Därför är Beyonce och Lady Gaga bra förebilder


Beyonce var nyligen med i ett nummer av amerikanska herrmagasinet GQ och sa följande:

”You know, equality is a myth, and for some reason, everyone accepts the fact that women don’t make as much money as men do. I don’t understand that. Why do we have to take a backseat? I truly believe that women should be financially independent from their men. And let’s face it, money gives men the power to run the show. It gives men the power to define value. They define what’s sexy. And men define what’s feminine. It’s ridiculous.”

En fantastisk sak av henne att säga. Det ironiska var att Bey i detta reportage poserade lättklädd inför kameran. Men vet ni vad? Det gör henne inte till mindre feminist, eller en sämre förebild. På många sätt spelar Beyonce och Lady Gaga, som gjort låten ”Telephone” tillsammans, på samma feministiska spelplan. De är 2000-talets Spice Girls och Girl Power. Varför?

1. Kontroll
Det är skillnad på lättklädd och lättklädd. Det är skillnad på dans och dans. Det är skillnad på male gaze och inte male gaze. Det är skillnad på att välja själv, vara i kontroll och bestämma över sin egen kropp och att inte göra det. Det är skillnad på framställningen av kvinnor i, tja varför inte klassikern ”In Da Club” med 50 cent, och den i Lady Gaga, Beyonce, Rihanna, Azealia Banks, Nicki Minaj, M.I.A. och Robyns videos.

Det är inte fel per se att vara sexuell, lättklädd och att dansa, tvärtom, men det är fel när man gör det av fel anledning: för att behaga de man enligt samhällsstrukturer tror måste behagas. Beyonce och Gaga är två kvinnor i kontroll, som är självständiga och som bestämmer över sitt eget artisteri och sin scenpersona.

2. Aktivism
Beyonce har stöttat en rad välgörenhetsprojekt, startat egna Survivor Foundation som hjälper utsatta familjer samt startat en skola som hjälper kvinnor som är utsatta för våld i hemmet. Hon grundade 10-kvinnabandet ”The Sugar Mamas” för unga tjejer ska få fler förebilder. Beyonce har gjort låtar som ”Survivor” (med Destiny’s Child), ”Who Run The World (Girls)” och ”Telephone” (videon ovan) tillsammans med Lady Gaga.

Lady Gaga i sin tur har gjort låtar som ”Born This Way” med texten ”No matter gay, straight or bi, lesbian, transgendered life, I’m on the right track, baby, I was born to survive. No matter black, white or beige, chola or orient made, I’m on the right track, baby, I was born to be brave.” Gaga kämpar mot HIV/aids, hon har startat Born This Way Foundation som jobbar med självförtroende, välmående, antimobbning och karriärutveckling hos barn och hon står bakom och hjälper LGBT communityn och är själv öppet bisexuell.

Beyonce-elue-femme-la-plus-sexy-du-21e-siecle-par-GQlady-gaga-terry-richardson-artpop-movie-04
Foton av Terry Richardson.

3. Systerskap
Och det viktigaste av allt: Systerskapet – att vi hjälper, stöttar och peppar varandra. Vem är jag att säga vad dessa kvinnor gjort mindre bra eller fel genom åren, när de är under medias granskning varje vaken sekund. Att motsäga sig själv är mänskligt, jag gör det varje dag, med den stora skillnaden att jag slipper granskas och hängas ut i media. Visst, Bey och Gaga låter sig fotas av Terry Richardson, a.k.a. biggest douche alive, men kan jag anklaga dem? Nej. Även Dunham, Rihanna och Sevigny har blivit fotade av Richardson. Om vi ska skylla på någon, så ska vi skylla på Richardson och samhällsstrukturer.

Jag tycker att Tavi Gevinson sammanfattade det bra i sitt TEDxTeen Talk (videon nedan), och jag översätter fritt: ”Frågan om vad som är en stark kvinnlig karaktär är ofta problematiskt. Dessa karaktärer är inte sällan helt platta. Kvinnor i verkliga livet är inte platta, utan mångfacetterade och komplexa – inte för att kvinnor är galna utan för att människor är galna och kvinnor råkar vara människor. [...] Men tjejer tror då att för att vara en feminist måste man leva upp till en helt konsekvent övertygelse, aldrig vara osäker, ha svar på allting.”


Tavi Gevinson i TEDxTeen.

Eller som Mirza skrev i The Independent: ”Beyonce motsäger sig själv för att hon är en kvinna, på en resa, som lever i ett system skapat för att få kvinnor att känna att de inte kan ifrågasätta, att de måste vara antingen eller, antingen madonna eller hora.”

Beyonce och Lady Gaga, och många andra kvinnliga artister med dem, har en överväldigande majoritet av tjejer i sin fankrets. Gaga själv kallar sina fans för Little Monsters, vilket hon också låtit tatuera på den arm hon håller micken i, som en dedikation. De båda tackar och peppar sina fans. När jag tänker på Beyonce och Lady Gaga kan jag bara tacka dem tillbaka för att de höjer självförtroendet hos många unga tjejer och ger dem en stark, självsäker och självständig, gemensam plattform.

Who run the world – girls.

20 reaktioner på ”Därför är Beyonce och Lady Gaga bra förebilder

  1. [...] Föregående / Nästa » By BLEKK.se / 4 februari, 2013 / musik / Lämna en [...]

