderna också, främst i tankesättet.

        Gilla

      • HEJ.BLEKK.se · januari 14

        Intressant! Får man lov att fråga varför du äter hämmande medicin, har du för ”höga” halter? Måste läsa på känner jag! Vore intressant att veta hur testosteron styr t.ex. sexistiska tankegångar..

        Gilla

      • Odenetheus · januari 14

        Man skulle kunna säga att jag har för höga halter (har ett fullt normalt värde dock, egentligen), som gör att min sexdrift är på tok för stark, därför tar jag medicin som sänker den. Det har väldigt mycket biverkningar dock.

        Testosteron styr, i alla fall i mitt fall, nästan helt hur jag uppfattar omvärlden. Ser på folk väldigt mycket som sexobjekt och fokuserar väldigt mycket på det köttsliga när jag inte tar medicinen, och gör det i princip inte alls på medicinering. Enda undantaget är när jag väl faktiskt blir upphetsad, varpå det är precis på samma sätt som det alltid varit. Har pratat med nästan alla mina manliga vänner om detta, och de upplever att det är svårt att tänka så fort de blir upphetsade (inte för att på nåt sätt ursäkta det, men forskning visar bland annat att konsekvenstänk sätts ur spel vid upphetsning, liksom en rad andra funktioner, vilket jag tror är en bidragande anledning till våldtäkter. Det är helt enkelt inte samma person som oupphetsad aldrig skulle våldta nån, som faktiskt upphetsad våldtar. Hjärnan sätts ur spel, delvis. Det är naturligtvis olika starkt för olika personer). Om basnivå då för ickemedicinerade män är en högre grad av upphetsning eller mycket lättare till upphetsning, så är det nog delvis en förklaring till det utbredda sexistiska tankesättet.

        Har även ett par asexuella vänner (min ena pojkvän, exempelvis), varav några har låga testosteronhalter, och de uppvisar inga sexistiska beteenden alls.

        Gilla

  6. elise · januari 14

    kör alltid på detta och det har hjälpt mig ”lura” mig själv massor av gånger, ffa arbetsintervjuer.
    power-posear och power-GÅR (inte att confuse med power-walking haha) jämt. att jag känner mig asgrym ba’ på grund av kraftfulla steg och rak rygg liksom. so weird och som du säger, superintressant!

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · januari 14

      Ja! När jag går brukar jag försöka gå lite mer bredbent, ut med fötterna och benen långt isär. Det är skönt! :D

      Gilla

  7. Emmet · januari 14

    Detta var väldigt intressant! Brukar tänka på att sträcka på mig och inte låta (framför allt snubbar) ta all plats för att det känns bra, men hade ingen aning om att det faktiskt påverkar biologiska variabler som hormonnivåer. Så häftigt! Alla borde få veta detta!

    Gilla

  8. Charlotte · januari 14

    Hej! Det här har inte alls med power posing att göra alls. Ikväll så var vi, en grupp på 25 genusvetare, på sittning och sen klubb på Blekingska. Jag ville gå fram och säga att du är en av mina stora feministiska förebilder, men chansen gavs inte. Vilket fall så avslutades vår sista sittning perfekt med att du var där. Bättre avslut hade ingen kunnat önska! Tack för kvällen!

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · januari 14

      ÅH wow vad glad jag blir! Jag hade ingen aning om att det var just genusklassen som var där. Så kul! <3 Tack ska DU ha, för att du läser och allt!

      Gilla

  9. Amalia · januari 14

    Tycker om din blogg mer och mer för varje inlägg. Du är GRYM!

    Gilla

  10. Freja · januari 14

    Hej!
    Älskar din blogg! Tror ärligt talat den har förändrat mitt liv! Har fått en helt ny syn på världen och på mig själv, fattar inte ens hur jag kunde tro vissa saker förut.

    Jag ville bara nämna att jag läst forskning på att Power-Posing kan göra saker och ting VÄRRE för folk med dålig självkänsla/självförtroende. : As predicted, Dr. Briñol and his colleagues found that power posing increased self-confidence, but only among participants who already had positive self-thoughts. In contrast, power posing had exactly the opposite effect on people who had negative self-thoughts. In fact, it actually decreased their self-confidence as potential professionals. In other words, power posing backfired among half the participants.”
    - http://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/2013/11/21/the-dark-side-of-power-posing-cape-or-kryptonite/

    Gilla

  11. Mia · januari 14

    Va intressant. Jag har märkt att jag skiftar kroppsspråk väldigt mycket. Är sällan avslappnad. Är jag arg på någon eller en grupp höjer jag huvudet lite och har mer släpiga rörelser, ja väntar in med pauser osv, och effekten blir, som Freja nämt, att de osäkra blev osäkrare. Och tillomed skrämda. De gör ja tills ja inser vad ja pysslar med, och skäms, då byter jag genast kroppsspråk och famlar med ord och blick och sätter en hand för munnen, så att dom tänker att jag mår dåligt. Då slutar dom må dåligt och dom pratar med mig igen. När ja blir osäker åker händerna direkt upp på bakhuvudet. När ja pratar med killar har jag ett kroppsspråk, gamla tanter ett annat, spännande människor,ett tredje osv. jag försöker få bort detta beteende, gör de gör mig otroligt förvirrad varje gång ja kliver in i ett kroppspråk, valt efter situationen. Jag tror de inte att leka med sig själv och andra på de sättet är så sunt. Inte för mig iaf. Och de som drabbas.

    Gilla

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s