Jag är med i en amerikansk vegangrupp på facebook, och där utspelade sig häromdagen världens bästa omvända kommentarsfält. Det var en kille som la ut en bild sin wrap (och sig själv) och överöstes därefter av de bästa kommentarerna i kvinnominne. Så här såg det ut:
Och så fortsatte det i en ca 80 kommentarer till.. Det här är en rolig utgångspunkt i vad sexism är, huruvida omvänd sexism finns, vilket klimat vi vill ha och varför. Jag har tidigare skrivit en text om omvänd sexism, och parafraserar där Aamer Rahmars ståupptal om omvänd rasism.
Generellt är de flesta feminister överens om att omvänd sexism (eller rasism) inte kan existera, eftersom det handlar om makt. Den ena gruppen, i detta fallet män, har makt och råkar därför inte illa ut pga. sexism eller objektifiering. Även Jean Kilbourne är inne på detta spår i sin föreläsningsfilm ”Killing us softly” och menar att det inte finns några konsekvenser för män som objektifieras i t.ex. underklädesreklam – medan det finns konsekvenser för kvinnor: våldtäktskultur, våldtäkter, trakasserier, misogyni, våld i hemmet, misshandel, mord m.m.
”Det finns inget som kan kallas ‘omvänd rasism’ eller ‘omvänd sexism’ (eller omvänt förtryck av något slag). Kvinnor kan vara precis lika fördomsfulla som män, men kvinnor kan inte vara precis lika sexistiska som män eftersom kvinnor inte innehar politisk, ekonomisk eller institutionell makt”. - Bildkälla
Sedan finns det olika uppfattningar om vilket klimat vi vill ha, om vi nu fick drömma om en utopisk värld. Om jag hårdrar alternativen som brukar diskuteras vill man 1) antingen ta bort all sexualisering och allt som har med det att göra, 2) eller så har man ingenting emot sexualisering i sig så länge ingen kommer till skada.
Jag lutar åt det sistnämnda, just för att jag inte tycker att vi lever i ett översexualiserat samhälle överhuvudtaget. Tvärtom tycker jag det finns alldeles för mycket moraliska hållhakar, i synnerhet vad gäller kvinnors sexualitet, och hur människor förväntas interagera med varandra. Det finns fortfarande en norm kring sexualitet, vad som anses moraliskt försvarbart eller ”korrekt” vad gäller sex, sexpartners, fetischer, monogami/polygami, äktenskap m.m.
Så nej, jag tycker inte vi har ett översexualiserat samhälle, däremot tycker jag att vi lever i ett överobjektifierande samhälle – fast bara vad gäller kvinnor. Problemet med objektifiering är att en människa reduceras till objekt, en sak. Det är direkt avhumaniserande och öppnar upp för våldsbrott gentemot personen. Detta talar Jean Kilbourne om, se gärna föreläsningsfilmen.
I ett utopiskt samhälle utan makthierarkier (t.ex. mellan könen) så hade ovan kommentarer varit roliga oavsett vem de var riktade till – kvinna eller man. Problemet idag är att sådana här kommentarer generellt riktas mot kvinnor, vilket blir objektifierande och förtryckande.
När de, i fåtal fall, riktas mot män blir de snarare ett gulligt inslag – men inga maktpositioner har förskjutits. Män råkar inte illa ut när de mottar kommentarer om sitt utseende, precis lika lite som det är ett utbrett samhällsproblem med kvinnor som catcallar män på gatan. Vegankillen kunde fortsätta äta sin Tesco-wrap och skratta gott åt alla kåta kommentarer.
Nå, hur såg hans bild ut? Nu VÄRNAR jag om hans integritet, men den såg ungefär ut så här:
Vad är dina tankar om objektifiering, sexualisering, omvänd sexism? Vad tycker du är rätt eller fel? Vad hade du velat ha för klimat i ett utopiskt samhälle? Hade sådana här kommentarer någonsin varit okej?
Jag tänker såhär: problemet är inte kommentarerna som sådana - problemet är att bakom kommentarerna ligger ett maktutövande. När en man catcallar en kvinna finns det förväntningar hos honom. Förväntningar på reaktion, förväntningar på bekräftelse, förväntningar på tacksamhet. När/om reaktionen uteblir tror mannen att han har rätt att bli arg/kränkt istället för att acceptera att det var ovälkommet. Många försvarar sig med att de ”ville bara vara snälla” eller att ”det var ju en komplimang” (läs: ”du borde uppskatta mitt uppmärksammande av ditt utseende”). Men komplimanger blir ett maktutövande om den som ger komplimangen förväntar sig att få något tillbaka. Jag önskar att det fanns utrymme att ge komplimanger och få komplimanger utan att behöva känna att man hamnar i skuld hos den som gav komplimangen.
GillaLiked by 2 people
Håller med!
GillaGilla
+1 på detta! Exakt såhär går min tankebana också kring detta.
