EDAW dag 1: Om ätstörningar

Första dagen på EDAW länkar jag till både grundläggande och mer djuplodande artiklar, dokumentärer och radioprogram om ätstörningar. Vad är en ätstörning? Vilka fördomar och myter finns det om ätstörningar?

Inledningsvis vill jag rikta mig till dig som anar att du lider av en ätstörning. Personligen var jag väldigt säker på att jag hade en ätstörning när jag var ätstörd, det var uppenbart för mig att vad jag gjorde var något stört och inte hörde till ett ”vanligt” beteende. Men jag tyckte ändå att det kändes värdefullt att läsa varför en ätstörning är en ätstörning, det fick mig att prata och tillslut få professionell hjälp. Frisk & Fri har en punktlista med typiska beteenden för någon med en ätstörning, Ungdomsmottagningen har en liknande punktlista.

Som anhörig kan du använda listorna om du är osäker på om din vän eller ditt barn har en ätstörning. Huffington Post (engelska) publicerade nyligen en artikel riktad till föräldrar som är oroliga för att deras barn lider av ätstörning och hur du kan ta upp detta i ett samtal. I den här artikeln (engelska) förklarar man närmre vad man kan och vad man inte ska säga till någon som har en ätstörning.

Om vi tar ett steg tillbaka kan det vara intressant att läsa om vad ätstörningar egentligen är och inte är och vilka olika typer det finns. Media fokuserar ofta på anorexi men det finns andra typer av ätstörningar som är vanliga. Problemet är att de kan vara mer osynliga för omvärlden, t.ex. om man inte är underviktig. En sådan ätstörning är ortorexi, som vi kommer prata mer om senare i veckan, där man fokuserar främst på träning och ”hälsosam eller ren mat”. En annan är bulimi, som ofta går omgivningen förbi, där den med ätstörningar hetsäter och kräks. Läs på Tjejjouren om olika typer av ätstörningar.

Det finns många myter om vad anorexia är, leg. sjuksköterskan Elise skrev om detta i ett gästblogginlägg som blivit väldigt uppskattat och delat. Jag tycker att det här inlägget är en måste-läsning idag eftersom det ger en bättre bild av vad anorexi är, än många av de tidigare artiklarna som alltid har väldigt generaliserade och förenklade förklaringar.

Om du är mer intresserad av olika typer av ätstörningar finns det många och mer djupgående artiklar om detta. På Wikipedias engelska version finns längre texter om anorexi, bulimi, hetsätststörning, UNS och ortorexi.

Sveriges Radio sände nyligen ett 90-minutersavsnitt i Karlavagnen om varför så många är ätstörda. SVT sände ett 45-minuters soffsamtal om ätstörningar, om du föredrar både bild och ljud.

Slutligen vill jag tipsa om Lauren Greenfields dokumentär Thin från 2006 (den finns på ”internet”), där hon följer några kvinnor på en ätstörningsklinik. Jag vill varna för extremt starka och känsliga scener. Jag tyckte att den var jobbig att se, men den gav en intressant och nyanserad bild av sjukdomen. Den poängterade även vilken farlig sjukdom det är – anorexi är en av de mest dödliga psykiska sjukdomarna.

Jag hoppas att du hittat något att läsa, lyssna eller titta på bland dagens tips. Du är välkommen att kommentera, tipsa, länka och diskutera! Imorgon är temat ”olika erfarenheter”, där vi kommer diskutera att det alltid är unga, vita tjejer som representera den med ätstörningar, och att det är en sjukdom som kan drabba alla oavsett kön, ålder, etnicitet eller klass.

15 kommentarer

  1. elise · februari 23

    <3 <3 <3

    Gilla

  2. Madson · februari 23

    Superbra. Älskar att du tar upp det här.

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Tack! :)

      Gilla

  3. Josefine · februari 23

    Tack för att du pratar om det här!

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Och tack för att du läser!

      Gilla

  4. pangsippan · februari 23

    Tack för ett väldigt viktigt inlägg! Jag älskar din bloggs feministiska prägel och jag blir alltid så inspirerad av det du skriver ;) En grej som jag tänkt på och gärna skulle vilja belysa ännu mer är varför tjejers trosor är så irriterandes-små! Kalsonger sträcker sig långt ner på benen medans trosor ofta slinker in i rumpan så att en hela tiden måste gå och rätta till dem! Känns som något många som använder sig av trosor kan känna igen sig i….
    Jag skrev själv ett inlägg som heter ”Livet är för långt för att gå omkring i osköna trosor” https://pangsippan.wordpress.com/2015/02/10/livet-ar-for-langt-for-att-ga-omkring-i-oskona-trosor/. Om du skulle ha tid och intresse hade det varit väldigt kul om du skulle vilja spinna vidare på tråden här på Hej Blekk ;) Hoppas du får en bra dag! Kram

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Tack ska du ha! Ska kolla in. :)

      Gilla

  5. Hanna · februari 23

    Bra att du tar upp ämnet.

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Tack!

      Gilla

  6. - · februari 23

    Jag tycker det är jätteskönt att sånt här tas upp. Jag själv har nyligen sökt mig till ätstörningsenheten inom BUP och lär få en utredning, men det tog mig jättelång tid att våga, just eftersom jag inte ”ser ätstörd ut”. Jag vet ju att man ofta inte ser ätstörningar på det sättet, men det hindrade mig ändå länge. Alla dessa tankar om att jag var för tjock för att ha en ätstörning och att ingen skulle ta mig seriöst. Hade hela tiden känslan av att jag ljög när jag pratade om det. Jag vet att 70 % av de som diagnostiserats på ätstörningsenheten i min stad har ätstörning utan närmare specifikation, därför är det så himla konstigt att jag inte lärt mig något om det förutom från andra personer med ätstörningar. Har aldrig lärt mig något om det i skolan, typ, ever. Vet inte, det är bra att det tas upp. Myter och sånt är så sjukt viktigt att prata om.

    Gilla

    • Elise · februari 23

      heja dig för att vågade söka!! och ja, så himla viktigt att belysa att de flesta med ätstörningar inte ser döende ut, att förstå att en ätstörd kropp och hjärna mår skit ändå!
      prevalensen av anorexi bland unga kvinnor är inte mer än 0,2-0,4%. enbart 6% av ätstörda har anorexi. ändå tror vi att det är vanlig form av ätstörning; den diagnostiseras ju till exempel hejvilt i skvallertidningar så fort någon gått ner i vikt/är underviktig. jag hoppas personligen på en framtid där vi dels börjar prata om andra former av ätstörningar men även en där vi pratar om anorexi som vad det är - en ovanlig sjukdom och INTE synonymt med ”mager”.

      Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Bra att du har sökt! Hoppas du får den hjälp du behöver. Jag håller med om att det behövs läras ut i skolan, jag tycker man borde ha ämnen som ”kroppsideal, självkänsla, ätande, kontroll” och liknande i mellanstadiet redan. Kram!

      Gilla

  7. Malin · februari 23

    Jag har själv aldrig haft någon ätstörning och har väl egentligen aldrig känt någon som haft det, tror jag iaf. Men det är ett viktigt ämne och jag ville bara säga att jag lärde mig väldigt mycket av det här inlägget! Tack!

    Gilla

    • HEJ.BLEKK.se · februari 23

      Tack för att du läser!

      Gilla

  8. Ping: söndagstipsen | ett ritstift i din rumpa

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s