  2. Så jävla bra. Så rätt!

  3. hanna - happy happy fatgirl

    Beyoncé har ju dock även gjort problematiska låtar, som t ex Nasty Girl (Destiny’s Child tiden)
    Nasty put some clothes on, I told ya
    Don’t walk out your house without your clothes on,
    I told ya Girl what you thinkin’ bout lookin’ that to’ down,
    I told ya These men don’t want no hot female that’s
    Been around the block female, you nasty girl
    (http://www.metrolyrics.com/nasty-girl-lyrics-destinys-child.html)

    Ba hej slut-shaming! Tycker att Beyoncé verkar sjukt vettig, men det finns ju problematiska saker vilket inte gör henne till en sämre förebild, men som bör nämnas liksom. Den här youtube-videon tar upp ”Who Run The World (Girls)” och problematiserar den bra http://www.youtube.com/watch?v=p72UqyVPj54

    I Gagas fall är jag partisk eftersom jag dyrkar kvinnan, men det finns särskilt problematik där också. Inte på temat problematik, men en fantastiskt bra text om Gaga och the male gaze är denna: http://blog.twowholecakes.com/2010/06/madonna-lady-gaga-and-breaking-the-male-gaze-a-close-reading-of-alejandro/

    Nu låter det ju som att jag inte håller med dig alls, men det gör jag, ville bara typ eh problematisera. Inget av det jag tar upp om Beyoncé gör ju henne mindre awesome eller till en sämre förebild. Bara mänsklig.

    • Jag håller med dig också. I denna text valde jag att fokusera på att de faktiskt gör väldigt bra saker och att vi borde lägga fokus på det, istället för att kritisera deras snedsteg. Jag nämner också att de är motsägelsefulla eftersom de lever i ett system som skapats av män, något som gör deras tillvaro svårare. Jag ska kolla på videon och läsa texten du tipsade om! Tack!

  4. BÄÄÄÄÄSTTT!!!!!

  5. Tavi, vilken brud! Tänk om man själv hade vart så skärpt i tonåren. Härlig inspiration!

  6. Tack Blekk för underbar pepp och kärlek till systerskapet!

  7. Så jävla girlpower. Håller med dig i allt.

  8. Gött tjejer! kan inte vara med i systerskapet men jag tycker allt är bra sagt i artikeln :) speciellt det där med ensidigheten i den kvinnliga karaktären i popkulturens ”förebilder”, samtidigt som det finns något slags generellt snack om att kvinnor är så svåra, känslomässigt komplexa osv. Den paradoxen måste vara svår att hantera i t.ex. tonåren (men även i andra åldrar), och bidrar säkert till diverse hangups och osäkerheter. Det måste bekämpas, tjejer måste få bli fria i sitt eget identitetsskapande.

    Intressant läsning helt enkelt! Kram

    • Håller med dig. Jag har själv tänkt så ibland att jag måste vara helt enkelspårig och säker i alla frågor. Men ingen är det, ingen kan vara det.

      Tack för att du läser och besöker! <3

  9. Håller delvis med, fast jag har svårt för att tycka att varken unga kvinnor eller män ska se upp till kapitalismens avatarer, för samtidigt tjänar både Beyonce och Lady gaga på den ekonomiska struktur som sexualiserar våra kroppar, får oss att sälja våra kroppar, får barn (oftast tjejer) att arbeta i fruktansvärda arbetsförhållanden. Detta är den liberala kapitalismens största dubbelsidighet - den framställs som progressiv och tar över tidigare antagonismer för att skapa nya marknands-rum, t ex HTBQ rörelsen eller kvinnorörelserna, arbetarrörelserna etc.

    jag nöjer mig inte med att ansiktet utåt är jämställt, jag vill att alla fragment i samhället är jämställt.

    • Förstår vad du menar.. Intressant kommentar. Tycker själv det är svårt, är ”denna” typen av feminism verkligen bra? Kanske inte ultimat, men om man tänker på vilket samhälle vi nu har och försöker förhålla oss till det, så är Bey och Gaga bra förebilder. Sedan hade jag såklart gärna sett ett helt annat system (än kapitalism, konsumism) och en annan samhällsstruktur (än patriarkat).

      Tack för att du läser! <3

  10. Glömde att tacka för en väldigt bra blogg!

  11. Jag håller med det mesta av detaljerna vad gäller just dom här artisterna självständighet och progressiva inställning till många saker. Men hur mycket man än försöker vinkla om lättkläddhet så faller det in i ett mönster där kvinnliga megastjärnor nästan per definition måste klä av sig eller förkroppsliga sig medan manliga megastjärnor inte behöver det. Då

    Det är inte svårare än att kolla på listor över vilka artister som säljer bäst eller tjänar mest.

    http://www.forbes.com/sites/zackomalleygreenburg/2012/11/28/the-worlds-highest-paid-musicians-2012/
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_music_artists

    Det är ju rätt tydligt när man jämför ungefär likvärdiga artister i fråga om försäljning och inkomster:

    Madonna - Led Zeppelin
    Elton John - Mariah Carey
    Britney Spears - Metallica
    P Diddy - Katy Perry
    Beyoncé - Kenny Chesney (för européer nästan okänd countrysångare)

    Ska du bli stor kvinnlig artist så ska du bjussa på minst lika mycket kropp som musik. Den Manliga Blicken omintetgörs inte av att man är lättklädd av ”rätt anledning”. Det är fortfarande ett förkroppsligande som är direkt kopplat till könsroller.

  12. […] Jag älskar Beyonce och tycker att hon är fantastisk. Jag tycker att Beyonce är en bra förebild, vilket jag skrivit om tidigare. Jag, tillsammans med många andra, växte upp med Destiny’s Child och har nu köpt biljetter till […]

  13. […] kan ni läsa mer om varför jag tycker att Beyonce är en bra förebild: hej.blekk.se/2013/02/05/darfor-ar-beyonce-och-lady-gaga-bra-forebilder Nyheter24 gjorde en kort intervju med mig angående […]

Kommentera här. Läs gärna min kommentarspolicy om du är osäker på vad som är okej i en feministisk frizon.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s