Senaste veckorna har det varit ett himla liv om sex och porr på våra nyhetssajter. Vi har fått läsa en ”porrserie” på DN, där de flesta artiklarna har stämplat unga killar som så kallat ”porrimpotenta”. Vi har också fått ta del av massa statistik om svenskarnas sexvanor och twittrat under hashtaggen #sverigeligger. Det enda jag har känt har varit: Hur enformiga är de?! Måste de hela tiden prata om hur ofta svenskar har sex? Och vad för slags porr har de sett egentligen?
När ska vi komma förbi spärren av att porrfilm per se är skadligt och dåligt för oss? Har vi inte kommit längre än så, så att vi nu kan diskutera porr på ett mer nyanserat sätt och då gärna utifrån faktorer som makt, ekonomi och kön. Givetvis är det sunt att ifrågasätta porrindustrins metoder, något jag själv gör och starkt motsätter mig. Det om något hade varit intressant att diskutera. Men det är inte det artiklarna har handlat om. Artiklarna har handlat om själva innehållet i porrfilmer, hur det ”skadar” killar, och indirekt skadar deras flickvänner/fruar, genom att göra dem ”porrimpotenta”.
Perspektivet har enbart utgått ifrån heterosex, samt tabubelagt allt som inte är ”viktorianskt” sex. Artikelserien utgick nästan uteslutande från ett manligt perspektiv, där män skuldbelades som ”besatta av porr”, medan kvinnorna framställdes som offer. En enda artikel utgick från tjejers perspektiv, men den inledde med att förklara att tjejer inte är den som tittar utan den som lider av porridealen. Trots uteslutandet av tjejers porrkonsumtion i serien, så tittar faktiskt 30 % av alla tjejer i åldern 18 till 24 år på porr.
Att bara använda ord som ”porrskadat” eller ”porrimpotens” är skadligt i sig. Porrskada säger till oss att allt som är porr skadar, och att allt slags sex vi ser i porr är skadligt. Men framförallt säger det att det existerar något sådant som ”normalt” sex. Normalt sex innefattar alltså inte fler än två personer, gärna då heteropar, i fler än typ max 2 viktorianska ställningar av typen ”normala”. Allt utöver det stämplas som aningen ”porrskadat” och på andra sidan skalan av ”normalt”. Det finns massor av porr – bögporr, lesbisk porr, feministisk porr, hentai, amatörporr, massa annan porr än västerländsk heteroporr som produceras i en industri för män. Är man en av Sveriges största tidningar tycker jag man har skyldighet att researcha lite bättre, och inkludera fler personer i sin porrserie än straighta, vita män.
I senaste avsnittet av tv3-programmet ”69 saker du vill veta om sex” var det en kille i killpanelen som etiketterade sig själv som porrskadad eftersom han gillade att göra en viss sak sexuellt. ”Ja, men där är jag ju porrskadad”, menade han. Har det aldrig slagit oss att vad vi tycker om att göra när vi har sex existerade innan samtida västerländsk porr porträtterade det på film? Kanske gillar vi att göra så, inte på grund av porrens påverkan, utan för att det är sexuellt njutbart?
Scen från A History of Violence.
Sedan finns det såklart saker vi ser från populärkultur och porrindustrin och sedan anammar i vårt egna sexliv. För att ta rollspel som exempel. Innan High School-filmer blev populära var inte cheerleaderdräkten sexualiserad, idag är den en vanlig kostym i porrfilm såväl som i folks sexfantasier. I artikeln Porrideal skadar tjejers hälsa gör författarna ett par bra poänger, bl.a. den om att ”porridealen har gjort att kvinnor själva tänder på att vara objekt”. I diskussioner om makt, dominans, rollspel och sex möter en ofta kommentarer som ”Jag vill det här, jag tänder på det här”, när det kan vara sexuella strukturer i porr och populärkultur som mer eller mindre skapat personens sexuella identitet, t.ex. att tända på att vara ett objekt.
Vad gäller människors privata sexliv spelar det ingen roll över huvud taget om vad dessa har för sex, så länge respekt och vilja finns. Däremot i porr är det givetvis så att industrins enformiga porträttering av till exempel kvinnor är något att se över. Det är därför det är så viktigt att vara medveten om eventuella bakomliggande strukturer, eftersom man då kan ta ställning till vad och varför man knullar som man gör, eller varför man inte gillar att ha sex på ett visst sätt. Det är okej att njuta av att vara utklädd till cheerleader, och att ens partner njuter av det också, men ha god självinsikt och förstå när det är du själv som styrt valet, och när det kan vara andra.