GillaLiked by 1 person
Vill inte låta negativ eller så, men jag tror du har missat en censur (eller vad heter det? ett namn?). Ber om ursäkt om jag har fel!
GillaGilla
Stämmer, ändrade. :)
GillaGilla
Makt är inte binärt. Olika människor har olika mängd makt i olika strukturer. I vissa maktstrukturer är det lättare för män att få makt, i andra är det lättare för kvinnor att få makt.
Vad som då i denna blogg kallas ”omvänd sexism” (för mig är det bara ”sexism” oavsett åt vilket håll det riktar sig) är något som existerar, för den rangordning vi har är på individnivå är starkare än den på könsnivå. T ex, en kvinnlig chef som utsätter en manlig anställd för sexuella trakasserier är lika sexistisk som en manlig chef som utsätter en kvinnlig anställd.
Huruvida mannen skrattade gott åt alla kåta kommentarer, fick bättre självförtroende av uppmärksamheten, eller tog illa upp, har jag ingen aning om. Jag vet inte heller hur hans liv i övrigt ser ut - t ex, om han oftare får kommentarer om sitt utseende än en genomsnittlig kvinna. Poängen är återigen att se till individen snarare än könet.
Jag tror också att kommentarerna verkar normerande på så sätt att har en person någon gång fällt dem, har denne svårare att säga ifrån om den själv eller någon annan blir drabbad av dem på ett sätt hen inte tycker om.
Men man kan också se det från andra sidan: det är inte så lätt att alltid låta bli att vara sexistisk - ibland kan man dras med i ”drevet”, oavsett könstillhörighet. Med den insikten kanske man har lättare för att inte ta illa upp när man själv blir utsatt för ett sådant drev, eller vad tror ni?
GillaGilla
Håller med, och har aldrig påstått att det är binärt. Denna texten förenklar fenomenet, men självklart finns det en intersektionellt struktur. Jag tror inte det är lättare att sluta ta illa upp, bara för att man vet att det är ”svårt” att inte vara sexistisk. Hm, däremot tror jag generellt att sexistiska skämt ökar den faktiska sexismen, vilket också är bevisat i studier. Svår fråga, men jag tror egentligen inte att kommentarerna är bra någon gång (som samhället ser ut nu).
GillaGilla
Personligen så hade jag nog (som man) känt mig illa till mods om en bunt kvinnor hade objektifierat mig på det sättet som anges i artikeln. Om jag hade uppmärksammat detta hade de kunnat svara mig att jag inte blev objektifierad i och med att de är kvinnor och därmed saknar makt. Nog hade maktförhållandet kunnat sägas vara förskjutet då.
Eller kanske inte?
Är det verkligen bara män som kan objektifiera? Eller bör vi kanske göra en åtskillnad på vad agenter gör och vad vi menar med struktur? Vi kanske istället borde prata om formerna för förtryck och inte hänga upp oss så mycket på vem som gör det. Jackie Arklöv (om någon minns honom) lär ha sagt att ”rasism handlar inte om hudfärg”, som svar på hur han som svart kunde vara både uttalat rasist och nazist, men han har kanske en poäng. Vi kanske till och med ska anta att det är aningen fördomsfullt att anta att det är endast ett visst genus eller etnicitet som kan förtrycka på det här sättet. Vad jag menar är att det är den vita manliga normen som förtrycker och anledningen till varför kvinnorna inte förskjuter könsmaktsordningen är för att de upprätthåller ”grammatiken” för normen. Det är bara agenterna som har bytts ut, men inget har egentligen förändrats i den övergripande könsmaktordningen. Av den anledningen är jag även skeptisk till kampanjer för fler kvinnor i bolagsstyrelser. Jag ser inte att problemet består i att individer av ett visst genus sitter i positionen, utan att individer verkar utifrån ett visst urval av normer som är förtryckande. Man kan byta ut på individerna och ändå bibehålla samma form av förtryck oavsett deras kön. Jag hoppas inte att det är den typen av jämlikhet vi eftersträvar.
GillaGilla
Jag hade tyckt det skulle kännas bättre om personer (av båda kön) uppskattade främst, och uttryckte sig positivt om andra kvalitéer en person kan ha än dennes utseende/status
GillaGilla
wow vad snygg han är!!!Mmmmm
GillaGilla
Hej Mikaela!
Skulle du kunna skriva lite om ”barnmorsk-kd-abort-frågan”?
GillaGilla
Hej! Skulle inte du kunna skriva ett inlägg och utveckla det här med omvänd rasism lite och hur du tänker kring det? (om det kan existera etc)
Har funderat mycket på det i dagarna efter att ha stött på tröttsamma kommentarer om ”får man inte säga vitlök eller finska pinnar heller då!?” i den ständiga chokladboll-debatten. Skulle vara kul att läsa din syn på det hela :)
GillaGilla