En annan sak som diskuterats utöver just porr, har varit sexlust och sexvanor generellt. Där har faktorer som stress, jobb, pengar, biologi/könsskillnader, återigen porr och annat fått förklara det minskade antalet genomförda samlag hos Sveriges befolkning. Jag tycker den här diskussionen går att se ur ett genusperspektiv där förväntningar får stå i fokus. Frågeställningen ”Varför har du ingen sexlust just nu?” kan förklaras utifrån ett genusperspektiv och med kulturell påverkan utifrån, vad vi förväntas känna och inte känna utifrån vårt givna kön och det trånga ramverk det tillhör. Stereotypa könsroller påverkar både män och kvinnor i deras liv generellt, och i synnerhet en sådan sak som vad för förväntningar båda har på sex.
Slutligen vill jag också ta upp den bristfälliga svenska sexualundervisningen. Min första sexualundervisning, som 12-åring, inkluderade en filmvisning av Dirty Dancing. Den skulle representera vår första inblick i sex. Min kommande sexualundervisning på högstadiet innehöll främst prat om mens, att bli en vuxen kvinna, att klä på en kondom, att skydda sig mot graviditet och att inte säga ja till en kille mot sin vilja. Jag är inte helt hundra på vad den manliga delen av min högstadieklass pratade om, eftersom det hela upplevdes som genant och tabubelagt för mig som tjej, men jag tror det inkluderade onani, kondomer och möjligtvis en porrdiskussion.
Varför fick inte min sexualundervisning innehålla bejakande av sexualitet, onani, lust och njutning? Och varför fick inte killarnas motsvarighet innehålla detsamma, och information om det kvinnliga könsorganet, information som nästan är helt utesluten i all typ av sexualundervisning?
Jag önskar att porrdebatten nyanseras, att sexualundervisningen nyanseras och att folk slutar prata om vad andra människor har för typ av sexvanor, eftersom det inte rör någon annan än dem.
Herre jävlar vad du är bra. Kände hur mitt hjärta började klappa någonstans där pga så himla sant! Viktigt viktigt VIKTIGT!
Stör mig själv något oerhört på att diskussioner om porr nästan uteslutande handlar om killars konsumtion. Bara genom att diskutera ämnet från det perspektivet bejakar vi bilden av att en kvinna inte har en lika utvecklad sexualitet som män. Och precis som du säger finns det så mycket olika slags porr. Man kan inte bara anta att all porr är skadlig på ett visst sätt.
Tack för bra text! Men det här med självinsikt och att särskilja vad som är vad ”jag” känner och vad som kommer utifrån, hur ska man någonsin kunna lyckas med det? Är väl rätt så omöjligt att spåra någon slags ren, förkulturell sexualitet som bara är ”min”?
Tack. Förstår vad du menar. Det jag menar är helt enkelt att allt är okej, och om man vill kan man fundera på varför man gillar eller ogillar något. Givetvis svårt att renodla källa, men går att reflektera över.
bra inlägg! att säga att porr *i sig* är dåligt är i princip att antyda att sex är dåligt. sen är det ju en annan sak att t.ex. kritisera porrindustrin, ideal, representation osv.
jag håller däremot inte med om att vissa (kvinnor) skulle tända på att vara objekt.
tycker att det här inlägget förklarar det bra: http://www.arsinoe.se/obejktifiering/
[…] ska utvecklas och expandera, inte läggas ner. Till detta skulle också den svenska sexualundervisningen behöva nyanseras, för att bredda ungdomars syn på sexualitet, normer och […]
Okej, här kommer en brandfackla. Jag anser inte att man ska bejaka sex bland 12-13-åringar. De är fortfarande barn. Varför får inte barn vara barn? Varför glömmer folk att den naturliga följden av sex är barn, inte ett negativt symptom. Unge bör uppmuntras till att älska sina kroppar, UTAN att bli bekräftad av en sexpartner. Det kanske inte slår många, men genom att undervisa i att bejaka sin sexualitet så uppmuntrar man också unga att börja ha sex tidigt. Det finns också unga som vill vänta, men detta anses snarare konstigt. Ville bara ha detta sagt då jag finner det upprörande då sex och kärlek separeras mer för varje dag.
Nu syftade jag främst på högstadieelever, dvs 13-15 år. Oavsett om man har sex eller inte är sexualitet och identitet viktiga ämnen att nyansera och diskutera. Onani är en sån grej.
Nu kommer den här kommentaren vääldigt sent, men jag tycker att du har helt fel. Att informera om sex är absolut inte samma sak som att säga att det är bra att ha sex innan en är redo.
Hade min första sexualundervisning när jag gick i 5:an (alltså typ 11-12 år). Visste dock vad sex var långt innan detta. Grejen är att eftersom en inte vet jättemycket om sex (då en inte får någon information förutom på the internetz) får många fel bild om hur det egentligen är.
Kommer inte ihåg första gången jag kollade på porr, men gissar att jag var 12-13 år. Även runt då jag för första gången tog på min fitta och SKÄMDES FÖR DET efteråt, samtidigt som killar går runt och tar på sina snoppar redan som småbarn, samt att onani med kuk presenteras i många filmer vilket gör att det är mer ”accepterat”.
Fatta att få mens vid 12 års ålder utan att ha någon kunskap om det? Fatta att kolla på porr för första gången utan att veta vad det är? Hade mått mycket bättre av att veta att det är fullt normalt att ta på sitt kön.
Åh alltså det finns så mycket jag hade velat ändra i min sexualkunskap som vi hade på högstadiet. Typ det där med mödomshinnan vs slidkrans ”det finns inget mödomshinna!!”. Okej nej alltså det finns ingen hinna på de flesta tjejer och den spricker inte vid första penetrerade samlag. Men på vissa tjejer så är den mer ”igenväxt” och då kan det krävas att man gör ett ingrepp innan man kan ha penetrerande sex. Hatar överlag generaliseringar kring sex. Och sedan när det gäller porr så kan jag tycka att man borde kanske informera om vad som krävs om man ska göra vissa slags scener av skådespelarna. Liksom att vissa saker måste man typ vara ”proffs” för att göra. Och att diskutera kring att det är okej att inte vara intresserad av sex. Jag var verkligen inte intresserad av sex när jag var 14 och tyckte att det var en jobbig förväntning när de delade ut kondomer, och man kände sig dålig för att man inte ville ligga eller hade någon pojkvän. Man borde även prata om asexualitet och prata om det som en sexuell läggning. Det känns som att det är tabu att inte vilja ha sex. Och prata mer om klitoris, det inte bara är en ”knapp” *facepalm*. Och sjukdomar som vaginism, vestibulit, torr underlivshud, testikelcancer m.m., inte bara den vanliga skrämselpropagandan kring könssjukdomar. Och prata om att skydda sig, risker och bieffekter med p-piller, varför det fortfarande anses som självklart att tjejer ska ta ansvaret för skydd för graviditet i fasta relationer. Framför allt tycker jag det är viktigt att lära sig saker om det motsatta könets kropp lika mycket som ens egen.
Okej, blev en lång lista men det är mycket som behöver förändras.
Du har så rätt om sexualundervisningen på skolan. Min innehöll en tecknad film på en sexscen, penis in i vagina. Slut. Jag är helt övertygad om att 90% av tjejer som har vestibulit är sexualundervisningens fel.
Just det ja sexualundervisningen på högstadiet, hade nästan glömt den! Större delen bestod ju nästan av att sjuksyster berättade om sina barn och deras livsöden (gud så kul…).
Känner också så här i efterhand att mycket saknades och kunde gjorts mycket bättre men det lät ju som att killarna hade det roligare iaf som hade Hans.
[…] skulle det kunna ”förbättras” på något vis. Jag har skrivit om porr i det här inlägget. Generellt sett är jag för porrfilm, men emot porrindustrin. Porrfilm tycker jag är […]
Jävlar vad bra skrivet! Tack för en mer djuplodande analys. Håller verkligen med om att sexualundervisningen bör uppdateras, eller snarare totalt revideras. Den suger verkligen.
En sen kommentar men måste verkligen få säga detta! När DN’s serie kom ut och det skrevs så mycket om att unga killar är ”porrskadade” så att de inte kan/har svårt att fungera sexuellt i verkligheten, så blev jag så irriterad. Dels för att det framstår som om all porrkonsumtion är skadlig men även att när det skrevs om porrens effekt på kvinnor blev genast perspektivet att det kvinnor objektifieras osv utan att ge en bild av hur kvinnor som konsumerar porr (väldigt många gör ju det) blir påverkade. Jag eftersöker en mer nyanserad bild. Jag, som är tjej, har själv upplevt att det är mycket svårare att nå upphetsning och orgasm med mig själv eller en partner utan att konsumera porr. Jag har alltså blivit beroende av porr för att kunna slappna av tillräckligt mycket för att bli upphetesad. Så problemet med ”porrskada” drabbar inte alls bara killar utan tjejer kan drabbas på exakt samma vis.